Joi, 24 Noiembrie 2005 - 08:20 AM Aleg.RO: PR-ul nu tine loc de anticoruptie

Publicat de: Ioana Lupea

evenimentulzilei Basescu a luat raportul BERD drept realitate si ne cere sa facem la fel Daca Traian Basescu ar fi vorbit la Bucuresti despre scaderea coruptiei in Romania, declaratia ar fi fost primita cu stupoare si luata in ras. Este, pana la urma, acelasi presedinte care in august avertiza asupra grupurilor de interese din jurul guvernului, iar acum mai putin de un an asupra pericolului coruptiei generalizate. Ce s-a schimbat in ultimele luni? Din perspectiva cetateanului informat aproape zi de zi despre afacerile si averile misterioase ale unor persoane publice, nimic.
Traian Basescu insa acorda credit total raportului BERD care indica o scadere a nivelului de mita pompata de firmele private in administratie, autoflatandu-se probabil ca asta e dovada puterii sale de convingere, ca i-a inspaimantat pe corupatori si pe corupti cu apelul antispaga.
Presupunand chiar ca s-a intamplat asa, ca si unii, si altii au devenit peste noapte, din frica de mania prezidentiala, mai morali, ca sistemul birocratic a inceput sa-si invarta rotitele neuns, cat poate dura fara puterea exemplului.
Or, la acest capitol, stam prost si ne-a spus-o recent chiar Raportul de tara al Comisiei Europene. Diferenta intre noi si acele tari europene carora Traian Basescu le cere sa-si priveasca barna din ochi este ca acolo, mai devreme sau mai tarziu, coruptii platesc indiferent de rang. Si cand micii corupti si corupatori vad ca un presedinte, un premier sau un ministru, sef al politiei ori general de armata sunt trasi la raspundere pentru ca au incalcat legea, se vor gandi de o suta de ori la libertatea lor.
Reactiile la un discurs, fie el al presedintelui, nu sunt durabile in timp, nu se transforma obligatoriu in comportamente ori, mai mult, in mentalitati. Puterea exemplului este in acest caz mai mare decat a presedintelui.
Traian Basescu nu este primul lider roman care solicita politicienilor europeni sa ne mai scuteasca de eticheta de tara corupta. A facut-o si Adrian Nastase, sustinand ca acuzatiile de coruptie aduse guvernului sau de oficiali straini ar fi doar o strategie care ne obliga la o negociere in genunchi pentru integrarea in UE.
Momentul este la fel de important: atunci ne aflam in anul incheierii negocierilor de aderare, acum inaintea raportului de monitorizare care va decide daca Romania intra in UE in 2007 sau in 2008. Miza l-a facut probabil pe Traian Basescu sa cada in capcana conceptiei PR-iste ca schimbarea perceptiei este mai importanta decat realitatea; altfel de ce ar fi folosit cuvantul eticheta?


(652 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Ioana Lupea


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

PR-ul nu tine loc de anticoruptie | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6444730758667 seconds.