Conflict in Alianta [1]

Presedintele PD Emil Boc l-a amenintat ieri pe premierul Calin Popescu Tariceanu ca daca va mai continua cu "declaratii nefericite" de genul celei referitoare la faptul ca "PPE este un amalgam de partide" atunci colaborarea dintre democrati si liberali si eventuala fuziune dintre cele doua partide ar putea fi afectate.

La sfarsitul acestei saptamani, presedintele PNL a declarat ca fuziunea PNL-PD ar fi normal sa se faca sub curentul liberal, pe motiv ca identitatea PNL este foarte bine definita, in timp ce Partidul Popular European este un amalgam de partide, o eterogenitate care se vede in actiunile politice din Parlamentul European. "Este o idee nefericita si care ar putea afecta procesul colaborarii dintre PD si PNL", a afirmat Boc la finalul sedintei Biroului Permanent National al PD. Boc a avertizat ca aceasta idee "ar putea indeparta ideea de fuziune si, mai mult decat atat, ar putea afecta si o colaborare pana la fuziune, daca asemenea idei ar fi permanentizate". "Noi am luat-o (declaratia lui Tariceanu n.r.) sub beneficiu de inventar, fiind facuta la Scoala de vara a colegilor liberali", a mai spus Emil Boc. El a precizat ca, in acest moment, prioritatile democratilor sunt strans legate de realizarea bunei guvernari si indeplinirea promisiunilor din campania electorala.

De altfel, Boc a mentionat ca PD asteapta ca trimisul partidului la Bruxelles, Sorin Frunzaverde, sa-i comunice, telefonic, rezultatul discutiilor cu reprezentantii PPE privind primirea PD in randul popularilor europeni.


Foto Rompres




Politica fiscala in viziunea democratilor
Boc l-a atacat pe Tariceanu si pe tema lansata de el privind largirea bazei de impozitare la pensionari si agricultori pentru contributiile sociale la sanatate si cresterea TVA. "PD nu accepta extinderea contributiilor sociale de sanatate la pensionari si agricultori, anuntata de catre premierul Calin Popescu Tariceanu", a sustinut liderul PD. In opinia sa, in acest moment nu se justifica impunerea unei contributii suplimentare pensionarilor si taranilor. El a adaugat ca daca se vor gasi surse alternative pentru a nu diminua pensiile, atunci se poate discuta despre o asemenea masura. "In caz contrar, democratii nu vor sustine aceasta masura nici in Alianta, nici in Guvern", a subliniat Boc. Democratii nu sunt de acord nici cu majorarea TVA, presedintele executiv al partidului, Adriean Videanu sustinand ca nimic nu justifica in acest moment un astfel de demers. Videanu a apreciat ca majorarea TVA nu se justifica nici chiar anticipand cheltuielile de la 1 ianuarie 2007, sustinand ca nu majorarea fiscalitatii trebuie sa duca la cresterea veniturilor. Intrebat despre faptul ca majorarea TVA s-ar fi decis la o intalnire din mai, dintre ministrul Finantelor de la acea vreme Ionut Popescu, presedintele Traian Basescu si premierul Tariceanu, Videanu a spus ca stie ca ar fi avut loc o intalnire, dar ca, probabil, era o decizie prematura, deoarece, in opinia sa, rezultatele din mai nu erau concludente pentru a vedea efectele reformei fiscale promovate de actualul guvern.

Vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu a declarat, saptamana trecuta, la Scoala de vara a TNL, ca majorarea TVA de la 19 la 22% si reducerea contributiilor sociale sunt doua masuri certe care vor fi puse in aplicare de la 1 ianuarie 2006. Ulterior, PNL a precizat ca nu a luat nici o decizie in ceea ce priveste majorarea TVA si nici Cabinetul Tariceanu nu a luat in calcul o asemenea modificare a sistemului de impozitare a consumului.


