Marți, 22 Noiembrie 2005 - 09:50 AM Aleg.RO: Pierdut sefie liberala. O declar nula.

Publicat de: Pavel Lucescu, L.C.

Cotidianul Rupt in patru grupari informale, cea a „ordonantelor“ lui Tariceanu, a patricienilor, a independentilor si cea a disidentilor, PNL arata, la ora actuala, ca o corabie care ia apa, fara capitan, plutind in deriva. Ocupat cu guvernarea, „capitanul“ Tariceanu a parasit corabia PNL care, de citeva luni, ia apa si pluteste in deriva. Cu partidul pe care au pus stapinire „masinistii“ lui Patriciu, premierul mai comunica doar prin „ordonante“. Izolati si ei in posturi guvernamentale, „secunzii“ stau cu ochii pe timona, in asteaptarea unui vint mai prielnic. Trimisi la spalat puntea, disidentii privesc in larg cu stoicism.

Partidul mostenit de la Bratieni are o mare problema. Ii lipseste capul. Formal, PNL are un presedinte ales in primavara si o structura de conducere numita Biroul Permanent Central (BPC), care ar trebui sa gestioneze treburile curente si sa ia deciziile cele mai importante privind politica partidului. In realitate, PNL nu functioneaza la ora actuala decit din inertie, deciziile importante se iau fie in cercul restrins al „ordonantelor“ lui Tariceanu, care formeaza micul cerc de oameni de casa ai premierului, fie in birourile Rompetrol. De aici lipsa de coerenta si de directie a partidului. Vocile care transmit mesajul, imaginea si, in final, identitatea partidului se schimba in functie de cum bate vintul. Cind bate dinspre Cotroceni, isi intra in rol „masinistii“ lui Dinu Patriciu. Cum acest lucru se intimpla regulat, de vreo trei luni, PNL a ajuns sa fie asimilat mai ales cu Ludovic Orban. Si cu tot mai putine procente in sondaje. Undeva in umbra mai stau asa-numitii „independenti“, lideri gen Gheorghe Flutur, cu o oarecare notorietate si popularitate, dar care prefera sa joace cartea compromisului. Nu se situeaza public de nici o parte, asteptind vremuri mai bune. Cei mai napastuiti la ora actuala ramin disidentii, liderul lor, Valeriu Stoica, incercind zadarnic, de citeva luni, sa potenteze cit mai multe dintre nemultumirile existente la diversele niveluri ale partidului.•

„Ordonantele“ premierului

Sint oamenii de casa ai lui Tariceanu, persoane pe care premierul le-a selectat in jurul sau, contribuind si la ascensiunea lor in partid. Cei mai multi dintre ei sint persoane fara prea mare vizibilitate publica. Cel mai proeminent dintre ei este ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu. Are o influenta reala asupra lui Tariceanu, bazata pe popularitatea pe care Olteanu o are in partid, dar si pe indelungata relatie dintre cei doi. Tariceanu este nasul de cununie al lui Olteanu. Primul serviciu pe care l-a avut tinarul licentiat in drept, in 1997, a fost cel de consilier la Ministerul Industriei si Comertului, condus de Tariceanu. Ca fost presedinte al TNL, Olteanu are de partea sa si tinerii, promovati pe linie de partid in ultima vreme. Un alt apropiat al lui Tariceanu, este ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. In 2005 a fost desemnat de premier in Consiliul de Administratie al Petrom si, ulterior, in fruntea Finantelor. Multi liberali nu sint siguri ca ar fi nici macar membru PNL. Un alt om cu influenta este consilierul de stat al lui Tariceanu, Vlad Moisescu. Din cercul premierului mai fac parte Cristian David, secretarul general al guvernului, Mihai Voicu si deputatul Titu Gheorghiof.

„Masinistii“ lui Patriciu

Desi s-a retras din politica, Dinu Patriciu, seful Rompetrol, continua sa joace un rol in PNL, ca urmare a retelei de obligatii pe care a creat-o in jurul sau. Mai toti liderii partidului au lucrat pentru firmele lui si au facut bani buni. Tariceanu a fost, intre 2002 si 2003, administrator la una dintre firmele acestuia, Rompetrol Downstream. Patriciu controleaza organizatia PNL Prahova, a carei campanie a finantat-o, trimitind cinci liberali in Parlament, si, de asemenea, organizatia Calarasi, iar prin Ludovic Orban, si Bucurestiul. Unul dintre cei mai vizibili reprezentanti ai gruparii este Teodor Melescanu. Apropiat cindva al acestui grup, Crin Antonescu pare acum pornit intr-o rebeliune pe cont propriu. Gruparea Patriciu se afla in revenire in partid, dupa ce relatiile lor cu Tariceanu se cam racisera. Acestea s-au ameliorat o data cu adincirea conflictului dintre premier si presedinte, cind mesajul anti-Basescu al sustinatorilor lui Patriciu a inceput sa capete popularitate printre liberalii de rind. Scandalul telefonului dat de Tariceanu la Parchet in ziua retinerii lui Patriciu l-a transformat pe premier intr-un ostatic al acestui grup, tot mai multa lume ajungind sa-l perceapa ca fiind „omul lui Patriciu“.

