Conducerea SIF Moldova : "Ne vom concentra pe cresterea performantei generale a SIF si a actiunii SIF2"

     Actionarii SIF2 Moldova si cei ai SIF5 Oltenia sunt primii care isi vor alege noile conduceri, in cadrul Adunarilor Generale programate pentru 4 aprilie

.
     Daca la SIF Oltenia pachetul de 6% din BCR din portofoliu a atras 16 candidati, mai multe grupuri incercandu-si puterile pentru a obtine locurile din Consiliul de Administratie, la SIF Moldova, cinci dintre actualii administratori doresc re¬innoirea mandatelor, locurile lor fiind amenintare de numai doi candidati, reprezentanti ai Swiss Capital.
     Astfel, la SIF Moldova, actualul Consiliu a propus cinci candidati, intentia fiind ca actionarii sa aprobe si reducerea numarului de membri CA, de la sapte la cinci: Horia Ciorcila, Octavian Radu, Iancu Catalin Jianu, vicepresedintele Claudiu Doros si presedintele Costel Ceocea. Totodata, Swiss Capital are doua propuneri pentru conducerea SIF2 Moldova, respectiv Robert Cosmin Pana si Olimpiu Blajut.
     Cativa candidati de la SIF Oltenia ne-au prezentat, saptamana trecuta, gandurile cu care se prezinta la alegeri, printre obiectivele lor numarandu-se lichidizarea portofoliului SIF5.
     In cazul SIF Moldova, candidatii care fac parte din actualul Consiliu nu ne-au oferit declaratii individuale, ci una comuna.
     Echipa care asigura managementul SIF Moldova ne-a transmis: "Remarcam, mai intai, ca este pentru prima data cand propunerile pentru alegerea administratorilor in cadrul AGOA din 04/05.2017 au fost facute de catre Consiliul de Administratie si au vizat echipa formata din membrii actuali ai Consiliului de Administratie, ceea ce spune foarte mult despre solidaritatea membrilor echipei, compatibilitatea expertizelor profesionale, dobandite in mandatul anterior, precum si asumarea unor obiective clare pentru mandatul viitor.
     Un obiectiv principal reprezinta continuarea implementarii Strategiei Investitionale 2014 - 2018. SIF Moldova a adoptat strategii multianuale (singurul SIF care are astfel de strategi) inca din anul 2007, ceea ce a asigurat predictibilitatea politicilor sale investitionale, revizuite periodic (anual), in urma dialogului cu actionarii, investitorii si analistii din piata de capital. Aceasta abordare a fost validata de nivelul realizarii indicatorilor de performanta.
     Un alt obiectiv important a fost si ramane cel al implementarii principiilor de guvernanta corporativa, prin adoptarea in 2013 si revizuirea periodica a propriului Cod de Guvernanta Corporativa (primul SIF care a adoptat un astfel de Cod) care asigura comunicarea transparenta in relatia cu investitorii / actionarii si reprezinta garantia respectarii obligatiilor de conformitate ce deriva din reglementarile aplicabile FIA (fondurilor de investitii alternative), in procesul adoptarii deciziilor manageriale.
     Concomitent, Consiliul de Administratie a militat pentru revizuirea Actului Constitutiv astfel incat sa se asigure eliminarea oricaror restrictii (altele decat cele legale) privind managementul SIF, cu cresterea rolului Comitetelor Consultative ale Consiliului de Administratie, precum si cu cresterea competentelor delegate administratorilor neexecutivi (a se vedea modificarile Actului Constitutiv aprobate de actionari in anul 2015 si cele supuse aprobarii acestora in AGEA din 04/05.04.2017).
