Joi, 24 Noiembrie 2005 - 05:30 AM Aleg.RO: Ion Iliescu: ''Viața noastră politică este încă dominată de o notă de primitivism''

Publicat de: Octavian ANDRONIC

AMOS News <IMG hspace=5 src="http://www.informatia.ro/images/articles/images/FiguraZilei/IliescuIon4_60x.jpg" align=left vspace=5>Vineri, 25 noiembrie, la Camera de Comerț și Industrie a României are loc Forumul Național pentru Dezvoltare Durabilă și Protecția Mediului. Manifestarea este organizată de către Fundația Grupul de Inițiativă Ecologică împreună cu Camera de Comerț și Industrie a României și Alianța pentru Dezvoltare Economică a României. Vineri, 25 noiembrie, la Camera de Comerț și Industrie a României are loc Forumul Național pentru Dezvoltare Durabilă și Protecția Mediului. Manifestarea este organizată de către Fundația Grupul de Inițiativă Ecologică împreună cu Camera de Comerț și Industrie a României și Alianța pentru Dezvoltare Economică a României.

* Forumul Național reprezintă o continuare a ciclului de acțiuni desfășurate în perioada 2003-2004, sub președinția lui Ion Iliescu, care au condus la structurarea Strategiei de Dezvoltare Durabilă a României

* Ștafeta este preluată de societatea civilă prin Grupul de Inițiativă Ecologică, Camera de Comerț și Industrie a României

* Forumul nu primește bani de la Buget – el fiind finanțat de către organizatori

* Anul viitor, acțiunea va continua cu forumuri euro-zonale, realizate cu sprijinul Camerelor de Comerț teritoriale și a Asociației Municipiilor din România

* Președintele și premierul au fost informați despre existența Strategiei, manifestând receptivitate, dar nu în forme concrete

* Actuala Putere, pe când era Opoziție, nu a participat la redactarea strategiei decât prin personalități individuale – Stolojan, Ciumara

* ‚Este vorba despre o cauză națională, iar mesajul principal este că atunci când abordăm problemele de mare perspectivă trebuie să ne debarasăm de încărcătura emoțională care domină confruntările politice’

* Din păcate, intrăm în Uniune într-un moment mai puțin favorabil din punctul de vedere al fondurilor alocate

* ‚Viața noastră politică este încă dominată de o notă de primitivism, este lipsită de cultura politică necesară’

Cu două zile înaintea manifestării, fostul președinte Ion Iliescu, sub a cărui egidă a fost elaborată Strategia de Dezvoltare Durabilă a României până în 2005, a acordat Agenției AMOS News un interviu în care s-a referit la semnificația acestui moment și la caracteristicile unui demers esențial pentru viitorul României.

AMOS News: Domnule Iliescu, vineri, la Camera de Comerț a României se va desfășura o manifestare care se leagă strâns de acțiunea pe care ați inițiat-o în ultimul mandat ‚Orizont 2000-2025 – Strategia de dezvoltare durabilă a României’. Despre ce este vorba? Informațiile apărute în presă până în momentul discuției noastre sunt destul de sumare.

Ion Iliescu: Este o continuare, în planul societății civile, a dezbaterii care a durat aproape doi ani de zile, în vederea elaborării unei strategii naționale pe termen lung, având ca obiectiv major strategic și istoric reducerea decalajelor în plan economic și social care separă România de țările dezvoltate în contextul în care se finalizează și eforturile noastre pentru integrarea europeană. Cu perspectiva de a deveni membru deplin din ianuarie 2007, o asemenea strategie în plan național este una binevenită și necesară. Ideea acestui forum este continuarea acțiunii care s-a desfășurat în cei doi ani pentru elaborarea Strategiei - România 2000-2025 - acțiune desfășurată sub președinția șefului statului, secondată în calitate de vicepreședinți de primul-ministru și guvernatorul Băncii Naționale. O asemenea acțiune, cu un obiectiv fundamental pentru viața politicii românești, nu poate să nu fie însoțită de o prezență activă a tot ceea ce înseamnă societate civilă. De aceea, inițiativa acestei acțiuni aparține, pe de o parte, unui grup pe care l-am constituit ad-hoc – Inițiativă Ecologică l-am numit noi - Camerei de Comerț și Industrie, care a cuplat la această idee alăturându-i-se, iar pe de altă parte, camerele teritoriale și ADER-ul - Asociația pentru Dezvoltarea Economică a României, care grupează toate structurile patronatului român. Vineri are loc dezbaterea problemelor de fond ale acestui proiect de viitor de către ceea ce înseamnă societate civilă. Anul viitor avem în vedere organizarea de dezbateri pe euro-regiuni, care să adune toți acești factori la nivelul tuturor județelor, grupate la nivel național, care să tragă concluziile cuvenite.

