Marți, 11 Ianuarie 2005 - 10:38 AM Aleg.RO: 14 lideri PSD cer reformarea partidului

Publicat de: e.fogarasi

jurnalulnational Liderii a 14 filiale PSD din Ardeal si Banat, reuniti ieri in cadrul unei sedinte informale care a avut loc la Cluj-Napoca, au lansat un document care se numeste "Reforma profunda a PSD – Un program politic pentru modernizarea social-democratiei romanesti". Ei considera ca problema centrala a partidului consta in persistenta unui imobilism structural exemplificat de modul greoi de luare a deciziilor, supradimensionarea echipei de conducere si incapacitatea ei de a introduce corectiile necesare la timp, in ciuda avertismentelor constante primite din partea analistilor, independenti sau din interiorul partidului, si opiniei publice.

Cei 14 considera ca o cauza foarte importanta a "pierderii de reprezentativitate pentru partid a fost un conflict aparut uneori intre Presedintia Romaniei si Guvernul Romaniei". "Blocarea de catre presedintele Romaniei a unor initiative (ex.: alegerile anticipate) sau lansarea unor sintagme negative au fost disfunctionalitati de comunicare si management, elemente care duc la concluzia unei continue competitii interne la varful partidului", se mai spune in documentul citat.

SCHIMBARE. Liderii PSD au ajuns la concluzia ca discutia lor nu trebuie sa se centreze pe schimbarea sau nu a lui Adrian Nastase, deoarece partidul nu are o problema de lider si, in orice caz, innoirea "trebuie sa depaseasca dilema Nastase sau Iliescu, lansata in presa si chiar in unele organizatii". "Nici fireasca revenire a lui Ion Iliescu in partid nu trebuie sa ingrijoreze pe nimeni. Putem beneficia in cel mai mare grad de experienta si competenta politica a fostului presedinte. Dar ar fi o greseala sa asteptam ca Ion Iliescu, presedintele fondator, sa fie marele reformist (...). La viitorul Congres trebuie sa ne preocupe proiectul de schimbare pentru democratizarea si descentralizarea, optimizarea relatiei de reprezentare si formalizarea unui mecanism de decizie colectiva imposibil de pus in paranteze de catre lider, indiferent care va fi acesta. Trebuie sa prevenim abuzurile si incalcarea statutului PSD", se mai spune in comunicat. Semnatarii considera ca ideea schimbarii anumitor presedinti de filiale, care a avut loc anul trecut, nu le-a adus prea mult bine, din cauza faptului ca le-a format o imagine de putere care actioneaza discretionar, "in cautarea unor tapi ispasitori, fapt de care au beneficiat adversarii politici".

BUCURESTI. Pe de alta parte, secretarul executiv al Comisiei de Arbitraj a PSD, Doru Giugulea, a anuntat ieri ca va cere ridicarea sprijinului politic pentru toti cei care nu au indeplinit criteriile de performanta stabilite pentru alegeri. Intrebat care persoane considera ca ar trebui schimbate din functii, Doru Giugulea a precizat: "Incepand de la Adrian Nastase in jos, Delegatia Permanenta si in special acest Birou de Coordonare creat pentru ca anumite persoane sa ocupe functii eligibile in Parlament, si veti vedea ca este o lista foarte lunga pe care trebuie sa o clarificam".


"E ABSOLUT NECESAR"
"Reformarea este absolut necesara si normala. Presedintii organizatiilor judetene trebuie sa aiba primul cuvant in ceea ce priveste viitorul partidului. Imi doresc insa sa nu se intample ca dupa alegerile locale, cand atat tineretul social-democrat, cat si domnul Ioan Rus, am elaborat programe de reformare a partidului, dar acestea au fost date la o parte. Sper sa nu se intample acest lucru dupa usturatoarea lectie a pierderii alegerilor", ne-a declarat Victor Ponta, liderul TSD. Purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, considera ca documentul privind reforma in partid este dovada ca PSD este un partid viu si reafirma "de o maniera corecta" necesitatea continuarii modernizarii partidului initiata de Adrian Nastase.
Silviu Sergiu
Elena Stanciu


(897 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la e.fogarasi


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

14 lideri PSD cer reformarea partidului | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67494106292725 seconds.