Scade Alianta, cresc PRM si PSD [1]

Ultimele sondaje arata minimum de popularitate a guvernantilor in sase luni si ascensiunea lui C.V. Tudor

Ieri au fost date publicitatii 2 sondaje de opinie, realizate de institutele de cercetare ale opiniei publice CURS si IMAS. Interviurile care stau la baza acestor barometre nu au fost facute in aceeasi perioada, iar procentajele acordate partidelor parlamentare, precum si evolutia lor in ultima luna difera semnificativ de la un sondaj la altul. In plus, din sondajul CURS au fost omise cateva intrebari specifice, precum cele care privesc evolutia PNL sau preferinta pentru anumite personalitati. De altfel, chiar inainte ca cercetarea CURS sa fie facuta publica, politicieni liberali, contestatari ai lui Calin Popescu Tariceanu, au declarat ca din acest sondaj rezulta ca actualul sef al PNL ar fi devansat in topul preferintelor de Theodor Stolojan. Pana acum, CURS a refuzat sa declare cine a comandat sondajul, singura institutie care a anuntat ca nu a solicitat acest barometru fiind Presedintia.

In sondajul efectuat de CURS, Alianta DA are 45% din preferintele electorale, PSD este creditat cu 30% din voturi, in timp ce alte 10 procente ar merge catre PRM. UDMR este cotata cu 6%, iar PC cu 3%.

In sondajul IMAS, Alianta DA este creditata cu un procent mai mare decat in sondajul CURS: 47.4%, PSD si PRM au si ele mai mult: 31,9% si 12,1%. Numai UDMR obtine un scor mai mic la IMAS, adica doar 4,8%, mai mic decat pragul electoral.

Spre deosebire de CURS, IMAS si-a prezentat alaturi de rezultatele de ultima ora, si pe cele obtinute in fiecare luna a acestui an.

Astfel, conform cifrelor IMAS, din ianuarie pana in iulie, Alianta a pierdut aproape 20 de procente (18.8%), iar PSD a castigat din ianuarie pana in iulie13 procente. PRM aproape ca si-a dublat procentajul de la inceputul anului pana acum: de la 6.5% in ianuarie, a ajuns la 12% luna aceasta. UDMR nu a avut parte de schimbari semnificative: daca in ianuarie detinea 5%, in iunie a ajuns la 6%, pentru ca in aceasta luna sa scada sub nivelul din ianuarie, si chiar sub pragul electoral, obtinand doar 4.8%.

Sondajul CURS contine si el o particularitate, in sensul ca prezinta si opiniile cetatenilor vis-a-vis de alegerile anticipate. Conform rezultatelor CURS, 59% dintre romani cred ca este un lucru rau organizarea de alegeri anticipate. Doar 29% au o opinie contrara.

O alta diferenta intre cele doua sondaje consta in masurarea increderii in personalitatile politice. Daca sondajul CURS a verificat doar increderea in ministrii cabinetului Tariceanu, lipsind insusi premierul Tariceanu, sondajul IMAS a analizat nivelul de perceptie atat asupra liderilor din coalitia de guvernare, cat si lideri ai partidelor de opozitie.

Altfel, conform sondajului CURS, cel mai apreciat ministru este Mona Musca, ministrul Culturii, care se bucura de simpatia a 56% dintre cei chestionati. Pe urmatoarele locuri se afla Monica Macovei, ministrul Justitiei, cu 39% si Mihai Razvan Ungureanu, ministrul de Externe cu 37%. Ministrii cel mai putin apreciati sunt Mircea Cinteza, ministrul Sanatatii, de activitatea caruia sunt nemultumiti 49% dintre respondenti, Marko Bela, ministru pentru coordonarea activitatilor din cultura, invatamant si integrare (47%), Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului (44%) si Ionut Popescu, ministrul Finantelor Publice (39%). 76% dintre respondenti nu au auzit sau nu cunosc activitatea ministrului Integrarii, Ene Dinga.

Conform sondajului IMAS, cel mai popular politician continua sa ramana Traian Basescu. Dar si acesta a pierdut in 7 luni aproape 23 de procente: daca in ianuarie detinea o cota de 73%, in iunie detinea 57.6%, pentru a cobori luna aceasta sub 50% din nivelul preferintelor. Numai intr-o singura luna-din iunie pana in iulie, presedintele a pierdut peste 8 procente.

Tot intr-o singura luna, Calin Popescu Tariceanu a fost devansat in topul increderii de Mircea Geoana, care ocupa in acest moment locul secund. Ca si presedintele, premierul a pierdut in ultima luna tot 8 procente. In sapte luni, Calin Popescu Tariceanu a pierdut jumatate din cifra initiala: de la 64.4% in ianuarie, la 33.9% in iulie. Datele mai arata ca Tariceanu a pierdut substantial la capitolul imagine in barometrele din februarie (10 procente) si din iulie (8 procente).

Sefii institutelor isi apara sondajele

Diferentele frapante existente la nivelul rezultatelor celor doua sondaje de opinie in cazul evolutiei partidelor politice in intentiile de vot ale populatiei sunt explicabile in ochii celor care conduc cele doua institute de cercetare sociologica. Directorii celor doua institute, Mircea Chivu si Sebastian Lazaroiu, spun ca diferentele care apar intre cele doua sondaje pot fi explicate prin faptul ca au fost realizate in momente diferite. „Sondajul nostru a fost facut imediat dupa eliberarea ostaticilor , cand guvernul avea o pozitie foarte buna, venea dupa o reusita“ ne-a declarat Mircea Chivu, in timp ce Sebastian Lazaroiu a confimat ca sondajul realizat in luna iunie de IMAS a fost efectuat in perioada de dinainte de solutionarea crizei, de aici si diferentele de crestere constatata la nivelul celor doua sondaje. „Diferenta se raporteaza la o situatie confuza, cazul IMAS, noi la o situatie concreta“ a conchis Chivu. (M.V.)
Publicat de : Eliza Olteanu
Data publicării: 22 Iul 2005 - 08:35
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6049&titlu=Scade_Alianta__cresc_PRM_si_PSD