AMOS News: Cu ce bani se vor realiza aceste acțiuni și de unde vor veni ei?

Ion Iliescu: Sunt, în primul rând, contribuțiile celor care participă. Cele trei structuri de care vorbeam vor contribui pentru tipărituri, invitații, organizarea unei expoziții cu literatură de profil, lucrări legate de acest domeniu, inclusiv de acțiunea anterioară. Deci ne bazăm pe susținere în primul rând din partea participanților. Sunt co-participanți, de asemenea, factori din administrația locală, Asociația Municipiilor și Consiliilor Locale, la desfășurarea acțiunilor pe plan teritorial.

AMOS News: Cu ce s-a concretizat ciclul reuniunilor desfășurate de-a lungul intervalului 2003-2004?

Ion Iliescu: Au fost mai multe runde de analize complexe. Infrastructurile, energetica, transporturile, gospodărirea apelor, telecomunicațiile, o discuție despre demografie și factorul uman, apoi structurile industriale, agricole, mediul rural și o ultimă întâlnire ce a vizat elementele de sinteză economică, financiară. A început în primăvara lui 2003, în partea a doua a anului 2003 s-a lucrat pe comisii pe domenii de bază și s-a trecut la elaborarea de proiecte, patronate de ministerele de profil. În primăvara lui 2004 am avut discuții pe marile capitole, iar în noiembrie 2004 am avut întâlnirea finală consacrată problemelor de sinteză economică și concluziile. La acest forum vreau să prezint și un volum cu aspecte utile pentru participanți cuprinzând și cele trei expuneri ale mele în plan național, precum și expunerile la câteva reuniuni mondiale - la Rio de Janeiro în 1992, la Monterrey în 2002 și la Johanesburg în toamna lui 2003. Împreună cu o fundație mondială de mediu, prezidată de prințul Filip al Marii Britanii, am avut apoi, în planul dezvoltării durabile în teritoriu, două reuniuni la Miercurea-Ciuc și la Ploiești. Care, de asemenea, sunt prezentate aici, iar în anexă la volum sunt câteva documente importante de la reuniuni mondiale care vizează problema dezvoltării durabile.

AMOS News: Această strategie nu a fost elaborată doar pentru uzul unui anumit partid sau a unei guvernări. Ați avut cui să o predați? A fost cineva dispus să o preia și să o ducă mai departe?

Ion Iliescu:
Eu am informat despre această acțiune, referindu-mă și la acțiunea precedentă. Am discutat și cu dl președinte Băsescu și cu miniștrii, ca și cu dl Videanu, președintele Asociației municipiilor. Am stabilit cu Academia să tipărească în volum toate lucrările, pe care le vom preda în mod oficial Președinției pentru a prelua ștafeta, pentru a urmări derularea acest program.

AMOS News: Ce spuneți dvs. este foarte frumos: lucrăm pentru eternitate! Aveți, însă, semne concrete ale interesului manifestat de contemporani, de către cei care ar trebui să preia acum ștafeta?

Ion Iliescu: Am vorbit și cu premierul Tăriceanu și cu ceilalți miniștri, iar ei au salutat ideea acestei noi acțiuni – mă refer la cea de vineri - pentru că este și interesul țării. Sper să și cupleze, pentru că este interesul și al Guvernului, dincolo de disputele firești între partidele cu viziuni diferite. Am început această acțiune încă din 1990, intram însă în necunoscut, nu știam prea multe despre economia de piață. A fost o lucrare de 3-4 luni, în care peste o mie de cercetători au trudit la creionarea acestei strategii. Au venit oameni fără nici un fel de orientare politică. A fost apoi strategia pregătirii României pentru intrarea în UE de la Snagov, în 1995; s-a și emis atunci ideea spiritului de la Snagov. Au venit reprezentanții tuturor partidelor parlamentare, iar influența dlui Coposu a fost benefică, mai ales că el era un om mai reticent din acest punct de vedere în dialogul cu Puterea, dar a înțeles importanța unui asemenea moment. Patru luni de zile, cinci chiar au stat la Snagov și au lucrat împreună experții tuturor partidelor, alături de cercetarea de fond. Am avut o reluare în 2000 când a început negocierea cu UE, o elaborare a unei strategii pe termen mediu, care a continuat într-un fel spiritul de la Snagov.

