Mircea Geoana vrea sefia PSD pana in 2008 [1]

Intr-un interviu acordat „Evenimentului zilei”, presedintele PSD sustine ca impartirea functiilor in partid trebuie sa aiba loc dupa alegeri

Presedintele PSD, Mircea Geoana, incearca o mutare surpriza menita a-i consolida puterea in interiorul partidului. Desi ultimul congres al social-democratilor a stabilit ca o noua repartizare a functiilor la varful PSD sa aiba loc in 2007, Geoana va incerca sa obtina sprijinul presedintilor organizatiilor judetene pentru ca momentul alegerilor interne sa fie devansat pana dupa alegerile generale din 2008. Despre acest subiect, dar si despre relatia sa cu Ion Iliescu, intr-un interviu pe care Mircea Geoana l-a acordat in exclusivitate „Evenimentului zilei”.

EVZ: Domnule Geoana, va mentineti declaratiile potrivit carora, daca Ion Iliescu va continua cu atacurile la adresa conducerii PSD, s-ar putea sa primeasca o sanctiune?
Mircea Geoana: Ceea ce am spus in urma cu o saptamana este la fel de valabil si acum, si in viitor. Au trecut sase luni de la congres, a trecut suficient timp pentru acomodarea la noua realitate democratica confintita de congres. Aceasta perioada de framantari, de contestare mai mult sau mai putin voalata a conducerii alese la congres creeaza o senzatie de criza de autoritate in partid si o criza de legitimitate a conducerii alese la Congres. Nu vreau ca dezbaterea din interiorul partidului sa inceteze, dar acolo unde exista depasirea unei anumite zone de conduita si de disciplina statutara in partid, acolo avem obligatia sa luam masurile necesare.

„Trebuie sa lamurim care este relatia lui Ion Iliescu cu PSD”

Cu alte cuvinte, iI cereti lui Ion Iliescu sa se supuna disciplinei de partid?
Acest lucru va trebui sa-l discutam foarte deschis in interiorul partidului si intentionez sa fac acest lucru saptamana viitoare, intr-o intalnire cu liderii de organizatii judetene si la Consiliul National din decembrie. Exista mai multe chestiuni ce trebuie discutate pentru o clarificare reala si solida in interiorul partidului. Avem de raspuns la anumite lucruri care au ramas fara raspuns, partial sau integral, cu ocazia congresului nostru. Prima intrebare foarte importanta este care e relatia PSD cu Ion Iliescu. Sunt adeptul unei oferte, din partea PSD si a Consiliului National, sa-i fie oferita functia de presedinte fondator.

Dar dansul are o functie. Este lider de grup la Senat.
Are o functie, dar pe care si-o exercita de o maniera ambigua. Are o functie importanta, dar Ion Iliescu nu participa la sedintele Biroului Permanent National...

Ion Iliescu a refuzat insa functia de presedinte fondator.
Aceasta este o decizie care ii apartine domnului Ion Iliescu. In continuare obligatia noastra este una de respect si de deferenta. Eu sper ca va accepta si ca va intelege ca este mai util si pentru domnia sa, si pentru PSD sa avem o relatie constructiva.
Putem sa gandim aceasta functie de presedinte fondator astfel incat ea sa nu fie o functie decorativa. Cred ca fiecare organizatie trebuie sa-si puna in valoare batranii, pe cei care pot sa dea un sfat bun, si cred ca Ion Iliescu are in continuare capacitatea de a ne fi util.

"Avem obligatia sa dam un mesaj de respectare a ierarhiei in PSD”

