Comisia de la Venetia a dat nota de trecere Statutului Minoritatilor [1]

Comisia de la Venetia a acordat sambata aviz favorabil proiectului de lege privind Statutul Minoritatilor. Azi, ca prima Camera sesizata, Senatul urmeaza sa dea votul final proiectului de lege, care va fi trimis apoi Camerei Deputatilor. PSD interpreteaza insa opiniile Comisiei ca extrem de critice si a declarat ca va da un vot negativ proiectului.

Prezent la lucrarile Comisiei de la Venetia, liderul UDMR Marko Bela (foto) a declarat ca avizul a fost "pozitiv si pertinent" si ca singurele atentionari se refera la probleme de tehnica legislativa. "Au fost probleme de tehnica legislativa, deoarece unele dispozitii au fost considerate prea generale", a afirmat Marko.

Liderul UDMR a aratat, insa, ca nu este nevoie de modificari esentiale in textul legii, ci doar de unele rectificari de ordin tehnic, in capitolul de dispozitii finale si tranzitorii. In plus, Comisia de la Venetia a cerut mai multe precizari si garantii in aplicarea dispozitiilor din statutul minoritatilor. Liderul UDMR, formatiunea care a elaborat cea mai mare parte din statutul minoritatilor, a mai sustinut ca cele mai apreciate prevederi ale proiectului au fost referitoare la autonomia culturala, perceputa ca "instrument eficace in relatiile interetnice". Dupa cum a explicat Marko Bela, autonomia culturala va asigura participarea minoritatilor nationale in luarea deciziilor in ceea ce le priveste. De asemenea, principalul mecanism al autonomiei, Consiliul National al Autonomiei Culturale, va supraveghea modul in care isi desfasoara activitatea institutiile culturale si educationale in limba materna. Liderul maghiar a mai subliniat ca institutia internationala a confirmat intentia Guvernului Romaniei si a Coalitiei de guvernamant de a adopta o lege a minoritatilor ca instrument eficient in privinta rezolvarii problemelor legate de relatiile interetnice.

Pe de alta parte, presedintele UDMR s-a declarat multumit de forma in care a fost adoptat de Senat textul legii, adaugand ca nu are cunostinta ca reprezentanti ai altor minoritati nationale sa fie nemultumiti. Bogdan Aurescu, secretar de stat in MAE, a declarat si el pentru postul public de radio ca avizul primit este unul echilibrat, dar ca se impun unele modificari precum definirea mai clara a conceptului de minoritate, a celui de "procent semnificativ dintr-o localitate", sau a modalitatilor de constituire a organizatiilor minoritatilor.

Soarta proiectului minoritatilor in Senat nu pare atat de simpla chiar si cu un aviz pozitiv al Comisiei de la Venetia. Liderul PSD Mircea Geoana a declarat ca elementele de critica ale Comisiei la proiectul actual vor atarna foarte greu in votul de luni si ca "votul nostru va fi negativ pe aceasta lege". Adrian Nastase, presedintele executiv al PSD, a spus si el ca autonomia culturala va duce de fapt la autonomia politica. "Este vorba de structuri care dubleaza structurile de administratie ale statului. Suntem pentru o atitudine de colaborare, de parteneriat, dar nu pentru exagerari si pentru formule care nu sunt discutate public si sunt impuse pana la urma" a mai spus Nastase.

Criticilor PSD li se adauga si cele ale Partidului Conservator. Asadar, ceva divergente tot sunt asteptate sa apara pe tema acestui proiect si in interiorul Coalitiei guvernamentale. Vineri, lideri ai PC au declarat ca sustin o parte din amendamentele PRM, adica acelea care se refera la protectia romanilor din zonele cu populatie majoritar maghiara. Conservatorii au mai declarat ca nu vor renunta la initiativa lor legislativa prin care sa fie acordata reprezentare politica in consiliile judetene a romanilor din Harghita si Covasna, desi Coalitia nu si-a exprimat pana acum nici un punct de vedere asupra acestei propuneri.

Toate aceste opozitii, adaugate celor mult mai ferme din partea PRM, ar putea cel putin amana votarea proiectului. Pe de alta parte, in mod normal, daca Statutul minoritatilor nu va primi azi votul final din partea senatorilor, el va fi adoptat prin aprobare tacita, al carei termen expira tot azi. Initial, termenul de aprobare tacita fusese stabilit pentru data de 21 octombrie, dar a fost prelungit cu inca o zi, intrucat sedinta de vineri a fost suspendata.

"Universitatea maghiara se obtine prin mijloace politice"

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, referindu-se la recentele demonstratii pentru separarea "liniei maghiare" din Universitatea "Babes-Bolyai", ca "acest lucru nu se obtine prin manifestatii de strada, ci prin mijloace politice". Premierul ungar Gyurcsany Ferencz s-a declarat de acord cu liderul UDMR, despre care a spus ca este "un reprezentant puternic si influent in guvernul Romaniei si are tot sprijinul Guvernului ungar". Luni, tineri din Covasna, Harghita, Cluj si Bihor au manifestat in strada, cerand reinfiintarea Universitatii "Bolyai" ca universitate de stat cu predare in limba maghiara. Conducerea Ministerului Educatiei a respins ferm orice tendinta de segregare pe criterii etnice in invatamant.
Publicat de : Eliza Olteanu
Data publicării: 24 Oct 2005 - 09:06
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=9244&titlu=Comisia_de_la_Venetia_a_dat_nota_de_trecere_Statutului_Minoritatilor