Miercuri, 16 Noiembrie 2005 - 04:30 AM Aleg.RO: Parlamentarii dezbat bugetul saraciei nationale

Publicat de: MARIUS TIAN

atac Opozitia ameninta ca nu va vota bugetul de stat, ceea ce ar putea duce la caderea Guvernului Guvernantii s-au prezentat, ieri, la Parlament, pentru a dezbate proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2006 si proiectul legii bugetului asigurarilor sociale de stat. Ca orice lucru bine facut in Parlamentul Romaniei, deputatii si senatorii au inceput dezbaterile cu ... o intarziere de aproape o ora. Inca de la debutul sedintei comune a Camerei si Senatului, problemele de procedura au intarziat dezbaterea pe articole a proiectului de buget; mai mult, deputatul PRM Ion Manzana a cerut retrimiterea la Comisiile reunite de buget-finante a proiectului. Argumentul adus de acesta a fost ca proiectul, in forma inaintata Parlamentului, nu contine rectifica rile bugetare stabilite de primulministru in urma discutiilor cu reprezentantii sindicatelor din invatamant. Deputatul PRM a primit imediat sustinerea PSD, care a acuzat Executivul ca nu a declarat toate veniturile bugetare. „Eu am primit la caseta un proiect de buget care prevede pentru Educatie un procent de 3,5% din PIB, iar reprezentantii Guvernului spun ca bugetul Educatiei reprezinta 5% din PIB. Inseamna ca veniturile din bugetul total nu sunt cele declarate“, a mentionat unul dintre reprezentantii PSD. In cele din urma, solicitarea PRM-PSD a fost respinsa.
Tariceanu: Bugetul tine cont de prioritatile in vederea integrarii europene
De la tribuna Parlamentului, premierul Tariceanu a consfintit faptul ca romanii sunt nevoiti sa stranga serios cureaua, marsand pe ideea ca economia romaneasca nu isi permite in prezent sa finanteze cresteri salariale majore, oferta Executivului inaintata sindicatelor din Educatie reprezentand maximul posibil pentru autoritati. Argumentul adus de seful Executivului a fost faptul ca proiectul de buget promovat de fostul Guvern pentru 2005 nu a prevazut suplimenta rile salariale promise profesorilor de catre Guvernul PSD, considerand ca, anul trecut, Guvernul „a vandut doar iluzia unor cresteri salariale“. Tariceanu a precizat ca proiectul de buget propus de Guvern pentru 2006 a fost elaborat tina nd cont de prioritatile strategice actuale ale Romaniei in vederea integrarii europene in 2007, respectiv dezvoltarea infrastructurii, modernizarea agriculturii, reforma Educatiei si a Sanatatii, securizarea frontierelor, asigurarea unui sistem judiciar independent.
Geoana: Avem de-a face cu cel mai slab buget de dupa ‘90
Reactia opozitiei la declaratiile premierului nu s-a lasat prea mult asteptata, liderul PSD, Mircea Geoana, precizand ca formatiunea sa va vota impotriva bugetului pe 2006, daca majoritatea nu va tine cont de amendamentele „elementare, necesare si utile bunului mers al Romaniei europene“. Senatorul PSD a adaugat ca niciodata, in cincisprezece ani, nu a existat o diferenta mai mare intre realitatea sociala si economica a tarii si proiectul de buget prezentat. „Cand s-a intamplat in Romania democratica, dupa 1990, sa proiectam un buget pe o tinta de inflatie modificata intre timp si cand s-a intamplat, in cincisprezece ani, sa operam pe un deficit bugetar modificat, in mod dramatic, in ultimele zile?“, s-a intrebat Geoana.
PRM: Cota de 16% duce la un buget de avarie
La randul sau, formatiunea condusa de Corneliu Vadim Tudor a precizat, inca de la debutul dezbaterilor, ca PRM nu isi poate asuma constructia bugetara propusa si, in consecinta, va vota impotriva. „PRM nu-si poate asuma responsabilitatea unui proiect bugetar de avarie, prin care se spulbera sperantele de mai bine ale cetatenilor pe urmatorii patru ani“, au sustinut reprezentantii PRM. Potrivit acestora, marea problema a Romaniei este cota unica de impozitare, care a micsorat incasa rile bugetare cu peste un miliard de euro, ceea ce reprezinta 1,5% din PIB.
Musca sare la gatul premierului de dragul Culturii
Surpriza a venit, ieri, din partea deputatului PNL Mona Musca, care a adresat o scrisoare deschisa presedintelui, premierului, ministrilor si parlamentarilor, in care cere marirea bugetului Culturii, in 2006, cu 0,05% din PIB, respectiv, cu 161 de milioane RON in plus fata de cat a prevazut Executivul. „Pentru 2006, Cultura are prevazut 0,133% din PIB, respectiv mai putin decat in 2005. Bugetul acesta nu acopera nevoile reale ale domeniului, e indecent de mic, raportat la sumele alocate altor ministere sau institutii publice si nu corespunde promisiunilor electorale“, a fost reactia fostului ministru al Culturii.


(587 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Atac

· Alte știri de la MARIUS TIAN


Azi: Cea mai citită știre din sursa Atac:

Parlamentarii dezbat bugetul saraciei nationale | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.7834689617157 seconds.