Tariceanu vorbeste iar de restructurare in locul anticipatelor [1]

Premierul Calin Popescu Tariceanu pare a fi dispus sa-si asume si succesul, dar si un eventual esec al integrarii Romaniei la 1 ianuarie 2007.

Intr-un interviu acordat Mediafax, el a recunoscut ca nu are un plan B pentru eventualitatea in care 1 ianuarie 2007 nu devine o realitate,dar isi exprima convingerea ca acest lucru nu se va intampla. Pe de alta parte, el a spus ca pana in momentul aderarii nu sunt oportune anticipatele, in schimb sustine ideea unei reorganizari a Executivului.









„La 1 ianuarie 2005, Romania era singura tara din cele 12 state care au demarat procesul de aderare care s-a trezit cu patru domenii legate de clauza de salvgardare. Nici o alta tara nu a avut o asemenea intarziere, asa incat daca cumva intrarea Romaniei in UE va fi amanata, ea nu va fi amanata din cauza noastra, ci pentru faptul ca am plecat la drum cu un handicap extraordinar“, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu.

El a adaugat insa ca Raportul de tara ofera garantii ca acest lucru nu se va intampla. De altfel, seful Executivului a spus ca nu exista in strategia echipei pe care o conduce o alternativa „B“ care sa insemne aderarea Romaniei cu un an. Este o sintagma pe care initial a lansat-o presedintele Basescu.

„Va pot spune ca suntem in calendar(...) Sigur, in cazul neaderarii este o problema, dar putem sa o discutam numai la nivel teoretic“, a spus premierul.

Cat priveste posibilitatea de a demisiona in situatia in care Romania nu se va integra la 1 ianuarie 2007, premierul a evitat sa dea un raspuns transant, limitandu-se la a comenta ca este o discutie prematura.

El a precizat insa ca nu i se pare normal ca echipa executiva pe care o conduce acum sa suporte consecintele greselilor facute de predecesori.


Romania nu are nevoie in aceasta perioada de multa agitatie politica


In privinta alegerilor anticipate, premierul a ramas neschimbat, catalogand posibilitatea declansarii unor noi alegeri ca fiind rezultatul unor calcule politice. „Dincolo de niste jocuri politice - cand e bine sa facem alegeri anticipate, cand nu e bine, daca momentul aderarii ar fi un moment propice sau nu, scontand pe o crestere de popularitate datorita succesului aderarii - eu cred ca pentru membrii echipei care o conduc cel mai important este acum sa fie concentrati pe atingerea obiectivul aderarii la 1 ianuarie 2007“, a spus Tariceanu.

El le-a spus insa voalat celor care doresc un nou scrutin electoral ca acest lucru depinde si de sustinerea parlamentara a majoritatii.

„Dar eu nu cred ca Romania are nevoie in aceasta perioada de multa agitatie politica. Daca vrem sa ne atingem obiectivele de aderare, elementul fundamental este stabilitatea politica (...) Administratia poate fi pusa la munca eficient daca exista stabilitate politica“, a spus premierul.

Pe de alta parte insa, Tariceanu a vorbit despre posibilitatea restructurarii Executivului. Principala modificare vizeaza transformarea actualului Minister al Integrarii Europene intr-un Minister al Afacerilor Europene.

El a mai anuntat ca in saptamanile care vor urma va defini impreuna cu Anca Boagiu aceasta reorganizare.

„Mi se pare foarte pozitiv ca pe o problema de interes major, cum este integrarea europeana, intre Guvern si Presedintie sa existe o similitudine de vederi si de abordari“, a comentat premierul aprecierile presedintelui potrivit carora conduce cel mai bun Guvern din 1990 incoace.

Nu despre aceeasi similitudine de idei intre presedinte si premier se poate vorbi si in cazul parlamentului unicameral. Daca seful statului s-a pronuntat pentru modificarea legii fundamentale astfel incat legislativul sa fie format dintr-o singura camera, premierul sustine ideea unui Parlament bicameral, in care cele doua camere sa aiba atributii total diferite.

„Comportamentul oamenilor in Romania, nivelul lor de trai, climatul politic nu se vor schimba brusc dupa 1 ianuarie 2007. (...) Viata politica romaneasca va fi tot aceeasi, cu aceiasi actori, cu aceleasi partide, daca nu ajungem cumva la concluzia ca intrarea in Uniunea Europeana ar trebui sa ne oblige la o reforma constitutionala profunda, care sa puna Romania in acord cu sistemele constitutionale care functioneaza in toate tarile europene. Cu un parlament bicameral, cu doua camere cu functiuni complet separate, sunt lucruri la care incep sa ma gandesc“, a aratat premierul.
Publicat de : Cristina Faighel
Data publicării: 31 Oct 2005 - 08:44
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=9510&titlu=Tariceanu_vorbeste_iar_de_restructurare_in_locul_anticipatelor