Luni, 21 Noiembrie 2005 - 08:49 AM Aleg.RO: Razboi in numele pacii

Publicat de: Laura Ciobanu

Cotidianul Sub privirile lui Tariceanu, care tocmai facuse apel la calm in Alianta, liberalii au atacat simbata si PD, si pe Basescu, dar, mai ales, s-au atacat intre ei. Conferinta de alegeri a PNL Bucuresti a constituit o radiografie a partidului, care arata multitudinea pozitiilor divergente si a inamicitiilor. Tariceanu a incercat sa impace pe toata lumea, cerind moderatie, dar scuzindu-i pe Ludovic Orban si Puiu Hasotti pentru declaratiile critice la adresa PD si a lui Basescu. Premierul le-a cerut atit liberalilor, cit si democratilor sa vorbeasca numai in interiorul Aliantei. Totusi, Tariceanu a subliniat ca „PNL nu poate fi acuzat de initierea acestei spirale a nervilor“ si ca „liberalii nu au de ce sa dea explicatii PD“.

Cu batista pe claxon

In spiritul discursului lui Tariceanu, cuvintarea lui Orban, care a fost de altfel reales cu 800 de voturi din 1.000, a fost una lipsita de virulenta din ultimele sale aparitii publice. Desi vehementa nu i-a lipsit, Orban nu a mai pomenit de Basescu decit indirect si si-a axat discursul pe apararea demnitatii PNL. La rindul sau, in aceeasi zi, la Constanta, Puiu Hasotti a declarat ca, atunci cind l-a numit pe Basescu un „neprieten“ al PNL, nu a vrut sa spuna ca presedintele este dusmanul liberalilor. Conform DEX-ului, dupa Hasotti, „neprieten nu inseamna adversar si nicidecum dusman, neprieten inseamna ca presedintele Basescu nu este atit de apropiat de PNL cit am dori noi sau nu este apropiat de PNL cit este de apropiat de PD“.

Pacea de cinci minute

Apelul lui Tariceanu a avut efect vreo citeva minute, cam cit si-a tinut el discursul. Imediat dupa el, presedintele onorific al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, s-a declarat solidar cu Orban. Constantin Balaceanu-Stolnici a sfatuit politicienii „sa fie atenti cu cine se inconjoara si sa nu cada in capcane chiar daca acestea sint blonde si atragatoare“. Si, daca Orban si-a mai moderat discursul, in schimb a lansat in sala un chestionar pentru membrii PNL Bucuresti. Acestia erau intrebati daca vor ca PNL sa ramina in Alianta, daca ar prefera sa aiba candidat propriu la presedintie si pe cine anume si cum apreciaza ultimele declaratii ale lui Basescu la adresa lui Tariceanu. Liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu, si-a adus si el contributia, cerind organizarea unui Congres Extraordinar, care sa renegocieze protocolul cu PD. „Cu acest protocol, PNL nu mai are deplina personalitate politica si juridica, nu mai poate lua decizii“, a spus el. Crin Antonescu a mai cerut ca la Congresul extraordinar sa se schimbe statutul partidului, conform caruia conducerea este aleasa pe lista, odata cu presedintele.

„Betia puterii“ in PNL

O parte dintre sagetile liberale l-au nimerit si pe Tariceanu. Cristian Boureanu a acuzat direct ca exista lideri liberali care au negociat cu PSD intre cele doua tururi de scrutin din 2004 si care si acum conteaza pe un eventual sprijin parlamentar din partea PSD. „Cei care negociaza cu PSD omoara viitorul acestui partid“, a avertizat el.

Boureanu a cerut liberalilor sa nu se mai amageasca si sa nu mai dea vina pe Basescu pentru problemele lor. „Cu noua conducere, PNL a ajuns la 16%, iar PD la 30%. Betia puterii se trateaza ca alcoolismul, trebuie mai intii sa ne recunoastem problemele si sa nu dam vina pe cel care ne da bautura“, a avertizat el. „Nu trebuie sa-i cerem lui Traian Basescu sa scada viteza. Cred ca noi trebuie sa fim aceia care sa crestem viteza, sa-l depasim si sa aducem subiectele de pe agenda publica pe agenda noastra politica“.

Incruntat, Tariceanu a luat cuvintul, pentru a spune ca nu a mandatat pe nimeni sa negocieze cu PSD, iar cei care sustin altceva „sa stie ca au o responsabilitate cind pronunta asemenea ineptii“. Desi nu li s-a adresat direct nici lui Boureanu, nici lui Antonescu, premierul le-a cerut ca, „dincolo de discursuri, sa fie la fel de vizibili si prin munca pe care o fac in Parlament“, exemplificind cu chiulul de la buget.

Tariceanu - „omul lui Patriciu“

Sirul fostilor presedinti liberali, prezenti la lucrari, a fost intrerupt de absenta lui Stolojan. Liberalii au explicat ca nu s-au trimis invitatii speciale si ca orice membru al PNL Bucuresti putea veni sa asiste. Alte doua absente de marca au fost Mona Musca si Valeriu Stoica, desi acestia au fost in sala. Numai ca, la momentul cind sa ia cuvintul, organizatorii au anuntat ca trebuie sa inceapa votarea. Jignita, Mona Musca a anuntat ca ea si Stoica nu vor mai vorbi in aceste conditii. Pe hol, Stoica a declarat ca „gruparea Patriciu-Tariceanu va transforma PNL intr-o simpla nota de subsol la istoria ingineriilor financiare ale tranzitiei“. Rugat sa nominalizeze persoane din grupul lui Patriciu, el l-a numit in primul rind pe Tariceanu si a spus ca ar fi nevoie de un nou prim-ministru. •

Varul Flutur trece in opozitie

Primarul liberal al Botosaniului, Catalin Flutur, var al ministrului Agriculturii, a adus acuze violente conducerii centrale si locale a PNL in cadrul conferintei judetene de la sfirsitul saptaminii trecute. El si-a exprimat nemultumirea ca se gasesc fonduri pentru „sporuri salariale enorme“ in administratia publica centrala si pentru cresterile constante ale cheltuielilor parlamentare, dar ca, in schimb, cadrele didactice si functionarii publici trebuie sa faca greva pentru a obtine majorari salariale minore. Edilul sef de la Botosani a criticat si faptul ca un grup de interese prospera in actuala guvernare, in timp ce populatia nu. Prezent la conferinta, vicepresedintele PNL, Gheorghe Flutur, a incercat sa calmeze spiritele cerind „sa se bage cutitele in teaca“. (S.B.)

Republica parlamentara liberala
Liberalul Crin Antonescu a cerut PNL sa adopte o pozitie privind redefinirea atributiilor presedintelui si premierului. Antonescu a optat pentru modificarea Constitutiei si transformarea Romaniei in republica parlamentara. „Aceasta idee are sustinere consistenta in PNL“, a mentionat si Calin Popescu Tariceanu. „De aceea, cred ca nu trebuie sa ne fie rusine sa vorbim despre acest lucru, mai ales ca trebuie subliniat ca, atunci cind gindim asemenea lucruri, nu trebuie sa ne gindim la persoane“. Viziunea liberala nu se potriveste cu cea a lui Basescu, care a sugerat ca doreste o republica prezidentiala. (L.C.)


(1185 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Laura Ciobanu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Razboi in numele pacii | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66324806213379 seconds.