Basescu spune ca nu e criza cand ataca Guvernul [1]

Modul in care sunt receptate relatiile dintre polii de putere din Romania de catre cancelariile occidentale reprezinta un subiect care face concurenta prioritatilor de rangul zero ale politicii externe, dupa cum a reiesit din discutia de ieri a presedintelui Basescu cu ambasadorii romani.

Traian Basescu le-a cerut ambasadorilor veniti la Cotroceni sa nu se "emotioneze" de fiecare data cand mai apare o critica a sa la adresa Guvernului, argumentul sau fiind acela ca "este liber de obligatii" fata de Executiv sau Parlament, intrucat mandatul sau este de cinci ani, al celorlalti de patru. Basescu le-a cerut ambasadorilor sa explice cancelariilor straine ca nu este vorba, in acest caz, de o criza. "Nu-i criza atunci cand atentionez Guvernul ca nu rezolva lucrurile extrem de rapid. Criza este cand nu avem Guvern sau nu avem majoritate in Parlament", a spus Basescu.

Punctand pe independenta sa fata de factorul politic autohton, dar si pe mandatul sau de portavoce a societatii civile, un Basescu bronzat si vioi le-a explicat diplomatilor romani ca atentionarea in public a Executivului tine de dreptul sau constitutional si de bunul mers al democratiei. "Eu sustin acest Guvern, dar mai important dec?t sustinerea Guvernului este sustinerea punctelor de vedere ale societatii civile", a aratat Basescu.

Seful statului a precizat ca se va manifesta public ori de c?te ori vor exista probleme in diferite domenii, asa cum deja a facut-o in cazul sistemului de sanatate, unde a intervenit public pentru a se corecta o serie de probleme, in urma semnalelor societatii civile. "Sunt primul presedinte al carui mandat nu se suprapune cu mandatul parlamentar. Deci as putea spune ca sunt liber de obligatii politice", a spus Basescu, atragand atentia ambsadorilor ca ori de cate ori vor constata luari de pozitie ale presedintelui Romaniei in raport cu Guvernul, sa nu o interpreteze ca pe "un razboi intre palate".

"Eventualele observatii ale presedintelui nu trebuie tratate drept crize. Spuneti-le celor din exterior ca presedintele isi exercita mandatul constitutional", a mai spus Basescu.


"Criza este cand nu avem Guvern sau nu avem majoritate in Parlament", Traian Basescu, presedintele Romaniei.


Adeptul diplomatiei active, Basescu le-a reamintit celor prezenti si celelalte trei directii de politica externa. Este vorba de consolidarea pozitiei Romaniei in interiorul NATO, ca si furnizor de securitate, cu accent pe cultivarea relatiei cu SUA si Marea Britanie.

De asemenea, mai exista si dezvoltarea strategiei pentru zona extinsa a Marii Negre "generatoare de pericole asimetrice", in paralel cu redobandirea locului la masa negocierilor pentru solutionarea problematicii Transnistriei, dar si implicarea tarii noastre in solutionarea conflictelor din Balcanii de Vest.

Apreciind importanta ultimelor doua paliere de actiune diplomatica, dar si a revitalizarii relatiilor cu lumea araba, Basescu a aruncat cateva sageti spre guvernarile si administratiile prezidentiale anterioare reprosandu-le "eroarea" de a se retrage de la masa tratativelor, cazul Transnistriei, pierderea faliei de interes economic in Orientul Apropiat, pasivitatea si pierderea unei bune ocazii de a juca un rol important la nivel regional.

Nici corpul diplomatic nu a scapat de amenintarea schimbarilor. Printre zambete, aprecieri si indemnuri la o implicare mai activa, Basescu a atras atentia "dinozaurilor" ca, desi nu se poate vorbi de o intinerire a acestei institutii cu minori de 16 ani, necontaminati de vechiul regim, "nu vreau sa va incurajez ca toti ambasadorii vor ramane".

Nu avem luata in calcul varianta 2008

Presedintele a spus ca autoritatile romane nu au alta alternativa decat integrarea in UE in 2007, de vreme ce nici Presedintia, nici Guvernul si nu vreo alta institutie a statului nu au dezvoltat o strategie pentru integrarea in 2008. "Varianta 2008 nu este luata in calcul. Nu exista nici o structura a statului roman care a elaborat si varianta integrarii in 2008", a declarat seful statului, trecand in fisa postului de ambasador promovarea progreselor tarii noastre, initierea de contacte la nivelul parlamentelor celor 25 de state comunitare si sprijinirea propriilor alesi in acest demers spre a usura astfel procesul de ratificare al Tratatului de Aderare in statele Uniunii.

Pentru Basescu conteza numai transpunerea in realitate a angajamentelor asumate, progresele obtinute si reflectarea lor in rapoartele de tara ale Comisiei Europene.

"Chiar daca vor fi si aspecte critice, important este sa se constate progresul pe zonele dificile: concurenta, justitie, coruptie si securizarea frontierelor", a apreciat presedintele, mentionand ca integrarea Romaniei in Uniunea Europeana ramane una dintre cele patru prioritati zero. "Problema integrarii nu trebuie lasata strict pe relatia cu Bruxelles-ul" , a spus Traian Basescu, anuntand ca atat el, cat si premierul Tariceanu vor pleca intr-un turneu european dupa publicarea raportului de tara din acest an, cu adresare directa catre parlamentele nationale care vor trebui sa ratifice Tratatul de Aderare a Romaniei la UE.
Publicat de : Marius Vulpe
Data publicării: 31 Aug 2005 - 08:26
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=7371&titlu=Basescu_spune_ca_nu_e_criza_cand_ataca_Guvernul