Deputatul care doarme 492 de nopti intr-un an [1]

840 de milioane de lei. Atit a cheltuit, in medie, un parlamentar pentru cazare, benzina si telefoane mobile in fiecare an al legislaturii trecute. Potrivit Institutului pentru Politici Publice, unii parlamentari au depasit cu mult aceasta medie, ajungind la situatii ilogice.

Deputatului PSD Constantin Nita, de pilda, i-a fost decontata cazarea pentru 492 de nopti, numai in 2002. Il urmeaza Tudor Mohora, care a vorbit la mobil de aproape 500 de milioane de lei.

Institutul pentru Politici Publice a dezvaluit, ieri, sumele pe care Camera Deputatilor le-a cheltuit, in perioada 2000-2004, cu fiecare dintre deputatii sai. Astfel s-a ajuns la o medie de aproximativ 800 de milioane pentru fiecare deputat. Dar membrii Biroului Permanent, care potrivit legislatiei interne au unda verde pentru orice cheltuiala, au depasit cu mult aceste sume, stabilind si recorduri.

Pentru deputatul Nita, anul are 492 de nopti

Deputatul Constantin Nita este unul dintre liderii topurilor realizate de IPP, cu un record de 832.200.000 atins in 2002 pentru cazare. Un calcul simplu lasa de inteles ca lui Nita i-au fost decontate 492 de zile de cazare pe an. „Este ca si cum s-a cazat in acelasi timp si la hotel, si in alte spatii pe parcursul unui an“, se arata in raportul IPP. Contactat telefonic, fostul vicepresedinte al Biroului Permanent refuza sa justifice in vreun fel sumele pe care le-a cheltuit pe parcursul celor 4 ani de deputatie. „Eu nu ma ocup de decontari. Este si normal ca membrii Biroului Permanent sa cheltuie mai mult decit ceilalti deputati, pentru ca, dupa cum bine stiti, regulamentul intern ne da voie sa cheltuim cit vrem si cit avem nevoie. Eu am sunat de fiecare data cind am avut nevoie, iar la cazare, eu am stat ca si ceilalti, la hotel, nu stiu citi bani s-au dat“, spune Nita. In total, in cei patru ani, cu cazarea deputatilor s-au cheltuit peste 410 miliarde de lei.


Adrian Moraru, director programe partide politice si alegeri in cadrul IPP, a declarat ca ar fi fost mai eficient ca sumele alocate pentru cazare sa fie folosite pentru construirea unui hotel al parlamentarilor.

Potrivit legii, deputatii care nu au domiciliu stabil in Bucuresti beneficiaza de cazare la hotel sau „in alte spatii“. Daca nu li se asigura cazare gratuita, parlamentarilor li se acorda, pe noapte, pe baza unei declaratii pe propria raspundere, 70% din tariful minim practicat de unitatile hoteliere.

Au incins telefoanele

Pagubos se dovedeste si sistemul de decontare a sumelor la telefonia mobila. Astfel, in singurul an in care deputatul Eserghep Gelil a activat in Biroul Permanent, el a depasit costul convorbirilor de telefonie mobila cu o suma mai mare decit a presedintelui Valer Dorneanu in 4 ani de zile. Deputatul a cheltuit intr-un singur an 93 de milioane de lei pe vorbitul la telefonul mobil. Constantin Nita se mai bucura si de un loc patru in topul sumelor atinse la telefon, peste 248 de milioane in perioada 2001-2004, in timp ce media anuala in ceea ce priveste telefoanele, pentru un deputat, este de 10 milioane. „Cu un management corect, asemenea deconturi nu s-ar fi admis“, declara Moraru. Mai sincer, deputatul Tudor Mohora, secretarul Biroului Permanent, recunoaste ca a atins suma de 483.256 085 de lei in perioada 2001-2004, deoarece obisnuieste sa vorbeasca mult la telefon. „Nefiind normate, telefoanele mobile depasesc cu mult; am vorbit in interes de serviciu sau cu ziaristii“, spune Mohora.

Remarcabil este faptul ca si cele mai mari sume pentru combustibili au fost cheltuite de asociatiile partidelor politice. Asociatia PDSR Prahova este lider la acest capitol. Totalul sumelor alocate in perioada 2001-2004 la Prahova depasesc un miliard de lei, urmate indeaproape de Giurgiu, cu acelasi partid, care depaseste 800 de milioane.
Publicat de : Loredana Paun
Data publicării: 26 Iul 2005 - 08:14
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6137&titlu=Deputatul_care_doarme_492_de_nopti_intr_un_an