Partidele sunt impotriva migratiei politice. Doar UDMR se teme [1]

Alesii locali risca sa-si piarda mandatul daca parasesc formatiunea care i-a sprijinit in alegeri

Coalitia guvernamentala incearca sa se agate de orice solutie pentru a scapa definitiv de adversarii din PSD, mai ales la nivel local, unde, dupa alegerile locale din 2004, social-democratii au reusit sa castige 19 consilii judetene. Astfel, reprezentantii Puterii, prin vocea presedintelui PD Emil Boc, revin asupra ideii de interzicere a migratiei politice la nivel local.

Usor de zis, greu de facut, in conditiile in care multi alesi locali ai actualei puteri si-au castigat fotoliile cu ajutorul PSD iar altii au incheiat protocoale de colaborare cu toate celelalte partide, fie ele din opozitie. Nu in ultimul rand, legaturile bazate pe diferite interese economice ar putea, de asemenea, sa constituie un obstacol in calea atingerii acestui obiectiv. In plus, in cazul in care coalitia reuseste sa legalizeze interzicerea migratiei politice, ne putem astepta la un adevarat exod al alesilor locali dintr-o parte sau alta a baricadei politice locale.


PD: Traseistii isi vor pierde mandatul

Presedintele PD, Emil Boc, a anuntat ca va propune conducerii partidului sau sa sustina un asemenea proiect de lege. Potrivit sefului PD, Legea ar urma sa prevada faptul ca politicienii care trec din proprie initiativa de la un partid la altul isi vor pierde mandatele. Doar cei care vor fi dati afara din partide vor putea ramane consilieri ori primari, mai spune Boc. El a afirmat ca proiectul ar trebui adoptat cel tarziu pana la mijlocul anului 2006 pentru a produce efecte pana la alegerile din 2008.


Lege impotriva fripturistilor

"Acest act normativ va trebui adoptat inainte de reforma votului uninominal, pentru mandatul in curs", a adaugat presedintele PD. "Acest proiect ii vizeaza pe oportunistii si fripturistii politici. Sanctiunea este pierderea mandatului, urmand ca in locul consilierilor migratori sa urce supleantii. In cazul primarilor, vor avea loc alegeri locale partiale. Masura se refera doar la alesii locali care au plecat de buna voie dintr-un partid, nu si la cei dati afara, pentru a preveni unele abuzuri care pot aparea", a mai precizat Boc. El sustine ca acest proiect este absolut necesar pentru asanarea vietii politice romanesti. Boc a precizat ca, intr-o prima faza, legea se va putea aplica doar alesilor locali iar dupa viitoarea modificare a Constitutiei, si parlamentarii vor intra sub incidenta noilor reglementari legale. PD insa, se grabeste si doreste ca dezbaterea politica asupra acestei legi sa inceapa cat de curand, astfel incat sa fie adoptata cu cel putin un an inainte de alegeri. Boc motiveaza adoptarea legii prin faptul ca "este nevoie de mai multa verticalitate in viata publica romaneasca, iar limitarea migratiei va contribui la un spor de rigoare, de precizie, de a respecta vointa data de cetatean cu ocazia votului". Boc le interzicea, cu ceva timp in urma, alesilor locali ai PD sa nu primeasca in partid nici un primar PSD. "O spun sincer: Nu! Cine a tradat o data, tradeaza si a doua oara", spunea Boc. Insa, liderul PD s-ar putea confrunta cu un real exod al alesilor PSD ca tre Putere, implicit catre PD, exod pe care, sigur, democratii nu-l vor refuza, in dorinta lor de preluare totala a puterii in tara.


PSD: Suntem de acord, dar de la viitorul scrutin

Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu ne-a declarat ieri, ca Puterea doreste ca, prin elaborarea rapida unei astfel de legi, sa atraga spre zona coalitiei cat mai multi alesi locali ai PSD. Totusi, spune Diaconescu, PSD este de acord cu interzicerea migratiei la nivel local dar de la urmatoarele alegeri. "Este corect, dar sa se lase un termen de gratie. Daca dorim sa oprim migratia, trebuien gasita o formula de reglementare, nu prin modificarea Legii administratiei publice locale", a explicat liderul PSD. El a aratat ca o asemenea formula functioneaza si in tarile occidentale.


PC: Nu ne opunem

Desi este un partid mic si ar putea pierde printr-o asemenea masura, PC este de acord cu o lege a stoparii migratiei la nivel local. Purtatorul de cuvant al conservatorilor, Bogdan Ciuca, ne-a declarat ieri, ca PC a initiat chiar un proiect de lege pe aceasta tema.


PNL: Liberalii sunt stabili

Liderul PNL Teodor Melescanu ne-a declarat ca liberalii sunt "in favoarea stoparii migratiei politice". "Trebuie sa avem o lege care sa reglementeze aceasta problema, adica sa previna migratia. Deocamdata aceasta lege este doar in stadiul de proiect. Pentru noi foarte importanta in acest moment este modificarea legii administratiei locale. Oricum, partidul nostru s-a bucurat de stabilitate. Nu stiu de existenta unor migratii politice masive. Nici nu au plecat prea multi si nici nu au venit prea multi, asta probabil si datorita politicii duse de formatiunea noastra", a precizat Melescanu.


UDMR: Nu vrem sa ne pierdem mandatul

Deputatul UDMR Kelemen Hunor ne-a spus ca formatiunea din care face parte este de acord cu interzicerea migratiei politice la nivel local, cu o conditie. UDMR nu doreste ca aceia care decid sa paraseasca partidul pe listele caruia au fost alesi sa isi piarda mandatul pe care il detin.
Publicat de : Lacramioara Rosculet
Data publicării: 16 Aug 2005 - 08:00
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6775&titlu=Partidele_sunt_impotriva_migratiei_politice__Doar_UDMR_se_teme