Miercuri, 23 Noiembrie 2005 - 04:49 AM Aleg.RO: Alianta PA

Publicat de: Alina Vintila

evenimentulzilei Un sondaj Gallup releva ca ADA este perceputa din ce in ce mai putin ca o structura unitara La aproape un an de la alegeri, electoratul percepe din ce in ce mai putin Alianta PNL-PD ca pe o structura politica unitara. Aceasta este concluzia la care a ajuns ultimul Barometru de Opinie Publica (BOP) realizat de Gallup la comanda Fundatiei pentru o Societate Deschisa, in perioada 22 octombrie-4 noiembrie.

Cauze

Acest lucru este determinat si de tensiunile acumulate in ultima perioada intre PD si PNL, sau intre presedintele Traian Basescu si PNL, care nu de putine ori au rabufnit in public. In sondajul Gallup dat ieri publicitatii, la intrebarea deschisa: „Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cu ce partid sau alianta politica ati vota?”, 32% din cei care au raspuns au indicat Alianta D.A., 11% au indicat PD, iar 8% - PNL. Clasamentul continua cu PSD - 30%, PRM - 12%, UDMR - 4%, Partidul Conservator - 1%.
Datele difera mult de cele din luna mai. In urma cu sase luni, nu mai putin de 46% din cei chestionati au indicat spontan Alianta PNL, in timp ce scorurile obtinute de PNL si PD au fost 6%, respectiv 7%.
Sondajul mai arata ca, daca Alianta s-ar destrama si PNL si PD ar candida pe liste separate, alegerile ar fi castigate de PSD, partid catre care se vor indrepta 34% din voturi.
PNL va strange in acest caz doar 16%, iar PD ar intruni 29% din voturi. PRM-ul lui Vadim Tudor va colecta intr-o atare perspectiva 13%, iar UDMR 5%.
Interesant este ca, atunci cand sunt „fortati” sa accepte existenta Aliantei, cei chestionati se dovedesc a fi nehotarati la momentul votului, alegand alte partide. Astfel, 6,5% din democratii inraiti ar prefera sa dea votul PRM, in timp ce 6,9% liberalii ar alege PSD.

Alianta, la distanta de doar noua procente de PSD

In alta ordine de idei, la aceeasi intrebare, dar de data aceasta inchisa si fara optiunile PD si PNL, 43% din cei chestionati au indicat Alianta D.A., la distanta de 9 procente de PSD, care ocupa locul doi, cu 34 procente. PRM ocupa locul trei, cu 14%.
PRM si PSD au crescut de la 24% si, respectiv, 7%.
15% din alegatori spun ca nu ar vota in niciun caz PRM.
Alti 11% din repondenti afirma ca nu ar vota UDMR, acelasi procent fiind obtinut si de PSD. 2% din romani nu ar vota cu Partidul Conservator, iar 1%, cu PNL si PD. De observat ca procentul nehotaratilor creste la 46%. Ajunsi la urne, acestia pot influenta radical rezultatul alegerilor.
Traian Basescu ar castiga detasat un nou mandat la Cotroceni, daca duminica ar fi alegeri. 53% din electorat l-ar alege spontan pe Traian Basescu presedinte si doar 15% l-ar prefera pe Adrian Nastase, alti 11% votandu-l pe Corneliu Vadim Tudor. Din aceasta perspectiva, 3% din electorat i-a ramas fidel lui Ion Iliescu.
De retinut insa ca preferintele majoritatii alegatorilor (66%) se indreapta spre „un conducator puternic, care nu isi bate capul cu parlamentul si alegerile”.
79% din cetatenii cu drept de vot se declara nemultumiti de activitatea cabinetului Tariceanu, 51% din ei apreciind ca nivelul coruptiei, comparativ cu finele lui 2004, a ramas acelasi. Electoratul se arata, in general, nemultumit de lupta impotriva coruptiei desfasurata de guvern, justitie si politie, fiind de parere ca cele mai multe rezultate le-a avut mass-media (52%) si presedintele Basescu (47%).
80% din romani sunt nemultumiti de guvernul condus de Calin Popescu-Tariceanu


(569 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Alina Vintila


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Alianta PA | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57585883140564 seconds.