O nouă lege a finanțării partidelor ar putea controla și fundațiile colorate politic [1]

Asociația Pro Democrația (APD) propune partidelor reglementări mai drastice cu privire la finanțarea vieții politice din România. Pentru asta, APD a organizat, în parteneriat cu Ministerul Justiției, un turneu în câteva orașe din țară. În cadrul acțiunii va fi promovată o listă de modificări ale legislației finanțării activității partidelor și a campaniei electorale.

Prima dezbatere a avut loc, vineri, la Cluj-Napoca, unde președintele Asociației, Cristian Pârvulescu, a susținut, în vederea combaterii fenomenului corupției, eficientizarea și responsabilizarea controlului cheltuirii fondurilor aflate la dispoziția partidelor. Concret, Pro Democrația propune înființarea în interiorul Autorității Electorale Permanente a unei comisii speciale, care să preia atribuțiile Curții de Conturi legate de acest control. „Curtea de Conturi nu are instrumentele pentru a controla sursele oculte de finanțare. Ea verifică, în acest moment, doar rapoartele pe care mandatarii financiari le depun. Analiza trebuie să meargă mai departe”, a precizat Cristian Pârvulescu. Conform APD, prin comisia nou-înființată, Autoritatea Electorală Permanentă și-ar putea crea un sistem informațional prin care orice cetățean să poată afla lista de donatori ai oricărui candidat sau partid, precum și sumele care i-au fost donate. „În legea actuală nu este clar cum sunt stabilite subvențiile pentru formațiunile politice. Acestea trebuie evidențiate pe site-ul Secretariatului General al Guvernului”, a adăugat Pârvulescu. Pe lângă o mai mare transparență, APD vrea să modifice legea și în sensul înăspririi sancțiunilor, actualele amenzi de 30 milioane până la 300 milioane lei fiind considerate derizorii pentru donațiile ilegale.

În legea actuală se arată că singura autoritate publică abilitată să facă un control al finanțării partidelor este Curtea de Conturi. Aceasta poate verifica însă veniturile și cheltuielile numai în baza rapoartelor pe care mandatarul financiar este obligat să le depună la 15 zile de la publicarea rezultatului alegerilor. Controlul nu poate fi extins, de pildă, și asupra numeroaselor fundații non-profit afiliate partidelor, prin care se fac, în contul acestora, diverse plăți.

Ideea înființării unei comisii speciale în cadrul Autorității Electorale Permanente este împărtășită de vicepreședinții instituției, Alexandru Radu și Ionel Fleșariu. Primul dintre aceștia ne-a declarat însă că acest lucru nu este realizabil prea curând. „Nu ne permit aspectele juridice și, în plus, nu avem oameni competenți în domeniul controlului financiar. Am putea transfera la noi experții Curții de Conturi, dar aceștia nu doresc să plece”, a spus Alexandru Radu. Pentru că la aceasta se adaugă și conflictul existent la nivelul conducerii, între președintele Octavian Opriș și cei doi vicepreședinți, Alexandru Radu a numit propunerea APD drept „o chestiune contraproductivă, deocamdată”.
Publicat de : Raluca DUMITRIU
Data publicării: 31 Oct 2005 - 08:32
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=9497&titlu=O_noua_lege_a_finantarii_partidelor_ar_putea_controla_si_fundatiile_colorate_politic