Consilierii locali din Orsova vand pamantul de pe fundul Dunarii [1]

Cine doreste sa concesioneze terenuri pe fundul apelor o poate face apeland la ajutorul consilierilor locali din Orsova, care, potrivit uneia dintre ultimele hotarari ale C.L., dovedesc ca se pricep foarte bine la astfel de inginerii tranzactionale.

Mai exact, in urma cu cateva saptamani, consilierii au aprobat concesionarea fara licitatie publica a unui teren de 720 mp, situat pe strada Gratea numarul 3, omului de afaceri Nitu Patru contra unei plati de 13,8 euro mp. Motivul, construirea unui debarcader, a unui restaurant si a unei pensiuni turistice. Numai ca, potrivit primarului Constantin Negulescu, doar 40 mp din terenul in cauza apartine municipalitatii, restul fiind pe fundul Golfului Cerna de pe Dunare. Deci este vorba de un teren acoperit de ape pentru care nu exista nici un fel de aviz al comisiei de specialitate sau al Apelor Romane Mehedinti... "Hotararea este ilegala si am cerut Prefecturii anularea ei. Eu nu pot aproba autorizarea unor lucrari pe un teren care de fapt nu exista. Este vorba de fapt de un luciu de apa in Golful Cerna. Terenul in cauza exista doar in suprafata de 40 mp in PUZ, restul facand parte din domeniul statului, respectiv malurile si cuveta lacului de acumulare Portile de Fier I. Din cate stiu eu, este interzisa autorizarea constructiilor de orice fel in albiile minore ale cursurilor de apa sau ale cuvetelor lacurilor, cu exceptia lucrarilor de gospodarire a apelor, de constructie de poduri sau cai ferate. Or, aici n-a fost vorba de asa ceva si cine a incalcat legea va suporta consecintele", ne-a declarat primarul Negulescu care sustine ca hotararea pe care a atacat-o a fost initiata de un grup de consilieri PD din care fac parte Ion Traistaru, Ioan Popa, Constantin Florea, Valeriu Ungureanu si Mircea Ispir. La sfarsitul lunii iulie, consilierii locali orsoveni au incercat promovarea unei alte hotarari prin care se dispunea executarea, in amplasamentul concesionat, a unor lucrari de umplere cu piatra si pamant a terenului. Mai precis, de construirea unei mici peninsule in Golful Cerna prin micsorarea albiei apei. "M-am opus categoric si acestei tentative de a transforma domeniul public in proprietatea personala a lui Nita Patru. In primul rand ca s-a incalcat flagrant legea, iar in al doilea rand ar fi fost afectate apararile de mal si structura zidului de aparare contra inundatiilor", a spus Negulescu. El crede ca proiectul de reabilitare a falezei Dunarii, care va fi finantat, din acest an, cu fonduri de la Uniunea Europeana, este cel care "a starnit interesul unor afaceristi dubiosi in a pune mana pe suprafete de teren cu acces la fluviul Dunarea". Seful Serviciului Controlul Legalitatii Actelor si Contencios Administrativ din cadrul Prefecturii Mehedinti, Vasile Garu, ne-a declarat ca a cerut initial CL Orsova reanalizarea hotararii, deoarece in urma analizei s-a constatat ca este "vadit ilegala" insa nu a fost luat in seama, motiv pentru care s-a adresat Tribunalului Mehedinti cerand anularea acesteia. "Primaria este proprietara doar pe 40 mp, restul apartine statului in speta Apelor Romane, caci e vorba de un teren sub ape. Urmeaza ca instanta sa se pronunte in acest caz de incalcare a legii".
Publicat de : Iulian GOGONEA
Data publicării: 13 Aug 2005 - 06:20
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6720&titlu=Consilierii_locali_din_Orsova_vand_pamantul_de_pe_fundul_Dunarii