DNA a cerut instantei sa interzica procedurile de lichidare a Asesoft si Teamnet

     Directia Nationala Anticoruptie a cerut Tribunalului Prahova sa interzica initierea procedurilor de dizolvare sau lichidare a SC Asesoft International SA si SC Teamnet International SA, detinute pana in 2012 de Sebastian Ghita, sau, dupa caz, suspendarea procedurilor de dizolvare si lichidare initiate, solicitarea venind in contextul in care cele doua firme sunt cercetate pentru complicitate la trafic de influenta si spalare de bani

.
     "Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul teritorial Ploiesti au solicitat Tribunalului Prahova luarea, pentru o durata de 60 de zile, a masurii preventive constand in interdictia initierii procedurilor de dizolvare sau lichidare privind S.C. Asesoft International S.A. si S.C. Teamnet International S.A., sau, dupa caz, suspendarea procedurilor de dizolvare si lichidare initiate, in situatia in care, la data judecarii prezentei cereri, acestea proceduri au fost deja initiate", anunta DNA intr-un comunicat.
     Solicitarea procurorilor anticoruptie este facuta in contextul in care la data de 29 martie 2017, a fost pusa in miscare actiunea penala impotriva celor doua firme pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la trafic de influenta in forma continuata si spalare a banilor in forma continuata, potrivit News.ro.
     "De asemenea, in cauza s-a dispus luarea masurii asiguratorii constand in indisponibilizarea, prin instituirea sechestrului, asupra bunurilor imobile apartinand inculpatelor S.C. Asesoft International S.A. si S.C. TeamnetInternational S.A. pana la concurenta sumelor de 13.299.972 lei respectiv 23.195.578,2 lei", precizeaza DNA.
     Cererea adresata de catre procurorii DNA Tribunalului Prahova este motivata prin faptul ca prin sentintele pronuntate de Tribunalul Prahova -Sectia a II-a Civila de Contencios Administrativ si Fiscal s-a dispus deschiderea procedurii generale a insolventei fata de debitoarele S.C. Asesoft International S.A. si S.C. Teamnet International S.A. si ca pana la acest moment nu a fost initiata procedura falimentului si dizolvare a celor doua persoane juridice.
     "In cererea adresata Tribunalului Prahova, procurorii arata ca masura propusa are caracter urgent si se raporteaza strict la considerentul bunei desfasurari a procesului penal (prin asigurarea existentei pe mai departe a celor doua persoane juridice, a prezentei lor la termenele de judecata si a activului patrimonial necesar pentru plata sanctiunii si a sumelor confiscate in cazul in care se va pronunta o hotarare de condamnare definitiva)", se mai arata in comunicatul DNA.
     Teamnet International, firma detinuta de Sebastian Ghita pana in 2012, a anuntat, in 20 martie, ca a depus cererea de deschidere a procedurii de insolventa la Tribunalul Prahova si se va concentra in continuare pe reducerea costurilor operationale.
     "Am luat aceasta decizie la nivelul board-ului Director pentru a ne sustine mai departe ca business si pentru a ne onora angajamentele fata de angajati, clienti, parteneri si furnizori. In perioada imediat urmatoare, ne vom concentra pe reducerea costurilor operationale si optimizarea proceselor interne, mentinand in acelasi timp competentele existente in cadrul companiei", a declarat directorul adjunct al companiei, Bogdan Nedelcu, in cadrul comunicatului.
     Potrivit acestuia, firma va asigura continuitate in dezvoltarea, implementarea si mentenanta sistemelor de care este responsabila atat in Romania, cat si in alte tari.
     In luna ianuarie a acestui an, directorul general al Teamnet Group, Bogdan Padiu, a afirmat ca "informatia conform careia Teamnet ar lua in considerare declansarea procedurii de insolventa sau adoptarea oricarei alte masuri din aceasta categorie este una falsa".