Vorbeati de liderii de organizatii. Cum vad acestia ideea unui congres extraordinar?
Partidul simte nevoia de liniste si de predictibilitate. Partidul uraste tensiunile deschise la varf. Nu-i plac. Nu este invatat cu asa ceva si are dreptate pana la urma. Noi avem cu totii obligatia de a da un mesaj de unitate, de coerenta, de respectare a ierarhiei, dar si de spirit de colegialitate in partid. De aceea, baza noastra de partid ne-a spus: „Avem o conducere de partid, ea trebuie respectata, trebuie lasata sa-si faca treaba”. Cred ca ideea unui congres extraordinar este o idee contraproductiva, ce risca sa redeschida toate ranile care abia s-au inchis dupa congres.
Este un alt lucru pe care liderii de organizatii, cel putin cei pe care i-am intalnit in ultima vreme, il spun, acela ca un congres organizat in 2007 ar face ca partidul sa intre din nou in febra alegerilor interne, ar risca sa ne consume iarasi energia in lupte intestine, in loc sa ne pregatim pentru alegerile din 2008. Dar iarasi este o intrebare pe care trebuie sa o dezbatem in forurile interioare de partid. Avem un statut, avem o decizie sa facem un congres in 2007, iar pentru mine aceste decizii sunt absolut obligatorii. Liderii de organizatii spun, si inclin sa le dau dreptate, ca 2007 ar fi practic un an sacrificat, pentru ca organizatiile judetene, de la ultima celula si pana la varful partidului, ar fi prinse efectiv, un an intreg, intr-o campanie interna.
Repet insa, avem o decizie sa facem un congres in 2007, il vom face, avem obligatia sa-l facem, dar ce vom decide la congresul din 2007 este o discutie pe care vreau sa o am la Consiliu National.

„Alegerile sunt criteriul de performanta cel mai important”

Adica vreti ca in PSD sa aiba loc congresul pentru repartizarea functiilor de conducere din partid dupa 2008, dupa alegerile prezidentiale si parlamentare?
Mie mi se pare contraproductiv ca alegerile interne din partid sa aiba loc in interiorul ciclului electoral. Va fi foarte greu, de exemplu, sa masori performanta organizatiilor judetene sau sa fie masurata performanta actualei conduceri in interiorul ciclului electoral. Criteriul de performanta cel mai important sunt alegerile. Intentia mea este sa propun fie sa facem congrese in fiecare an, cum fac laburistii, dar sunt congrese de etapa, de strangere a randurilor si de stabilit directii de actiune politica, iar alegerile din partid au loc numai dupa ce au loc alegerile parlamentare, fie mergem la un ciclu de patru ani, in care sa putem sa evaluam corect performanta. Putem sa ramanem la alegeri din doi in doi ani, dar exista un semn de intrebare legat de legitimitatea mandatelor de conducere de doi ani. In acest moment congresul din 2007 este un congres definit ca unul pentru alegeri interne si pentru inceperea luptei electorale. Daca intre timp vom considera ca interesul general al partidului indica si o alta optiune, vom avea instrumente statutare ca sa decidem intr-o directie sau alta.

Daca PSD va pierde alegerile, ce veti face?
In primul rand, eu sunt convins ca le vom castiga. Daca vom castiga alegerile, ma voi implica mai departe in conducerea partidului si in functii inportante in statul roman, daca le vom pierde, imi voi da demisia din functia de presedinte al PSD.

Ion Iliescu nu vrea functia de presedinte fondator

Senatorul PSD Ion Iliescu a declarat, la sfarsitul saptamanii, ca este presedintele fondator al PSD si ca nu vede necesitatea includerii acestei functii in statutul partidului. „Presedinte fondator sunt. Nu trebuie sa se consacre aceasta functie. N-am nevoie. Nu ma intereseaza functiile, n-am nevoie de titulaturi. Aceste lucruri nu ma incanta”, a spus fostul sef al statului si al PSD, intr-o emisiune a postului Antena 3. El a precizat ca nu are niciun fel de frustrare legata de statutul sau in partid. „N-am nemultumiri si n-am frustrari. Eu am statutul meu. N-am nevoie sa mi-l recunoasca nimeni, indiferent ca sunt prezent in partid sau nu. Statutul meu in societatea romaneasca este deja bine stabilit”, a mai afirmat Iliescu.

Citate

Daca Ion Iliescu va depasi anumite zone de conduita si de disciplina statutara in partid, avem obligatia sa luam masurile necesare
Un congres in 2007 ar face ca partidul sa intre din nou in febra alegerilor interne, ar risca sa ne consume iarasi energia in lupte intestine, in loc sa ne pregatim pentru alegerile din 2008
Mie mi se pare contraproductiv ca alegerile interne din partid sa aiba loc in interiorul ciclului electoral. Va fi foarte greu sa masori performanta actualei conduceri in interiorul ciclului electoral Mircea Geoana, presedintele PSD.
Publicat de : Silviu Sergiu
Data publicării: 31 Oct 2005 - 08:47
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=9514&titlu=Mircea_Geoana_vrea_sefia_PSD_pana_in_2008