Premierul, pentru cresterea fiscalitatii
Premierul a anuntat ieri dimineata ca gradul de fiscalizare ar putea creste in perioada urmatoare, concomitent cu o colectare mai eficienta a veniturilor bugetare, avand in vedere ca Romania va avea nevoie, la orizontul anului 2007, de fonduri suplimentare echivalent cu aproximativ 3% din PIB. El a amintit ca, pentru a beneficia de fonduri de aderare de pana la 4% din PIB, Romania trebuie sa asigure cofinantarea programelor pentru care sunt alocate aceste fonduri, ceea ce necesita venituri bugetare mai mari. La aceasta se adauga viitoarele contributii la bugetul UE si angajamentele suplimentare pentru domeniul sanatatii si recalcularea pensiilor. "Un calcul sumar indica aproape 3% din PIB ca necesar de venituri suplimentare la orizontul anului 2007. Fata de aceasta perspectiva, raspunsul care se poate prefigura este o posibila marire a gradului de fiscalizare si, in acelasi timp, in mod cert, o colectare mult mai eficienta, mult mai riguroasa a veniturilor la buget", a spus Tariceanu.


Puncte de vedere diferite
Liberalul Ludovic Orban a precizat ca forurile de conducere ale Aliantei au decis ca o Comisie speciala sa se ocupe de analiza relatiilor din teritoriu dintre PNL si PD. La randul sau, Videanu a adaugat ca este necesar ca PNL-PD sa isi formeze un punct de vedere obiectiv referitor la politica fiscala a Coalitiei. El a catalogat divergentele dintre PNL-PD drept "puncte de vedere diferite" si si-a exprimat increderea ca cele doua formatiuni vor ajunge la un numitor comun.



Divergente pe schimbarea secretarilor de stat
Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri o remaniere la nivel de secretari de stat, in timp ce presedintele PD Emil Boc a sustinut ca acest subiect trebuie sa mai astepte. Tariceanu, prezent la reuniunea anuala a diplomatiei romanesti, a apreciat ca activitatea secretarilor de stat, in principal a celor responsabili cu integrarea europeana, va fi evaluata in urmatoarele zile, urmand ca persoanele cu rezultate nesatisfacatoare sa fie inlocuite. "In zilele urmatoare vom evalua cu atentie performantele secretarilor de stat, in primul rand a celor responsabili de pregatirea pentru aderare, si vom proceda la schimbarile care se impun", a spus Tariceanu. In schimb, Boc a afirmat ieri, ca o eventuala remaniere a secretarilor de stat ai PD va avea loc dupa o analiza a activitatii acestora in partid si dupa ce vor avea loc consultari cu premierul Calin Popescu Tariceanu. "Se va analiza acest aspect in Alianta, apoi in Coalitie si vom vedea si punctul de vedere al primului-ministru", a spus Boc. El a mentionat ca in PD va fi constituita o Comisie de evaluare a activitatii secretarilor de stat si daca "va iesi la iveala" ca acestia nu si-au indeplinit corect atributiile atunci se va avea in vedere o eventuala remaniere a lor. "Avem secretari de stat buni, dar avem si secretari de stat de nota 7-8. Noi ii vrem pe toti de 10", a punctat Boc. (R.A.)



Prioritatile PD
Conducerea PD a stabilit ieri in sedinta Biroului Permanent National al partidului, impreuna cu ministrii democrati prioritatile legislative ale partidului. Presedintele PD, Emil Boc a mentionat ca ministrul Justitiei, Monica Macovei va avea sustinerea democratilor pentru modificarea Codului penal in vederea instituirii raspunderii penale pentru persoanele juridice. "Se va modifica legea privind faptele de coruptie in sensul introducerii si aplicarii testelor de integritate. Daca pana acum acest test era folosit doar in materia drogurilor, noi vrem ca pe viitor el sa se aplice in toate domeniile. Este o prevedere anti-spaga", a spus Boc. El a mai spus ca ministrul Mediului, Sulfina Barbu va avea sprijinul PD in sensul realizarii strategiei de aparare impotriva inundatiilor, termenul final pentru aceasta actiune fiind luna decembrie. Barbu va avea in vedere si modificarea legii privind protectia mediului referitoare la introducerea unor sanctiuni. In cazul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, Boc a anuntat ca se are in vedere modificarea ordonantei privind maternitatea, iar in ceea ce priveste Ministerul Educatiei, liderul PD a spus ca se are in vedere elaborarea legii privind asigurarea calitatii invatamantului, "care va realiza o curatenie a universitatilor si facultatilor particulare care sunt SRL-uri". (R.A.)
Publicat de : Roxana ANDRONIC, R.G
Data publicării: 30 Aug 2005 - 08:19
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=7284&titlu=Conflict_in_Alianta