AMOS News: Dacă ar fi vorba de o reticență a actualului Executiv și actualei Puteri față de această strategie, ea nu ar putea să vină și din faptul că atunci când reprezenta Opoziția, a fost absentă în elaborarea acestei strategii? Ați solicitat la vremea respectivă și colaborarea, participarea celorlalte forțe politice?

Ion Iliescu: Dl Stolojan a fost prezent și au fost și alții. Ca partide nu, dar veneau oameni. Dl Ciumara venea din această zonă. Noi l-am numit chiar director al unui Institut, el a cuplat la această acțiune și sunt și alții care au fost implicați. Altminteri, vreau să remarc că în dialogul acesta am găsit suficient de multă înțelegere și am avut impresia că există deschidere și bunăvoință și în continuare.

AMOS News: Pentru evenimentul de vineri, ați solicitat și participarea și contribuția Executivului, sau v-ați rezumat la zona societății civile?

Ion Iliescu: Am pus reuniunea sub semnul societății civile. Dar am găsit receptivitate și la premier și la președinte și la miniștri.

AMOS News: Veți susține o comunicare la începutul acestei reuniuni ‚Lumea la începutul sec. XXI’. Care sunt coordonatele definitorii ale momentului, în viziunea dvs.?

Ion Iliescu: Expunerea mea la deschiderea reuniunii va fi axată pe descifrarea obiectului de analiză, cu conexiunea acțiunii noastre din planul societății civile cu cea de stat - strategia dezvoltării România 2000-2025 și componentele conceptului de dezvoltare durabilă, care vizează patru mari piloni: pilonul economic, social, mediu și cultural. Sunt lucruri care au fost definite în timp. Conceptul de dezvoltare durabilă a pornit inițial de la conflictul societate-natură. Raportul Clubului de la Roma, de la începutul anilor 70 a fost primul semnal de alarmă dat de comunitatea științifică mondială privind acest conflict și urmările grave pentru societate. Civilizația industrială a provocat două șocuri mari. În primul rând cantitativ, datorită consumurilor care au ajuns la dimensiuni foarte mari, tendința de epuizare a resurselor naturale, energetice, de materii prime pentru industrie și chiar de hrană pentru populația planetei în creștere. Și concluzia acestui raport era că ar fi necesară stoparea creșterii. Creșterea zero a devenit un fel de obiectiv care a stârnit foarte mari controverse după aceea. Apoi în plan politic, o­nU a luat inițiativa. Primul Summit de profil a fost în 1972 la Stockholm, privind mediul și în care tematica abordată de clubul de la Roma a stat în centrul atenției, asta stârnind și mari reacții din partea unor state dezvoltate care au văzut în semnalul stopării economice intenția de a stopa eforturile de creștere economică a celor slab dezvoltate. Și, a apărut problema decalajelor uriașe dintre lumea dezvoltată și lumea slab dezvoltată, care la 20 de ani după aceea, la Rio de Janeiro, a fost reluat la o nouă dimensiune. Problema decalajului economic a devenit una din marile teme dezbătute în toate manifestările găzduite de o­nU, inclusiv în 2002 la Monterrey cu tema: ''Finanțarea acțiunii pentru eradicarea sărăciei'' și la Johannesbourg, cu tematica chiar a dezvoltării durabile. La Johannesbourg s-a completat definirea conceptului de dezvoltare durabilă cu cei trei piloni: dezvoltare durabilă din punct de vedere al raportului cu mediul ; dezvoltare economică din punct de vedere al decalajelor și reducerea decalajelor mari la scală globală; și sărăcia pe planetă. Într-un an de zile s-a adăugat cel de-al patrulea pilon în conceptul de dezvoltare durabilă: cel cultural. La Summit-ul fancofoniei la Burkina Fasso din decembrie anul trecut, pentru prima dată a fost lansată această chestiune: dimensiunea culturală, pilonul cultural, ca un concept obligatoriu în definirea ideii de dezvoltare durabilă și recent a fost elaborat un document - ''Convenția pentru sprijinirea diversității culturale'' - ca o componentă a dezvoltării durabile. Deci aceste patru concepte întăresc definirea pe care noi o abordăm și pe care eu o voi susține în acest context. În al doilea rând noi vrem să subliniem această idee, de trecere de la o acțiune dirijată de factorul guvernamental spre o acțiune în planul societății și o întrepătrundere între ele și nevoia susținerii reciproce. Este vorba de o cauză națională și mesajul principal este că atunci când abordăm problemele de mare perspectivă aceasta ne înlesnește să ne debarasăm de încărcătura emoțională care domină viața politică, confruntările politice. Suntem în aceeași barcă, cu toții, indiferent de orientările politice, indiferent de statut - la guvernare sau în opoziție - trebuie să acționăm cu toții. Și apoi vizează viața cetățeanului, o temă care interesează întreaga societate, toate comunitățile, fiecare cetățean al țării, și aceasta este ideea și mesajul de bază.

