Joi, 24 Noiembrie 2005 - 08:08 AM Aleg.RO: UDMR își apără monopolul cu biciul

Publicat de: Liliana RUSE

Gândul Markó Béla este, incontestabil, unul dintre cei mai abili lideri politici postrevoluționari. De aproape 13 ani în fruntea UDMR, cel mai longeviv președinte de partid a reușit să facă din Uniune formațiunea fără de care nu s-a putut guverna din 1996 încoace. UDMR a fost, pe rând, partenerul răbdător al CDR, tovarășul de zbenguieli al PSD, ca să revină, acum, de unde a plecat, în postura de companion tolerant față de hachițele Alianței. Compromisurile au fost mari, însă ele au fost compensate de succese importante: plăcuțe bilingve, polițiști maghiari, învățământ și justiție în limba maternă.

Din uniunile mai mult sau mai puțin liber consimțite cu partenerii pe care i-a avut până acum, liderii UDMR, în frunte cu Markó, au învățat cel mai mult de la PSD. Au prins gustul banilor și al puterii absolute. Din 2000, deficitul de democrație internă a Uniunii a crescut considerabil. Creată, inițial, ca o grupare care să reunească toate platformele politice ale maghiarimii, de la liberali la creștin-democrați și naționaliști radicali, UDMR s-a contaminat de modelul formațiunilor cu un singur lider. Prin manevre hrebenciuciene, au fost înlăturați din UDMR toți adversarii politici ai lui Markó: episcopului Tőkes i-a fost desființată funcția de președinte onorific, iar radicalii au fost marginalizați, până când au plecat singuri. Contrele au continuat și după, când aripa dură a Uniunii a încercat să se transforme în partidul Uniunea Civică Maghiară. La începutul lui 2004, vicele UCM Tulit Attila a fost demis din funcția de consilier local de către prefectul pesedist din Covasna, pe motive de incompatibilitate, după ce s-a descoperit brusc că acesta era rudă cu șeful unei firme care făcea afaceri cu administrația. UCM a încercat să participe la alegerile locale și la cele parlamentare, dar n-a putut din motive procedurale. Prima dată, pentru că s-a constatat că nu era pe lista de partide și alianțe politice înregistrate oficial, iar apoi, din cauză că semnăturile de susținere – verificate în premieră de Parchet – nu respectau cerința de a veni din 15 județe.

Din februarie anul trecut, UCM se chinuie să se înscrie ca partid. Abia în această lună a reușit, după a treia încercare, să se mobilizeze și să înceapă strângerea de semnături. UDMR i-a pus, din nou, piedică. Președintele executiv Takacs Csaba a făcut un apel la boicot, amintind că „autoritățile” au refuzat de două ori înscrierea UCM, după ce au constatat „o serie întreagă de abuzuri”.

Mai-marii udemeriști nu vor să-și asume riscul ca UCM să devină partid, nu din teama că ieșirile radicale ale liderilor acesteia ar putea tensiona relațiile cu românii, ci de frica de a nu-și pierde privilegiile. Miza a crescut: noua lege a statutului maghiarilor avantajează formațiunea cel mai bine plasată electoral, care primește monopol asupra numirilor în administrația locală, învățământ și în domeniul cultural. În loc să lase UCM să-și testeze potențialul electoral, UDMR vrea s-o înăbușe. Prin astfel de atitudini, Markó Béla seamănă cu zeul Janus: arată la București fața de om politic european, iar în maghiarime pe cea de „Bici al lui Dumnezeu”.


(508 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Liliana RUSE


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

UDMR își apără monopolul cu biciul | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64201998710632 seconds.