Posturile lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu atarna de un fir de ata [1]

Zilele lui Adrian Nastase la sefia Camerei Deputatilor ar putea fi chiar mai scurte decat cele ale lui Nicolae Vacaroiu la Senat. Aceasta pentru ca Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, care se intruneste astazi la ora 12, are drept scop convocarea unei sesiuni extraordinare pentru votarea noului regulament de organizare si functionare a Camerei.

Comisia pentru regulament se intalneste azi pentru a pregati raportul final care sa fie supus plenului Camerei. Daca reprezentantii Coalitiei reusesc sa isi impuna opinia in Biroul Permanent, sesiunea care va aduce schimbarea lui Nastase va incepe chiar azi dupa-amiaza. Ea trebuie mai intai sa adopte un regulament al carui punct de bataie a fost articolul 25 care faciliteaza schimbarea presedintelui Camerei cu votul majoritatii simple a deputatilor, fara alta motivatie decat cea implicita a modificarii majoritatii Camerei.

Prevederea ca acesta sa fie schimbat la initiativa grupului care l-a propus a ramas in vigoare. O alta posibilitate de inlocuire a presedintelui Camerei Deputatilor este deschisa in cazul in care acesta incalca prevederile Constitutiei sau ale regulamentului, situatie in care e suficient votul unei treimi dintre deputati. Exista insa un articol care acorda o compensatie pentru PSD in eventualitatea pierderii functiei lui Nastase.

Astfel, PSD va primi din partea partidului care desemneaza noul presedinte al Camerei un post de vicepresedinte in Biroul Permanent, pentru a nu se modifica ponderea de reprezentare negociata la inceputul mandatului intre partidele politice.


Adrian Nastase ar putea fi liber de functie pana la sfarsitul acestei saptamani.


La Senat, Nicolae Vacaroiu a reusit sa amane un deznodamant asemanator prin fortarea Biroului Permanent sa accepte ca in sesiunea extraordinara care incepe azi sa fie acceptate noi amendamente la regulamentul de functionare si organizare al institutiei.

Aceasta amanare, smulsa cu greu reprezentantilor Coalitiei, va prelungi votul pentru schimbarea regulamentului pana in sesiunea ordinara a Senatului, programata sa inceapa pe 5 septembrie.

Vacaroiu a reusit sa-si amane inlocuirea profitand de greseala reprezentantilor Coalitiei in Biroul Permanent care i-au solicitat presedintelui Senatului "sa ia act" de convocarea sesiunii extraordinare cu tema votarii noului regulament. Vacaroiu a motivat ca numai el poate sa convoace sesiunea extraordinara si a amanat supunerea la vot a acestui punct de pe ordinea de zi pana in momentul in care senatorii Coalitiei au acceptat tergiversarea.

Pentru ca posturile respective par disponibile in viitorul apropiat, in Alianta au inceput fierberile legate de posibilii candidati. Parlamentarii propusi initial la inceputul actualului mandat al legislativului au fost Mona Musca pentru Camera si Radu Berceanu pentru Senat. Intre timp, insa, Mona Musca a intrat in dizgratia premierului Tariceanu odata cu votul dat impotriva acestuia in Delegatia Permanenta a PNL, vot urmat de demisia din Ministerul Culturii. Nici Radu Berceanu nu mai beneficiaza de sustinerea PD ca altadata, dovada fiind faptul ca a pierdut postul de vicepresedinte la ultimele alegeri din partid. Una din variantele vehiculate in Alianta a fost inlocuirea posturilor intre PNL si PD, oferind astfel posibilitatea ambelor partide sa inlature dintr-o lovitura fostii candidati care acum nu mai sunt doriti. Motivul oficial utilizat de democrati atunci cand au venit cu aceasta propunere la liberali a fost aceea ca daca PD a dat primul om in stat, adica pe presedintele tarii, liberalii au dreptul la al doilea, adica la presedintele Senatului.


Liberalii Titu Gheorghiof si Dan Radu Rusanu, pe lista de propuneri pentru sefia Camerei Deputatilor.


Deocamdata lucrurile nu au fost transate, asa incat apar noi propuneri pe posturile vechi. Chiar premierul a confirmat la sfarsitul saptamanii ca in afara de Mona Musca mai exista si alte candidaturi pentru presedintia Camerei Deputatilor.

Ieri, deputatul Nicolae Titu Gheorghiof a confirmat ca se afla pe lista de propuneri a PNL pentru aceasta functie alaturi de Ioan Radu Rusanu.

"Este adevarat ca am fost nominalizat alaturi de colegul Rusanu pentru presedintia Camerei, functie care, conform protocolului Aliantei D.A., revine PNL-ului. Urmeaza insa ca decizia finala sa fie luata de Biroul Executiv al partidului", a declarat actualul secretar in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor.
Publicat de : Clement Sava
Data publicării: 29 Aug 2005 - 08:43
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=7265&titlu=Posturile_lui_Adrian_Nastase_si_Nicolae_Vacaroiu_atarna_de_un_fir_de_ata