Luni, 21 Noiembrie 2005 - 08:42 AM Aleg.RO: Consiliul Județean Vrancea a deturnat fondurile pentru inundațiile din iulie

Publicat de: ---

Gândul Consiliul Județean Vrancea a deturnat fondurile alocate de Guvern, pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale din luna iulie, folosindu-le și pentru alte lucrări, și a încheiat contracte de execuție fără a respecta procedurile legale, atribuindu-le unor firme la care este acționar sau asociat. Aceasta este concluzia unor verificări efectuate recent de către Autoritatea de Control a Guvernului, condusă de ministrul delegat Cristian David, la Consiliul Județean Vrancea, pentru verificarea respectării prevederilor legale de atribuire a contractelor de achiziție publică și de utilizare a sumelor alocate din Fondul de Intervenție aflat la dispoziția Guvernului, pentru refacerea drumurilor județene și comunale, afectate de inundațiile din luna iulie 2005, din județul Vrancea.

În urma controlului, s-a constatat că fondurile alocate de Guvern exclusiv pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în luna iulie au fost folosite și pentru efectuarea de lucrări asupra unor părți din infrastructură care nu au suferit deteriorări în urma inundațiilor, fiind astfel deturnate de la scopul pentru care au fost constituite și alocate. Pe de altă parte - se arată în nota de control -, președintele Consiliului Județean Vrancea, ordonatorul principal de credite, a încheiat 60 de contracte de execuție a lucrărilor, în valoare de 267,469 milioane lei, depășind fondurile alocate prin buget de 59,8 milioane lei.

Autoritatea de Control a Guvernului a mai stabilit că procedura de atribuire directă prin negociere cu o singură sursă - special prevăzută de lege pentru situația excepțională a refacerii infrastructurii grav avariate - a fost folosită ilegal, deoarece contractele prevedeau și refacerea acelor părți din infrastructură neafectate de inundații.

Autoritatea de Control consideră că, pentru încheierea de contracte în vederea reabilitării secțiunilor de drum neafectate de inundații, trebuia organizată o licitație publică, fără ca lucrările să fie finanțate din sumele acordate de Guvern pentru refacerea infrastructurii inundate.

„Mai mult, contractele au fost încheiate cu firme beneficiare care au printre acționari / asociați Consiliul Județean Vrancea”, se arată în raport. Concluziile raportului de control vor fi înaintate Ministerului Administrației și Internelor, Curții de Conturi și Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice în vederea extinderii verificărilor, potrivit competențelor acestor instituții.


(810 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Consiliul Județean Vrancea a deturnat fondurile pentru inundațiile din iulie | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56669092178345 seconds.