Vineri, 25 Noiembrie 2005 - 09:18 AM Aleg.RO: Traian Băsescu tuna și fulgera împotriva arestărilor făcute fără voie de la partid

Publicat de: Mihai ȘOMFELEAN

Gândul La acea vreme ministru, Băsescu era scandalizat că nimeni din PD n-a fost informat înainte de a fi săltat prefectul de Brașov. Opiniile președintelui Traian Băsescu despre modul în care trebuie să funcționeze Justiția s-au schimbat în timp. Dacă acum vorbește despre necesitatea ca Justiția să fie liberă de orice ingerință a politicului, se pare că, atunci când era ministru al Transporturilor, aceste idei îi erau străine. În acea perioadă, președintele era adeptul con-cepției că Parchetul și alte instituții din acest domeniu trebuie să informeze politicul despre acțiunile pe care le desfășurau. Într-o înregistrare audio, dată publicității de Grupul de Investigații Politice condus de fostul consilier prezidențial Mugur Ciuvică, actualul președinte Băsescu „tuna și fulgera” împotriva arestării, fără ca nimeni din PD să știe, a fostului prefect de Brașov, Ioan Nicolae Opriș (coleg de partid). Deși se aude destul de slab, Băsescu susținea în înregistrare că este inacceptabil ca Poliția și Parchetul să nu informeze pe ministrul de resort înainte de a face o arestare. Fostul prefect a fost reținut în 1998 pentru fals material, fals intelectual, uz de fals și abuz în serviciu contra intereselor publice în celebrul dosar Tartagă – „Zahăr Bod”. Opriș a fost eliberat, după 7 zile de arest, dar în mai 2001 a fost condamnat de Tribunalul Galați la 2 ani de închisoare, cu suspendare.


Mugur Ciuvică a refuzat să ofere informații referitoare la modul în care a intrat în posesia înregistrării sau la contextul în care aceasta a fost realizată, „pentru a proteja identitatea persoanei care i-a oferit-o”. „Aceasta a fost înțelegerea. Nu vă pot spune mai multe detalii, dar înregistrarea este veridică”, a spus Ciuvică.
Stenograma înregistrării
„Și nu puteam să mergem pe logica arestării unui prefect, fără ca nici unul din noi să nu știe nimic, în timp ce nici un ministru de resort nu știe nimic. Nu puteam să mergem pe altă logică, decât că comanda politică s-a dat din altă parte. Din păcate, din păcate nu știm, bine, rău, dar avem obligația să încercăm să ne apărăm, după părerea mea, față de ce se întâmplă. Puteam să fim avertizați că va fi arestat prefectul, ni-l schimbam din vreme, puteam să știm de ce. [...] Atunci înseamnă că se-ntâmplă altceva extrem de grav. Deci, ministrul de Interne nu știe, primul ministru nu știe. Aici s-a facut o demonstrație. Noi n-am crezut, și nu putem, ne e greu să credem că nimeni nu mai controlează ce se întâmplă în țara asta. Dar știți ce m-ar îngrozi, sub cuvânt de onoare? Dacă, într-adevăr, nimeni din actuala Putere n-a știut. [...] Venim în partea cealaltă și spunem: s-a dat o lovitură, care în mod cert PD-ul o pune în spatele celor care au pârghiile astea și e dată fără știrea celor care, teoretic, ar trebui să controleze pârghiile. [...] Deci, mie mi-a spus Dudu (Constantin Dudu Ionescu era ministru de Interne la acea dată – n. red.), zice, băi, Traiane, îți dau cuvântul meu de onoare că n-am știut nimic. Și atunci am spus, zic, domnule, cine dracu’ putea să le țină spatele pentru așa o nemernicie, să arestezi un prefect, care nu fuge din țară, pentru o chestie de asta? Deci, îl lași pe PDSR-istul ăla cu 300 de miliarde, cu Mona de Freitas, îl lași liber, iar pe un prefect al PD-ului, care, mă rog, e și la guvernare și colegial, ni s-a părut strigător la cer să nu ne dea cineva un semnal: Bă, vedeți că-l arestăm! Deci mi s-a părut de necrezut ca, fie Poliția, fie Parchetul să nu-și informeze ministrul de resort. Domnule ministru, arestăm prefectul! [...] Dacă stăm atât de prost, încât arestarea unui prefect nu e informată, nu se dă informații nici ministrului, nici nimănui, înseamnă că-i groaznic. [...] Nu avem nici o dovadă, dar am plecat de la premisa elementară că nimeni nu-și putea permite, Poliția, I.G.P.-ul nu-și puteau permite așa ceva, fără să-l informeze pe ministrul de Interne, pe ministrul Justiției. Sub cuvânt de onoare vă spun, Roman l-a sunat de 3 ori pe Radu Vasile, zice, domnule, spune-mi, te rog, dacă ai știut. Primul ministru nu știe. Și sun la Vlad Roșca. Zice, domnule, nici nu ne dă prin cap, zice, habar n-am avut. Vlad Roșca fiind șeful lor, nu? Pe administrație locală. Sun la Dudu Ionescu, sun la Stoica. Mai mult decât atât, ieri dimineață, înainte de ședința de guvern, am vorbit cu amândoi. Mă, spuneți-ne dacă știați! Sub cuvânt de onoare, se jură că nu știau. Înseamnă că lucrurile ne-au scăpat de sub control. Dacă ați vorbi cu Dudu și cu Stoica, se vede pe fața lor că n-au știut. Și seriozitatea cu care o spun. Înseamnă că trebuie să ne îngrozim. Deci, în situația asta ne trezim. Deci, azi ne-a luat un prefect, mâine ne ia un ministru, domnule”.


(527 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Mihai ȘOMFELEAN


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Traian Băsescu tuna și fulgera împotriva arestărilor făcute fără voie de la partid | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.52429604530334 seconds.