AMOS News: Prin ce s-ar caracteriza demersul românesc în direcția dezvoltării durabile? A fost abordată în dezbateri inclusiv în contextul negocierilor cu Uniunea Europeană?

Ion Iliescu: Integrarea noastră în Uniunea Europeană pornește de la o realitate, de aici și o reticență din partea țărilor membre, care sunt țări dezvoltate, și reticiențele sunt legate tocmai din faptul că vin la negocieri niște țări, din punct de vedere economico-social, slabe și că acestea pot să afecteze interesele cetățenilor lor și eforturile pe care comunitatea a trebuit să le facă. În același timp există și conștiința faptului că lărgirea este nu numai în interesul nou veniților, țări de regulă cu un decalaj foarte mare din punct de vedere socio-economic. De aici și interesul Europei în ansamblu, mai ales din punct de vedere al globalizării. Europa are meritul de a fi deschis era civilizației industriale care acum este pe locul trei, din multe puncte de vedere. De aceea lărgirea apare ca o necesitate pentru ca Europa să rămână un competitor valabil, ba chiar mai mult, să își valorifice avantajele pe care le are și prioritățile ca primi deschizători de drumuri în civilizația industrială, dispunând de un potențial intelectual cu totul deosebit și de o tradiție puternică. Pentru noi problema integrării nu întâmplător pornește de la un obiectiv strategic major. Cum să facem ca în procesul integrării să reducem aceste decalaje istorice pe care le-am moștenit? De aceea și în strategie a fost obiectivul esențial. Care e situația astăzi, nivelul PIB, și mai ales PIB-ul pe cap de locuitor? Care este diferența față de țările dezvoltate, față de media Uniunii Europeane și cum să reducem aceste decalaje în timp? Unul din obiective este să imprimăm creșterii economice din toată această perioadă un ritm dublu față de media Uniunii Europene, care să ne permită spre 2025 să ajungem undeva la 60-70% din PIB-ul mediu al Uniunii Europene. Un efort extraordinar, pe care ar trebui să-l depunem. De asemeni, în acest context trebuie să crească puterea de cumpărare a oamenilor, să reducem starea de sărăcie a unei majorități a populației, să reducem decalajul pe plan intern și în același timp să crească puterea de cumpărare per asamblu al cetățeanilor, care este efectul esențial care sprijină și creșterea economiei. Creșterea puterii de cumpărare a populației înseamnă creșterea puterii de absorbție interne care în toate țările dezvoltate este factorul esențial pentru creșterea economică.

AMOS News: În ce măsură credeți că în 2007, sau poate în 2008, integrarea va limita sau va corija obiectivele noastre strategice de dezvoltare?