„Secunzii“

Sint jucatori pe cont propriu, fie pentru a nu-si crea adversari, fie pentru ca nu au reusit sa capete influenta in cadrul grupurilor importante din partid. Cel mai proeminent este Gheorghe Flutur. Aflat in sondaje printre primii patru in topul increderii, ministrul Agriculturii aspira la presedintia PNL sau la un post de prim-ministru. Desi este un apropiat al gruparii Stolojan, Flutur s-a distribuit in rolul tehnocratului independent dar necesar si a incetat sa mai emita mesaje politice. Pentru sporirea popularitatii sale, si-a propus sa ocupe culoarul eliberat la sate dupa marginalizarea lui Iliescu in PSD.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, incearca si el acelasi joc, dupa ce a fost eclipsat de ceilalti din jurul lui Tariceanu. Tocmai de aceea, declaratiile sale ca purtator de cuvint al partidului reflecta incercarea de a nu supara nici o tabara: ele nu spun, de fapt, nimic. In categoria independentilor figureaza si secretarul general al PNL, Dan Motreanu, care lupta pentru a obtine influenta mai mare asupra presedintelui PNL, precum si Adrian Iorgulescu si Varujan Vosganian, care nu au fost asimilati pe deplin de liberali, din cauza ca vin din UFD si sint inca perceputi ca straini.

Disidentii

Critica actuala conducere si, ca urmare, sint marginalizati. Cel mai cunoscut rebel este Valeriu Stoica, artizanul multor miscari de succes ale PNL: retragerea din CDR in 2000, aducerea lui Stolojan in fruntea partidului, formarea Aliantei D.A. Retras din prim-planul politicii din 2002, acesta lanseaza avertismente insistente cu privirea la pozitia dificila in care actuala conducere a adus PNL, recomandind o fuziune cu PD si crearea unui partid de centru-dreapta. Lui i s-a alaturat Mona Musca, al doilea om ca popularitate dupa Basescu. Ea a renuntat la functia de ministru, in semn de protest fata de refuzul lui Tariceanu de a demisiona si de a provoca anticipate. Fostul presedinte al PNL Theodor Stolojan este si el un marginal, prin forta lucrurilor. Fiind consilierul lui Basescu, este perceput de actuala conducere a liberalilor ca un dusman, mai ales dupa tentativa esuata de readucere a sa in viata partidului, in vara trecuta. Fosta sa consiliera, Raluca Turcan, in prezent deputat, este privita cu aceiasi ochi de partid. Pe lista rebelilor mai figureaza Cristian Boureanu, apropiat odinioara de Dinu Patriciu. In ultima vreme este principala voce critica in sedintele conducerii PNL.

Boureanu, tras de urechi la partid

CAlin Popescu Tariceanu l-a acuzat ieri pe Cristian Boureanu ca este manipulat de Cotroceni, dupa ce simbata acesta acuzase actuala conducere ca duce partidul intr-o directie gresita si cocheteaza cu PSD.

Discutia a avut loc ieri-dimineata, in cadrul Biroului Permanent al PNL. Potrivit unor surse din PNL, Tariceanu i-a reprosat lui Boureanu ca este, „constient sau inconstient, scula lui Basescu“, desi alti liberali spun ca premierul ar fi spus, mai vag, ca tinarul liberal ar putea fi folosit. Presedintele PNL i-a mai sugerat acestuia ca, daca are planuri atit de contrastante cu echipa care se afla la conducere, poate ar fi mai bine sa se retraga. Tariceanu a fost stirnit si de faptul ca in sedinta Boureanu a solicitat realizarea pina la sfirsitul anului a unui sondaj de opinie amanuntit, la nivel national, pentru a identifica in mod clar pozitia in care se afla PNL . Boureanu si-a sustinut solicitarea cu o analiza intitulata „PNL - un an de la alegeri“. Documentul subliniaza ca PNL scade constant si ca cel putin jumatate dintre parlamentarii actuali ar putea sa nu mai obtina al doilea mandat. Boureanu apreciaza ca „exista, in PNL, iluzia ca, fiind principalul partid la guvernare, va culege singur laurii succesului previzibil al integarii Romaniei in UE“. • (L.C.)

• PD si PNL se vor certa doar organizat

Liderii Aliantei PNL-PD au hotarit ieri infiintarea unui departament de relatii publice condus de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, pentru a-si gestiona problemele de comunicare. Ei au stabilit sa reactiveze Comisia nationala de strategie. Aceasta va trebui sa realizeze o documentare cu privire la rezultatele obtinute dupa un an de guvernare. Materialul urmeaza sa fie prezentat, in ianuarie, unei adunari extinse a Aliantei PNL-PD. In aceeasi nota, pe perioada lunii decembrie s-a hotarit initierea mai multor intilniri regionale la nivelul celor trei provincii istorice, pentru a se prezenta atit implinirile, cit si neimplinirile Aliantei. Aceste decizii vin ca urmare a intilnirii informale de duminica seara dintre liderii PD cu cei ai PNL. Acestia au stabilit sa se renunte la orice declaratii care ar putea crea tensiuni intre cele doua partide. Liderii democrati le-au cerut liberalilor ca, in cazul in care pina la primavara nu se va reusi indeplinirea prioritatilor programate, sa ia in calcul initierea alegerilor anticipate.

La intilnirea conducerii Aliantei de ieri-seara s-a hotarit si modalitatea in care cele doua partide vor sustine legea migratiei. Astfel, s-a stabilit ca, in cazul consilierilor locali, acestia sa-si piarda functia, indiferent de motivul pentru care au parasit partidul care i-a ales. In cazul primarilor, acestia isi vor pierde mandatul doar daca au plecat de bunavoie dintr-un partid.


(578 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Pavel Lucescu, L.C.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Pierdut sefie liberala. O declar nula. | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66184306144714 seconds.