Vineri, 25 Noiembrie 2005 - 09:19 AM Aleg.RO: Băsescu recunoaște că s-a agitat în povestea arestării prefectului

Publicat de: Doroteea Voicu

Gândul Președintele Traian Băsescu recunoaște, implicit, autenticitatea înregistrărilor făcute publice de către Mugur Ciuvică, dar neagă faptul că afirmațiile sale ar reprezenta o intervenție în actul de justiție. „Traian Băsescu nu a telefonat și nu a intervenit în nici un fel pe lângă procurori, judecători sau polițiști, așa cum se poate constata din înregistrare. În concluzie, nu a existat nici o ingerință în actul de justiție din partea lui Traian Băsescu. Încercarea de a dovedi că Traian Băsescu, în 1999, pe atunci ministrul Transporturilor, a abuzat de funcția sa și a intervenit în actul de justiție este lipsită de orice temei”, se spune într-un comunicat la Administrației Prezidențiale. În documentul citat se precizează că telefoanele la care făcea referire Băsescu în înregistrare au fost „strict între membrii Cabinetului” și au vizat un coleg prefect, și el reprezentant al Executivului în teritoriu. Președinția afirmă că Băsescu susținea, la acea vreme, necesitatea ca Partidul Democrat și Executivul să fi fost informați din vreme, astfel încât prefectul de Brașov să poată fi schimbat și lăsat la dispoziția Justiției. Ca să susțină nevinovăția șefului statului, Administrația Prezidențială apelează la un citat din Băsescu, cules din înregistrările lui Ciuvică. „Puteam să fim avertizați că va fi arestat prefectul, ca să ni-l schimbăm din vreme, puteam să știm de ce”.


Comunicatul nu clarifică, însă, cel mai important aspect: având în vedere principiul separației puterilor în stat, de ce se aștepta Băsescu ca Parchetul să-i informeze dinainte pe membrii Guvernului asupra intenției de a aresta un prefect, care nu avea imunitatea de care se bucurau, pe vremea aceea, miniștrii, conform Legii privind răspunderea ministerială. Ca mentalitate, atitudinea lui Traian Băsescu de atunci nu diferă prea mult de cea a premierului Călin Popescu-Tăriceanu, care s-a crezut îndreptățit să sune la Parchet ca să se informeze de arestarea lui Dinu Patriciu. (Liliana Ruse)
Cazul penal al fostului prefect de Brașov, Ion Nicolae Opriș
Fostul prefect de Brașov din primii doi ani de guvernare a CDR, pedistul Ion Nicolae Opriș, a fost arestat în toamna anului 1998, în urma unei anchete publicate de subsemnatul în Adevărul, în care dezvăluiam ilegalitățile comise la Fabrica de Zahăr Bod – unde ocupa abuziv postul de reprezentant al FPS în AGA - pentru a-i permite țeparului Petrică Hogea, finul de cununie al deputaților PD de atunci, Vasile Bran și Victor Babiuc, să pună mâna pe activul „Cicoarea” din Brașov. Imediat după apariția articolului, Parchetul General a început o anchetă, iar o lună mai târziu Opriș a fost arestat preventiv, direct din fotoliul de prefect, împreună cu directorul de atunci de la Zahăr Bod, Mircea Gherghe, sub acuzațiile de fals și uz de fals. Pentru arestarea prefectului Opriș și-a dat OK-ul chiar președintele de atunci al PD, Petre Roman, după ce procurorii i-au confirmat că dezvăluirile din Adevărul erau riguros exacte.După o săptămână petrecută în arestul IPJ Brașov – timp în care Opriș a fost și destituit din funcția de prefect - măsura arestării preventive a fost revocată de instanța de judecată, care a dispus cercetarea celor doi în libertate. În primăvara lui 1999, ei au fost trimiși în judecată la Tribunalul București, de unde cauza a fost strămutată apoi la Tribunalul Galați. Această instanță i-a condamnat pe amândoi, Opriș primind doi ani și jumătate cu suspendare. Sentința a fost casată, în apel, de Curtea de Apel Galați, pentru vicii de procedură, cauza fiind trimisă spre rejudecare tot la Tribunalul Galați, care, de data asta, i-a achitat pe ambii inculpați. Parchetul General a făcut apel, respins însă de Curtea de Apel Galați, care a menținut sentința de achitare dată de Tribunalul Galați la rejudecare. În vara acestui an, Parchetul General a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, care însă nu a stabilit încă primul termen de judecată. Încă din primul moment, Opriș a susținut că este victima unei mașinații politice a țărăniștilor, ca urmare a răfuielilor dintre aceștia și pediști în sânul CDR. La ora actuală, fostul prefect este „liber profesionist”, după ce, până acum câteva luni, fusese un mărunt slujbaș la Compania Apa Brașov. (Adrian Popescu)
Stoica nu-și amintește de discuția cu Băsescu
Deși este invocat în stenograme de către Băsescu, fostul ministrul al Justiției, Valeriu Stoica, nu-și amintește nici de scandalul arestării lui Opriș, nici de convorbirea cu actualul șef al statului. „Eu mi-am impus de la început o conduită pe care am urmat-o în permanență: să nu mă interesez de anchete”, ne-a declarat Stoica. El a spus că nu se poate face o similitudine între atitudinile lui Traian Băsescu și Călin Popescu-Tăriceanu. „Băsescu a reacționat atunci omenește. Dacă se aduce proba că a dat telefoane la polițiști sau procurori, atunci se poate face o paralelă cu cazul Patriciu”, a adăugat fostul minstru liberal. (L.R.)
Dudu Ionescu și Roșca au amintiri diferite
Cei doi foști miniștri CDR, ale căror nume sunt pomenite în stenograma lui Ciuvică, au evitat să dea răspunsuri tranșante pe acest subiect. Întrebat dacă a primit sau nu telefon de la Traian Băsescu în legătură cu arestarea prefectului PD de Brașov, Ioan Opriș, fostul ministru de Interne Constantin Dudu Ionescu a răspuns, nervos, că nu-și mai amintește să fi vorbit cu Traian Băsescu. „Pur și simplu, nu-mi aduc aminte de așa ceva, dar, dacă a dat telefon ministrului de Interne să se intereseze de o arestare, era perfect normal, pentru că nu interfera cu justiția. Era o discuție între membrii aceluiași cabinet. Putea să mă sune!”, a spus Dudu Ionescu. Adăugând că refuză să mai comenteze „speculațiile Acțiunii Populare”.
Celălalt fost demnitar, care ar fi fost sunat și el de Băsescu, Vlad Roșca, are o memorie mai bună decât fostul său coleg de cabinet.
„Nu m-a sunat Băsescu, dar am aflat despre arestarea prefectului înainte să apară în presă, de la doi deputați PD de Brașov. Ei au venit la mine și mi-au spus, în mare, despre ce era vorba. Restul detaliilor le-am aflat din ziare. E posibil să-l fi sunat pe Dudu. Întrebați-l pe el!”, a spus Vlad Roșca, care era ministrul Funcției Publice în guvernul CDR. În 1998, când a fost arestat prefectul Ioan Opriș, democrații aveau un deputat de Brașov, Vasile Bran, și un senator, Aristotel Căncescu. Nici unul dintre ei nu mai e acum în Legislativ.


(703 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Doroteea Voicu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Băsescu recunoaște că s-a agitat în povestea arestării prefectului | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65944600105286 seconds.