Ion Iliescu: Uniunea Europeană este ea însăși interesată și are obiective proprii pentru dezvoltarea durabilă la scară continentală, care dezvoltarea durabilă implică inclusiv reducerea decalajelor. De aceea, în toate programele de negociere cu Uniunea Europeană asistența țărilor nou intrate în Uniunea Europeană, inclusiv financiară, a fost o componentă importantă și au beneficiat sensibil țări care au fost în pragul anterior valului în care am intrat noi adică Grecia, Spania, Irlanda. Acestea, în planul modernizării infrastructurilor și modernizării structurilor economiilor naționale, au beneficiat de asistența Uniunii Europene enorm. Din păcate noi intrăm într-un moment mai puțin favorabil deși în continuare fondurile de pre-aderare sunt substanțiale, ca și fondurile de post-aderare. Pentru proiectul de buget 2007-2013 sunt prevăzute asemenea fonduri, deci din acest punct de vedere în toate calculele pe care le-am făcut am luat în considerare această împrejurare favorabilă. Alminteri, modernizarea infrastructurilor fără asistență din partea Uniunea Europeană nu ar fi posibilă.

AMOS News: Care sunt direcțiile concrete spre care România ar trebui să se orienteze în efortul ei de dezvoltare durabilă? Ce trebuie să facă?

Ion Iliescu: În primul rând modernizarea structurilor economiei naționale, care trebuie să înceapă cu modificarea infrastructurilor ca să ne integrăm în Uniunea Europeană: drumuri compatibile cu drumurile europene, rețea de autostrăzi, modernizarea căilor ferate, transportul aerian, transportul fluvial pe Dunăre chiar. Baza energetică e o sfidare pentru toată lumea, iar protocolul de la Kyoto pune problema schimbării bazei energetice pe cărbune și hidrocarburi, aceasta este sursa încălzirii globale, degajările de dioxid de carbon în atmosferă au dus la încălzirea globală.

AMOS News: Deci Cernavodă ar trebui să aibe un viitor mai clar.

Ion Iliescu: Sigur că da. Energia viitorului se pare însă că va fi hidrogenul. Se dezvoltă și alte forme de energii nepoluante, dar potențialul rămâne modest. Noi mai avem și alte posibilități de dezvoltare - energia eoliană, energia solară sunt proiecte care în alte țări au căpătat edimensiuni mai mari, iar noi va trebui să continuăm pe această linie. Încălzirea admosferică a fost facilitată și de faptul că a fost diminuat un factor foarte important al vieții pe planetă: suprafețele împădurite, verzi. Vegetația a fost întodeauna unul dintre marii consumatori de dioxid de carbon și în același timp unul din marii fabricanți de oxigen. Suprafața împădurită la nivel planetar la început de secol XIX reprezenta cam două treimi din suprafața solului planetar. Mai are astăzi 27%. Cam la fel România: două treimi din suprafață erau împădurite, acum doar 26%. În 2025 sperăm să ajungem la 38% suprafețe împădurite, deci un efort important.

AMOS News: Care credeți că va fi momentul în care societatea românească se va putea desprinde din această luptă politică de uzură pentru a privi cu mai multă liniște și claritate spre viitor și spre obiectivele ei vitale?

Ion Iliescu: E una din problemele esențiale a vieții noastre politice, care a evoluat față de ceea ce era în 1990, cu puzderia de partide care au apărut atunci. S-au produs procese de filtrare și alternanțe la guvernare ce au mărit gradul de responsabilitate al factorilor politici. Dar, din păcate, așa cum constatați, viața politică, disputa politică care ar trebui să fie o virtute a democrației devine un obiectiv în sine. Diversitatea este o virtute, este o trăsătură de bază a societății, trebuie să ne învățăm cu ea, trebuie să învățăm să ascultăm, dar din păcate viața noastră publică este dominată de o notă de privitism, este lipsită de cultura politică necesară.

AMOS News: Va juca un rol integrarea în Uniunea Europeană din punctul acesta de vedere?

Ion Iliescu: Fără îndoială. Deja, ați văzut, am marcat un pas înainte anul acesta prin prezența la Strasbourg a europarlamentarilor. Grupul acestea de 35 de observatori din partea Parlamentului României la Parlamentul Uniunii Europeane, are acum prilejul nemijlocit să vadă cum se desfășoară viața parlamentară în această comunitate de state. Vom alege în viitor europarlamentarii prin vot direct. Este o conexiune benefică pentru că aceasta ne ajută mai mult să înțelegem noi niște lucruri și aceste contacte vor fi benefice.

(AMOS News, Octavian Andronic)


(568 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Octavian ANDRONIC


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Ion Iliescu: ''Viața noastră politică este încă dominată de o notă de primitivism'' | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64299416542053 seconds.