Puterea, mai slabă ca Opoziția [1]

Alianța PNL-PD face mereu aceeași greșeală: își impune termene pe care nu le poate respecta. Așa a procedat în cazul unor legi cu impact politic, cum ar fi aceea referitoare la aleșii locali, care, deși erau programate la vot până la vacanța de vară, și-au pierdut urma în sesiunea de toamnă.

Așa a făcut cu președinții pesediști ai Camerelor, pe care și-a propus să-i înlăture până pe 15 septembrie. Însă, în urmă cu două zile, când a expirat data limită, Opoziția a trimis, în mod umilitor, Puterea la plimbare.



Lucrurile ar fi trebuit să stea exact invers. Dar, în Parlamentul României, coaliția de guvernământ se dovedește mai puțin unită și motivată decât partidele de opoziție, subestimându-și, în același timp, adversarul. După două săptămâni de luptă politică, este evident că ea a pornit o campanie lipsită de strategie și forță, bazată numai pe avantajul celor câteva voturi în plus la momentul numărătorii finale. Cele patru partide care o compun nu au reușit să lase impresia că înlocuirea lui Nicolae Văcăroiu și Adrian Năstase reprezintă o cauză comună, așa cum este păstrarea lor în funcții pentru PSD și PRM. Detronarea celor doi s-a conturat a fi, mai ales, cauza PD și PNL, celelalte două partide – UDMR și PC – părând că participă la acțiune numai din constrângere. Așa se face că, în timp ce pesediștii și peremiștii se completează de minune, Coaliția înregistrează o mulțime de incidente. Cel mai relevant pentru slaba ei coeziune s-a petrecut, ieri, în Comisia juridică a Camerei, unde președintele acesteia, conservatorul Sergiu Andon, a refuzat să mai conducă ședința, chiar în momentul luării unei decizii privind controversatul Regulament. De asemenea, coaliția se mobilizează mai încet decât perechea PSD-PRM și nu este capabilă să exploateze faptul că deține majoritatea în Birourile Permanente, lucru ce, în mod normal, ar trebui să conducă la configurarea ordinii de zi în conformitate cu propriile-i priorități. Or, în Birouri, ca și în plenul Camerelor, aliații au înregistrat o serie de înfrângeri, concretizate în amânări succesive ale dezbaterii Regulamentelor și săptămâni câștigate de Văcăroiu și Năstase. Membrii coaliției fie au lipsit de la dezbateri din varii motive, fie le-au tratat cu superficialitate și, cu siguranță, au ignorat priceperea pesediștilor în a jongla cu chichițele procedurale. În consecință, discutarea Regulamentelor se tot tergiversează, iar, atunci când are loc, este aruncată în ridicol prin discursurile interminabile și departe de subiect ale reprezentanților Opoziției. Și, culmea, tocmai în momente dramatice, delicata cooperare a formațiunilor din coaliție este fragilizată și mai mult de declarațiile președintelui Traian Băsescu, care, de peste ocean, îi încaieră pe liberali cu pediștii și pe aceștia din urmă cu conservatorii.

Cu ce imagine rămâne spectatorul? El vede o coaliție dezlânată și certăreață, jucată pe degete de PSD și PRM, care acționează concertat, ca un monolit. Impresia este cu atât mai deplorabilă cu cât schimbarea lui Văcăroiu și Năstase este cel mai important test politic pentru aliați, din acest prim an de mandat. În final, probabil vor reuși să-l treacă, însă cu importante costuri de imagine. Și PSD va pierde electoral, însă, fiind în opoziție, ar putea recupera mai ușor.
Publicat de : Rodica CIOBANU
Data publicării: 17 Sep 2005 - 08:10
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=7984&titlu=Puterea__mai_slaba_ca_Opozitia