Marți, 22 Noiembrie 2005 - 09:44 AM Aleg.RO: Basescu si-a luat tainul de raceala

Publicat de: ---

Cotidianul Plecat la Paris pentru a face lobby aderarii, presedintele Basescu a primit „garantii“, dar nici o data concreta. Pentru a ingropa controversele politice franco-romane, Basescu s-a dus la Elysée cu o „solutie romaneasca“ pentru problema Kosovo. Intilnirea a fost „pragmatica“, dar, la final, Chirac nu a facut declaratii de presa comune cu presedintele roman. Dupa intilnire, Chirac l-a condus binevoitor pe Basescu pe scarile din fata Palatului Elysée si s-a intors inauntru. Presedintele roman a ramas singur pentru a raspunde jurnalistilor. El a calificat intilnirea ca fiind „pragmatica“. Intr-un comunicat remis de presedintia franceza se arata ca Chirac „a reamintit angajamentul Frantei in favoarea aderarii Romaniei“. In ceea ce priveste ratificarea Tratatului, Parlamentul francez se va pronunta „cit mai curind posibil“.

Raceala lui Chirac

Faptul ca vizita s-a incheiat fara declaratii de presa comune „este in registrul normalitatii, dar nu este de foarte bun augur“, considera Zoe Petre, fost consilier prezidential. „Nu este neaparat un semnal negativ, pentru ca daca era negativ nu se facea vizita, spuneau ca nu pot, ca au flacari in Paris - puteau sa n-o faca. Dar e o tratare mai rece“. Explicatia oficiala a acestei absente a fost faptul ca, spre deosebire de vizita de stat, protocolul vizitei oficiale nu prevede declaratii comune de presa. Comentatorul Emil Hurezeanu sustine acest punct de vedere: „E o vizita oficiala, nu o vizita de stat. Asta nu-i obliga, ba chiar le recomanda sa nu faca declaratii oficiale. Faptul ca presedintele Basescu a facut declaratii e deja mult. Nu este un semnal negativ“. La Paris, Traian Basescu nu are prevazuta si o intilnire cu premierul Frantei, cel care initiaza procesul de ratificare. Asteptata vizita fusese aminata tocmai pentru a prilejui aceasta intilnire. „E foarte important sa ma deplasez in Franta si sa reusesc sa am intilnirea si cu presedintele, si cu premierul“, declara in martie Basescu la emisiunea „Nasul“, realizata de Radu Moraru. Dar nu s-a intilnit cu premierul. Totusi, Basescu a declarat ca a obtinut garantii de la Chirac si de la Pierre Moscovici ca ratificarea va decurge fara probleme, fara a putea preciza o data. Liderii Frantei par sa nu fi uitat declaratiile dure ale lui Basescu din campania electorala, care, suparat pe sprijinul oferit de Paris lui Adrian Nastase, a spus ca premierul francez de atunci, Raffarin, a venit in Romania „sa-si ia tainul“.

Solutie la Kosovo

Ca sa lase cumva trecutul de controverse in urma, presedintele Basescu a oferit Parisului o solutie pentru problema Kosovo. „E o solutie romaneasca“, a spus Basescu, o solutie discutata cu Grecia, Bulgaria si Slovacia. Presedintele roman a completat ca initiativa sa a fost bine primita la Elysée si ca urmeaza sa fie analizata in detaliu astazi. Situatia actuala din Kosovo e cea mai periculoasa, a spus Basescu, iar solutia oferita de Bucuresti prevede mentinerea actualelor frontiere, mandat UE pentru viitorul provinciei, moneda proprie pentru kosovari, nu si politica externa proprie, forte politienesti kosovare, nu si armata. Basescu a spus ca trebuie putin temperata pozitia Albaniei fata de albanezii kosovari. In ce priveste strategia la Marea Neagra, Basescu a precizat ca e pentru prima oara cind presedintele Frantei a avut o parere pozitiva pe aceasta tema. (V.P., G.T.) •

Conferinte comune

Chirac a aparut recent in conferinte de presa comune cu mai multi lideri:

• 10.11. - alaturi de Rodrigues Zappatero

• 17.10. - cu Mahmoud Abbas, presedintele Autoritatii Palestiniene

• 14.10. - cu Gerhard Schröder

• 7.10. - cu premierul Tony Blair

• 4.10. - cu Silvio Berlusconi

• 21.07. - cu Marc Ravalomanana, presedintele Republicii Madagascar

• 15.07. - cu Luiz Inácio Lula da Silva, presedintele Braziliei.


(768 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Basescu si-a luat tainul de raceala | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62304306030273 seconds.