Miercuri, 23 Noiembrie 2005 - 04:28 AM Aleg.RO: Basescu a compromis relatiile istorice dintre Romania si Franta

Publicat de: Gabriel G. Stanescu

gardianul Dupa 11 luni de recluziune, Traian Basescu a reusit performanta de a fi primit la Elysée de presedintele Frantei. Vizita ar fi putut marca reluarea excelentelor relatii traditionale dintre Bucuresti si Paris. Dupa lungul sir de gafe diplomatice comise de Cotroceni, indreptate, cu voie sau fara voie, impotriva Hexagonului, puteam spera la o noua abordare. N-a fost sa fie asa! Chirac, un gen de "zoon politikon" mai mult decat experimentat si cu un joc de scena ce l-ar putea propulsa oricand la Comedia franceza, a demonstrat ca nu putea sa-l mai amane pe Basescu mai mult de atat si l-a primit cu o raceala chiar mai glaciala decat cea a intrevederii cu Bush.

Determinat sa ajunga la idiosincrazie fata de repetarea pana la saturatie a aberantei sintagme legate de "Axa Bucuresti-Londra-Washington", precum si dupa erorile planetare de politica externa indreptate impotriva Frantei, asa cum le numea analistul Valentin Stan, presedintele Chirac nu l-a asigurat pe Basescu de nimic in privinta ratificarii Tratatului de aderare.

Pentru cei initiati, fiecare cuvant dintr-o declaratie a unui oficial de un asemenea rang are importanta sa. Limbajul diplomatic are un cod specific. La intalnirile bilaterale din ultimii 15 ani, chiar si in perioada ceausista, ca sa nu mai vorbim de perioada interbelica, au existat mesaje foarte clare de sustinere a Romaniei.

In anii anteriori, se spunea explicit ca Franta este avocatul Romaniei si ca sustine integrarea tarii noastre atat in structurile euroatlantice, cat si in cele europene. De asta data, nimic. Chirac nici macar nu a binevoit sa ia parte la conferinta de presa, ce a avut loc dupa intalnire, demonstrand prin aceasta, pentru cei care vor sa inteleaga, faptul ca intre Paris si Bucuresti exista o distanta tot mai mare. Si nu din cauza Presedintiei sau a Guvernului francez. Este pentru prima data cand un sef de stat francez are un astfel de comportament fata de omologul sau roman. Chiar si Mitterrand a venit la Bucuresti, intr-un gest de cautionare a Romaniei, intr-o perioada in care imaginea tarii avea teribil de suferit din cauza crimelor savarsite de mineri, la chemarea lui Ion Iliescu.

Dar cum de a fost posibil sa ajungem la izolare, in plan extern, si la inghetarea unor relatii traditionale cu Franta si Germania, binomul motor al Uniunii Europene?

