Remaniere la Palatul Victoria [1]

Tariceanu a propus o schimbare "pe criterii de competenta" si a primit patru ministri care trebuie sa "performeze foarte bine, si nu bine sau multumitor"

Co-presedintii Aliantei PNL-PD Calin Popescu Tariceanu si Emil Boc au anuntat ieri, dupa doua ore de discutii, decizia de a schimba din functie patru ministri, doi ai PNL, doi ai PD. Sebastian Vladescu ii va lua locul la Ministerul Finantelor lui Ionut Popescu, Mircea Cinteza va fi schimbat din fruntea Ministerului Sanatatii cu Eugen Nicolaescu, in locul lui Ene Dinga la Ministerul Integrarii va fi numita Anca Boagiu, iar postul de vicepremier detinut de Gheorghe Seculici va fi preluat de Gheorghe Pogea. Chiar daca in saptamanile ce-au trecut au mai fost vehiculate si alte nume, liderii Aliantei s-au limitat la inlocuirea a doar patru ministri. Cei patru urmau sa mearga ieri seara la Palatul Cotroceni pentru a fi investiti in functie. Premierul Tariceanu a precizat ca la baza remanierii au stat criteriile de performanta, adaugand ca in aceasta etapa de guvernare este nevoie de ministri care sa performeze foarte bine, si nu bine sau multumitor. "Eforturile ministrilor au fost, la unii, reusite, la altii, mai putin reusite. In actuala etapa de guvernare, avem nevoie de ministri care sa performeze foarte bine si nu bine sau multumitor. Aceasta a fost baza pentru care s-a decis remanierea", a mentionat premierul. In fapt schimbarea celor patru ministri seamana mai degraba cu o reglare de conturi in care divergentele Coalitiei s-ar putea disipa.

Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca, dupa sedinta Aliantei, mergea sa ii inainteze presedintelui Traian Basescu propunerile pentru numirea noilor ministri. El a precizat ca a avut o consultare in ceea ce priveste remanierea cu presedintele si a mentionat ca Traian Basescu este la curent cu noile propuneri. Seful Executivului a precizat ca nu este luata in calcul o eventuala restructurare a Guvernului. El a aratat, de asemenea, ca in momentul de fata nu trebuie facute alte conexiuni privind si alte schimbari, considerand ca acestea nu sunt necesare. Tariceanu a mai spus ca, in ceea ce priveste remanierea, nu s-a facut o analiza pe partidele Coalitiei guvernamentale si a aratat ca problema remanierii a fost deja discutata in aceasta structura. Liderii Coalitiei se intalnesc astazi.


Remaniere si investire, in aceeasi zi
Duminica seara, sustin surse din Alianta, presedintele Basescu s-ar fi intalnit cu liderii PD, la restaurantul unde seful statului obisnuieste sa mearga, unde au discutat despre remaniere. La un moment dat a aparut premierul Tariceanu. Astfel, presedintele si premierul s-au inteles, de principiu, asupra celor vizati de remaniere. Sursele citate afirma ca, desi presedintele nu a avut chiar aceeasi opinie cu seful Executivului, a respectat propunerile acestuia, mai ales cele referitoare la ministrii PNL. Ionut Popescu nu a fost dintre cei pe care presedintele sa fi dorit sa-l inlocuiasca. Sedinta de ieri a Aliantei a fost precedata de reuniuni separate ale conducerilor PNL si PD. Se pare ca liberalii ar fi intentionat sa o treaca pe lista remaniatilor si pe Mona Musca pentru a determina schimbarea a trei ministri PD, la egalitate, dar in final au renuntat. La PD, voci mai nervoase au pus in discutie posibilitatea de a cere PC al lui Dan Voiculescu remanierea lui Codrut Seres, insa s-a decis ca, cel putin deocamdata, o astfel de solicitare nu se va face.

Faptul ca Traian Basescu a decis ca ieri, la ora 20, sa ii investeasca pe noii ministri in functie nu a insemnat decat ca a aceptat respectivele schimbari. Sursele mentionate au aratat ca presedintele nu a dorit sa se speculeze pe marginea faptului ca nu a fost de acord cu remanierea lui Ionut Popescu si urma sa nu semneze decretul de eliberare a acestuia din functie, asa cum se zvonise in cursul zilei de ieri.


Avertisment pentru sabotori
Conducerea Aliantei PNL-PD a formulat ieri si o recomandare de sanctionare cu avertisment a acelor presedinti de Consilii Judetene, apartinand DA, care au fost prezenti la intrunirea Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene de la Mamaia. Acestia au semnat o declaratie de pozitie, alaturi de alesi ai PSD, prin care se pronuntau impotriva modificarii Legii administratiei publice locale. Calin Popescu Tariceanu a anuntat: "Consiliul National de Coordonare al Aliantei cere, recomanda celor doua partide sa adopte sanctionarea cu avertisment a celor care au fost prezenti la aceasta dezbatere". Presedintele PNL a precizat ca s-a constatat ca presedintii Consiliilor Judetene prezenti la reuniunea de la Mamaia si reprezentand PNL si PD s-au aliniat unei pozitii contrare celei adoptate de catre propriile lor partide. Tariceanu a aratat ca sanctionarea cu avertisment reprezinta, din punct de vedere statutar, prima sanctiune care se poate aplica. El a aratat ca pana la excluderea din partid mai exista si alte sanctiuni, in functie de statutul fiecarei formatiuni politice.

