Miercuri, 23 Noiembrie 2005 - 04:51 AM Aleg.RO: Consens pe Legea Curtii Constitutionale

Publicat de: Bogdan Bratescu

evenimentulzilei Judecatorii Curtii Constitutionale ar putea fi recuzati in anumite cauze, la cererea uneia dintre partile interesate, conform unui proiect de modificare a legii Curtii initiat de PNL, care a primit, luni seara, sprijinul celorlalti parteneri din coalitia majoritara. Potrivit ministrului pentru relatia cu parlamentul, Bogdan Olteanu, proiectul va fi depus la parlament saptamana viitoare, iar liberalii ii asteapta si pe reprezentantii PD, PC si UDMR sa semneze ca initiatori.
Conflict de interese

Recuzarea judecatorilor se va putea face in cazurile de incompatibilitate a acestora, atunci cand exista un potential conflict de interese in legatura cu cauza judecata. In cazul procedurii de schimbare a presedintilor PSD ai celor doua Camere, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu, ministrul pentru relatia cu parlamentul spune ca unul dintre judecatorii Curtii se afla intr-un conflict de interese, pentru ca sotia acestuia, Rodica Stanoiu, este senator PSD.
Liberalii vor sa interzica prin noua lege si accesul in functia de judecator al Curtii Constitutionale a persoanelor care au facut parte din partide politice. O astfel de incompatibilitate a fost introdusa pentru conducerea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Trei dintre actualii judecatori ai Curtii - Ion Predescu, Petre Ninosu si Acsinte Gaspar - au fost parlamentari PSD. Olteanu a precizat insa ca legea nu se va aplica retroactiv, inderdictia urmand sa-i vizeze pe viitorii judecatori, care vor fi alesi incepand din 2007.

PC nu intelege rostul Comunitatii de Informatii

Conservatorii sunt nemultumiti de decizia CSAT referitoare la infiintarea Comunitatii Nationale de Informatii si cer explicatii de la CSAT cu privire la necesitatea unei asemenea structuri. „Noua nu ne-a spus nimeni de ce avem nevoie de o asemenea structura. Nici daca este o cerinta NATO sau una dintre conditiile pe care trebuie sa le indeplinim pentru a ne integra in Uniunea Europeana.
Nu cunoastem pana la aceasta ora motivul acestei decizii, nu stim daca este interesul cuiva, al cui”, spune purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca. El a precizat ca partidul sau nu se va pronunta asupra necesitatii infiintarii unui astfel de organism pana cand nu va primi explicatii de la CSAT. (Laura Gafencu)


(523 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Bogdan Bratescu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Consens pe Legea Curtii Constitutionale | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62007594108582 seconds.