Mai intai a fost campania electorala pigmentata de "tainul lui Raffarin", gafa de neinteles pentru un individ care pretindea ca are o bruma de cultura politica. A urmat sfatul catastrofal al unor apropiati, care l-au invatat pe Basescu sa dea cu "Axa" in balta. Si asta pentru ca, asa cum am mai aratat in alte multe editoriale, atunci cand nu esti o putere mondiala, trebuie sa ai un joc inteligent, profesionist, coerent, de bune relatii atat cu Statele Unite, cat si cu Uniunea Europeana, si mai ales cu Germania si Franta. Evident ca exista si riscul ca marile puteri sa aiba puncte de vedere divergente si atunci sunt doua variante: ori alegi calea lui Basescu de relatie felationara cu "Licuriciul cel mare", ori eviti sa te pronunti pentru a nu supara pe nimeni, pentru ca parerea unei tari mici, oricum, nu conteaza. Au urmat alte luari de pozitii ale presedintelui si ale unor oficiali romani care l-au determinat pe fostul ministru francez de externe Barnier sa afirme ca "Romania are un comportament agresiv fata de Franta". Aceasta declaratie este mai mult decat grava pentru ca, daca o mare putere spune asa ceva, inseamna ca oficialii romani au comis erori de neiertat. Nu ma indoiesc ca atat diplomatii de cariera, cat si expertii din Serviciile Secrete i-au atras atentia presedintelui, pe caile lor, asupra erorilor de abordare. Fie ca a fost influentat de anumiti sfatuitori de-ai sai, romani sau straini, fie ca, asa cum il stim, si-a interpretat aria in postura de solist, cert este ca s-a ajuns la niste rezultate dezastruoase in privinta relatiilor Romaniei cu Franta si Germania. N-as vrea sa readuc in discutie conotatiile negative ale cuvantului "Axa". Nici aici nu cred ca a ascultat de cineva. Mai ales de istoricii care au studiat simbolismul nazist din cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Mai trist este faptul ca, prin iesirile sale colorate, Traian Basescu a ajuns un fel de "Gaga" al politicii externe europene. In ultimul sau interviu dat postului de televiziune TV5 (bine ca nu a mai vorbit in engleza, asa cum a facut la deschiderea "Anului francofoniei", iritandu-i pe toti francezii aflati in sala) a fost luat peste picior de subtilul reporter francez. El a fost intrebat daca e convins ca relatiile dintre Romania si Franta s-au imbunatatit "intr-adevar", mai ales in perioada in care Bucurestiul a detinut presedintia Consiliului de Securitate. Neintelegand ironia, Basescu a utilizat clasica limba de lemn. Presedintele nu intelesese ca reporterul facuse trimitere la lupta subterana dintre Franta si Statele Unite, in privinta documentului referitor la Siria si pe care Hexagonul il dorea mai putin dur.

Dupa intalnirea cu un oficial american la Bucuresti, Basescu a iesit in public cu o declaratie ce n-ar fi trebuit sa o faca niciodata. Americanul, crezand ca Basescu cunoaste cutumele diplomatice, nu i-a precizat faptul ca este vorba despre o convorbire confidentiala. La iesire, Basescu a afirmat ca "Siria este factor destabilizator in zona". Din pacate, aceasta era doar propunerea americanilor privind Rezolutia Consiliului de Securitate, si nicidecum o declaratie ce ar fi trebuit facuta publica. A urmat un intreg scandal. Francezii au inteles ca facem jocul americanilor. Fiind "dati in fapt", americanii au trebuit sa renunte la acea rezolutie, facandu-le si lor, in cele din urma, un deserviciu. Acesta este doar un simplu exemplu de crasa incompetenta diplomatica. Acesta se alatura celorlalte esecuri in planul relatiilor internationale ce au determinat izolarea Romaniei. Nu cred ca este cazul sa mai dezvolt tema uriasului esec diplomatic legat de participarea la negocierile privind Transnistria. Agasarea Marii Britanii, prin includerea intr-o "Axa" – relatia preferentiala cu Washingtonul, de care vrea sa scape in ochii opiniei publice internationale. Esecul realizarii presupusului oleoduct ce ar fi trebuit sa strabata Romania. Politica de "buric" al Marii Negre. Sustinerea negandita in plan diplomatic a regimului comunist de la Chisinau (care in ultima perioada da impresia unei distantari de Moscova). Sustinerea politica a aliantelor portocalii, ce s-au dovedit a fi in toate tarile doar niste sisteme post-comuniste la fel de corupte si nedemocratice ca si cele care le-au precedat. In acest context, incercarea de cosmetizare a imaginii Cotroceniului, prin cenzurarea partii critice la adresa presedintelui din interviul dat cotidianului "Le Figaro", este un simplu reflex de sorginte comunista, ce nu va putea schimba perceptia romanilor care inteleg politica externa si, in nici un caz, a comunitatii internationale.

Imi amintesc ca, in urma cu catva timp, Traian Basescu afirma ca stie foarte bine ce face. Si mai ales in politica externa. Cei care au citit aceste randuri pot intelege mai bine cat de goala de continut este afirmatia actualului presedinte al Romaniei. Din pacate, ca si multe altele.


(713 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Gabriel G. Stanescu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Basescu a compromis relatiile istorice dintre Romania si Franta | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63195013999939 seconds.