Liderul PD Emil Boc a tinut sa arate ca documentul de pozitie de la Mamaia are un caracter consultativ. Boc a subliniat, insa, ca modificarea Legii administratiei publice locale nu reprezinta o vanatoare de vrajitoare la adresa PSD. "Acolo unde Coalitia detine majoritatea, acolo poate sa-si impuna presedintele Consiliului Judetean, unde nu, situatia va ramane neschimbata", a conchis Emil Boc. Modificarea Legii administratiei publice locale este cuprinsa in Calendarul asumat sub semnatura de liderii Coalitiei la 10 august. Intentia Puterii este de a modifica Legea astfel incat presedintii si vicepresedintii Consiliilor Judetene sa poata fi revocati cu votul a jumatate plus unu din numarul consilierilor, si nu cu votul a doua treimi, ca in prezent. Calendarul cuprinde, in afara modificarii Legii amintite si schimbarea lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu din fruntea Camerei Deputatilor, respectiv a Senatului. (Anca HRIBAN)


Anca Boagiu - ministrul Integrarii


Foto: Rompres
Anca Daniela Boagiu a absolvit in 1995 Sectia hidrotehnica a Facultatii de Constructii din cadrul Universitatii Ovidius din Constanta. A participat la diferite cursuri si specializari pe problematici europene europene. In prezent, Anca Boagiu este deputat de Bucuresti, este vicepresedinte al Comisiei Parlamentului Romaniei pentru Integrare Europeana, secretar al Comisiei de Industrii si Servicii; reprezentant al PD in Grupul de Lucru al Parlamentarilor Europeni pe probleme de Pact de Stabilitate ; membru al Comitetului Parlamentar Mixt Romania - Uniunea Europeana; membru al retelei parlamentare Europene. In perioada 2000-2004 a fost, de asemenea, deputat - circumscriptia Bucuresti. Nu trebuie uitat faptul ca in perioada iunie-decembrie 2000, Anca Boagiu a fost ministrul Transporturilor, inlocuindu-l pe Traian Basescu (acesta pleca, la acea vreme, sa-si ocupe postul de primar al Capitalei). Cariera profesionala si-a inceput-o in decembrie 1994 la Compania S.E.Co.L. Sp.A (Italia) unde a lucrat ca asistent director general. Incepand cu februarie 1996, timp de un an, Anca Boagiu a fost expert in cadrul Serviciului de contractare la Administratia Nationala a Drumurilor. Din mai 1997 pana in 2000 a lucrat in Ministerul Transporturilor. Anca Boagiu este membru al Consiliului National de coordonare al Aliantei DA PNL - PD ; vicepresedinte al Biroului Permanent National al PD; presedinte Organizatia PD Sector 2 Bucuresti.


Sebastian Vladescu - ministrul Finantelor


Foto: Rompres
Sebastian Teodor Gheorghe Vladescu are 47 de ani si a absolvit, in 1983, Academia de Studii Economice-Facultatea de Comert. De asemenea, a urmat cursurile postuniversitare la Meryl Linch USA, specializare "Piete de capital, investitii directe". Cunoaste bine si foarte bine limbile franceza, engleza si italiana.

In prezent este presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR. In perioada ianuarie - iunie 1997 a fost secretar de stat in Ministerul Industriei si Comertului, iar din iulie - decembrie 1997 a fost consilierul ministrului Industriei si Comertului. A fost apoi si consilierul ministrului de Finante, iar in perioada ianuarie - decembrie 2000 a fost secretar de stat in Ministerul de Finante. A fost membru in CA la CEC (2000-2001), membru in CA la Petrom Service (2002-2003). In prezent este membru in doua Consilii de Administratie remunerate si cu activitati economice respectiv PETROM S.A. si UPETROM S.A.


Gheorghe Pogea - vicepremier


Foto: Rompres
Gheorghe Pogea are 49 de ani, este casatorit, are doi copii, a absolvit Institutul Politehnic Bucuresti in 1981 si este doctor in stiinte si ingineria materialelor. Detine experienta si cunostinte aprofundate in domeniul micro si macroeconomic, cunostinte si experienta manageriala aplicata. Pogea cunoaste trei limbi straine: franceza (bine); germana (bine), engleza (satisfacator). In prezent este director general - SC Marmosim SA. Timp de 10 ani, 1981-1991 a fost sef de sectie la S.C. "Siderurgica" S.A. Hunedoara, 1992-1993 - consilier director general S.C. "Siderurgica" S.A. a ocupat apoi functia de sef Serviciu Tehnic pentru ca din 1997 sa fie director general la "Siderurgica" Hunedoara.

Pogea este coautor al Programului de Guvernare al Aliantei DA; Membru in Comisia Nationala de Strategie a Aliantei PNL-PD; presedinte al PD Hunedoara. El este membru PD din 2000, din 2001 lider al PD Hunedoara, iar din 2004 consilier judetean.


Eugen Nicolaescu - ministrul Sanatatii


ZIUA Foto
Gheorghe-Eugen Nicolaescu are 50 de ani, este casatorit si are doi copii. A terminat Facultatea de Comert - ASE in 1982, iar in 2001 si-a luat doctoratul. Din anul 2000 este deputat, membru al Comisiei pentru Buget, Finante si Banci; prim-vicepresedinte al Camerei Auditorilor Financiari din Romania. De asemenea, din 2001 este lector universitar asociat la Universitatea Spiru Haret. In perioada 1999-2000 a fost secretar general adjunct la Ministerul Finantelor Publice. Anterior a fost director general la RA Ratmil din Ministerul Industriei si Comertului. In perioada 2001-2004 a fost presedinte Organizatia judeteana Partidul National Liberal Mures; 2001 - 2002 - presedinte Comisia Centrala de Cenzori; 2002 - 2004 - membru BEX Partidul National Liberal, purtator de cuvant. Cunoaste franceza bine si engleza si italiana satisfacator.
Publicat de : ---
Data publicării: 23 Aug 2005 - 08:04
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=7007&titlu=Remaniere_la_Palatul_Victoria