Semnatarii portocalii de la Mamaia sunt pasibili de sanctiuni [1]

Consiliul National de Coordonare al Aliantei PNL-PD a decis ieri sa recomande sanctionarea cu avertisment a presedintilor de consilii judetene reprezentand PNL si PD care au fost prezenti la intrunirea Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene (UNCJR) de la Mamaia.

"Consiliul National de Coordonare al Aliantei cere, recomanda celor doua partide sa adopte sanctionarea cu avertisment a celor care au fost prezenti la aceasta dezbatere", a declarat presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu.


El a aratat ca, in cadrul Consiliului National de Conducere al Aliantei, s-a constatat ca presedintii Consiliilor Judetene prezenti la reuniunea de la Mamaia si reprezentand PNL si PD s-au aliniat unei pozitii contrare celei adoptate de catre aceasta formatiune politica. Adica ei nu au luat in considerare deciziile Aliantei referitoare la modificarea Legii 215 in sensul schimbarii regulii majoritatii la alegerea presedintilor si vicepresedintilor de Consilii Judetene dar si a viceprimarilor.

Tariceanu a aratat ca sanctionarea cu avertisment reprezinta din punct de vedere statutar prima sanctiune care se poate aplica. El a aratat ca pana la excluderea din partid mai exista si alte sanctiuni care pot fi aplicate. Pe de alta parte, liderul PD Emil Boc considera ca rezolutia adoptata in cadrul UNCJR are un caracter consultativ iar modificarea Legii 215 nu reprezinta o vanatoare de vrajitoare la adresa PSD.


Conducerea Aliantei vrea sa-i pedepseasca pe reprezentantii din teritoriu care "au tradat".


"Acolo unde Coalitia detine majoritatea, acolo poate sa-si impuna presedintele Consiliului Judetean, unde nu, situatia va ramane neschimbata", a declarat Boc. Documentul de pozitie al UNCJR, semnat vineri la Mamaia, a fost ferm impotriva intentiei Guvernului de a modifica Legea administratiei publice locale, prin schimbarea regulilor de revocare a presedintilor si vicepresedintilor de CJ.

Cei prezenti la reuniunea de vineri au semnat documentul indiferent de culoarea politica si au cerut Puterii ca proiectul de modificare a Legii administratiei publice locale sa intre in dezbaterea Parlamentului, cu respectarea procedurii de consultare a structurilor asociative, iar prevederile referitoare la conditiile de eligibilitate si de revocare a presedintilor, vicepresedintilor si a viceprimarilor sa isi produca efectele incepand cu anul 2008. In schimb, ei au propus ca presedintii de Consilii Judetene sa fie alesi cu vot direct uninominal si sa se opereze modificarile legislative in acest sens.

Modificarea Legii administratiei publice locale este unul dintre obiectivele importante ale coalitiei majoritare, asumat sub semnatura de liderii Coalitiei la 10 august.

Intentia Puterii de a realiza aceste modificari s-a lovit insa de impotrivirea unora dintre sefii administratiei locale care apartin partidelor aflate la guvernare. Presedintii Consiliilor Judetene prezenti la Mamaia s-au declarat cu totii nemultumiti de fragilizarea pozitiilor lor si au criticat nu doar posibilitatea de a fi schimbati cu votul majoritatii consilierilor ci si intentia de a acorda puteri sporite prefectilor.

In acest fel, ei si-au vazut subminata autoritatea la nivel local, o autoritate la care ei considera ca au dreptul datorita votului prin care au fost alesi, spre deosebire de prefecti care sunt numiti. PSD a salutat documentul de pozitie respectiv care folosea chiar argumentele aduse de partid impotriva declaratiei Coalitiei din 10 august.
Publicat de : Clement Sava
Data publicării: 23 Aug 2005 - 08:32
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=7038&titlu=Semnatarii_portocalii_de_la_Mamaia_sunt_pasibili_de_sanctiuni