     Administratorul SC Asesoft International, Cristian Anastasescu, si directorul SC Teamnet International, Bogdan Padiu, sunt urmariti penal, sub control judiciar, pentru complicitate la trafic de influenta si spalare a banilor, ambele in forma continuata, precum si constituire a unui grup infractional organizat, in cel de-al cincilea dosar in care e cercetat fostul deputat Sebastian Ghita.
     Cei doi au fost adusi cu mandat la DNA Ploiesti si retinuti in 27 februarie, de catre procurorii DNA. A doua zi, ei au fost prezentati instantei de judecata cu propunere de arestare preventiva, Tribunalul Prajova respingand propunerea DNA intrucat "din probatoriul administrat, cauza nu este inca suficient lamurita in ceea ce priveste participatia penala a inculpatilor Anastasescu Cristian si Padiu Bogdan in cadrul grupului infractional organizat (pentru aceasta participatie penala exista anumite indicii), precum si asupra modalitatii in care inculpatii au savirsit actele de complicitate la infractiunea de trafic de influenta, pentru care s-a pus in miscare actiunea penala fata de inculpatul Ghita Sebastian Aurelian", se arata in motivarea deciziei.
     Luni, Curtea de Apel Ploiesti a respins definitiv contestatia depusa de avocatii lui Sebastian Ghita la decizia Tribunalului Prahova de emitere a unui nou mandat de arestare preventiva in lipsa pe numele fostului deputat, in al cincilea dosar de coruptie in care acesta este urmarit penal de catre procurorii DNA. In plus, judecatorii CA Ploiesti au admis contestatia DNA si au dispus arestarea si pentru infractiunea de constituire de grup infractional organizat, in conditiile in care instanta de fond considerase ca nu exista suficiente probe pentru aceasta infractiune si a emis mandatul doar pentru trafic de influenta si spalare de bani.
     Acesta este cel de-al doilea mandat de arestare preventiva in lipsa emis pe numele lui Ghita.
     In al cincilea dosar deschis de DNA pe numele lui Sebastian Ghita procurorii suspecteaza ca fostul deputat, care pana in anul 2012, cand a fost ales in Parlament, a fost reprezentant al S.C. Teamnet International S.R.L. si S.C. Asesoft International S.A. a pretins si primit de la reprezentantii celor doua societati sume de bani, pentru a determina factorii decizionali ai unor institutii si autoritati publice sa le atribuie contracte de prestare de servicii IT si/sau sa faciliteze derularea in bune conditii firmelor ai caror reprezentanti fusesera contactati, anterior, de catre Ghita. Este vorba, potrivit DNA, despre contracte de achizitie de programe informatice finantate din fonduri publice, dar si din fonduri europene, incheiate intre anii 2007 si 2015 de catre mai multe societati comerciale cu profil de activitate in domeniul IT si de asocierea dintre acestea si societatile comerciale S.C.Teamnet International S.R.L. si S.C. Asesoft International S.A.
     Sebastian Ghita a fost trimis in judecata in doua dosare penale, cel in care mai sunt acuzati fosti sefi din Politie si Parchet din Prahova si un altul in care este judecat alaturi de fostul primar al Ploiestiului Iulian Badescu.
     De asemenea, Sebastian Ghita mai este urmarit penal si in alte doua dosare de coruptie, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair in Romania in 2012 si cel in care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Hertanu este acuzat de fraude cu fonduri europene si alte infractiuni, in acesta din urma fiind cercetati si fostul sef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum si fiul acestuia Vlad Cosma.
     Pe 10 ianuarie, instanta suprema a decis definitiv emiterea unui mandat de arestare preventiva in lipsa pe numele lui Sebastian Ghita, in dosarul in care este judecat pentru fapte de coruptie, alaturi de fosti sefi de Parchet si Politie din Prahova, omul de afaceri fiind dat si in urmarire internationala, prin Interpol. Ghita a disparut in 21 decembrie 2016 si a fost initial dat in urmarire nationala dupa ce a incalcat termenii controlului judiciar.   
Publicat de : ---
Data publicării: 06 Apr 2017 - 05:16
 

Link știre