     Ne vom concentra si pe identificarea unor teme, supuse aprobarii actionarilor, ce au ca scop/impact cresterea performantei generale a SIF si a actiunii SIF2. Reamintim, spre exemplu, propunerea avansata in cadrul AGEA din 04/05.2017 privind derularea unui program de ras¬cumparare a actiunilor proprii in scopul reducerii capitalului social, operatiune ce are ca obiective si rezultate estimate:
     - diminuarea discountului dintre activul net si pretul de tranzactionare, cresterea activului unitar, a cotatiei si a lichiditatii actiunii in piata, cu efect in cresterea profitului pe actiune;
     - majorarea randamentelor actionarilor pe seama posibilei cresteri a cotatiei bursiere ca urmare a implementarii programului;
     - cresterea ponderii detinerii in capitalul social pentru actionarii existenti.
     Avem convingerea ca asumarea consecventa a valorilor definitorii - transparenta, calitate, performanta - va determina si pe viitor, in mod semnificativ, performanta manageriala, in beneficiul final al actionarilor".
     Actuala conducere a prezentat, in vederea Adunarii Generale, un program de activitate pentru 2017 si o Declaratie de politici investitionale pentru 2014-2018.
     Potrivit programului de activitate propus, in 2017, strategia adminis¬tratorilor are in vedere gestionarea resurselor/activelor in scopul majorarii valorii activului net pe termen mediu si lung, in paralel cu implementarea unui control riguros al ris¬curilor potentiale: "Activitatea inves¬titionala se desfasoara cu respectarea limitelor de expunere prudentiale si legale, in acord cu tendintele macro-economice.
     Si in 2017, investitiile in private equity vor viza sectoarele real-estate si agricultura, avand in vedere potentialul de crestere pe termen mediu si lung al acestor sectoare. In sectorul real estate se vor continua dezvoltarile rezidentiale incepute in 2016. Se vor analiza oportunitati de extindere/consolidare in sectorul agricol, urmarind administrarea profesionista in conditii de rentabilitate si vanzare la preturi superioare.
     In continuare, se va mentine expunerea pe sectorul energetic si de utilitati, in conditiile in care acesta este capabil sa furnizeze lichiditati constante si predictibile.
     Sectorul financiar-bancar, care in 2015 a indicat o reala stabilizare prin reluarea creditarii, ramane in atentia SIF Moldova, care a alocat deja resurse importante intr-o banca solida, in continua dezvoltare dupa absorb¬tia altei banci si dobandirea unor active performante detinute de o banca in dificultate.
     In anul 2017 se va finaliza procesul de restructurare a grupului SIF Moldova in scopul eficientizarii activitatii prin noi abordari, care sa conduca la imbunatatirea performantelor financiare a portofoliului de proiecte administrate".
     SIF2 precizeaza ca expunerea pe Banca Transilvania (TLV) se va mentine si in 2017, "datorita potentialului de crestere a actiunii, fundamentat de capacitatea de crestere a capitalurilor proprii, care poate sus¬tine un PBV (raport dintre pret si valoarea contabila) competitiv comparativ cu bancile similare din CEE (Europa Centrala si de Est) in conditiile unui ROE superior".
     Mircea Ursache, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), a anuntat, saptamana trecuta, ca institutia urmeaza sa dis¬puna concertari intre actionarii care sunt in legatura, inaintea adunarilor generale ale actionarilor programate la SIF-uri, iar drepturile de vot ale grupurilor concertate vor fi limitate la 5% - pragul legal de detinere.
     Domnia sa a declarat: "Indiferent de ce se va intampla, cat timp exista actuala legislatie (n.r. pragul de detinere de 5% la SIF-uri), orice relatie intre actionari, indiferent cat de nevinovata o sa para, va face obiectul concertarii si, respectiv, a suspendarii dreptului de vot".
     Oficialul ASF a avertizat: "Informatiile noastre (n.r. ale ASF) au un mare grad de exactitate".
     Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 20 martie, Legea privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata, adoptata pe 28 februarie, de Camera Deputatilor, in procedura de urgenta.
     Noua lege contine o multime de detalii legate de definirea persoanelor care actioneaza concertat.   
Publicat de : ---
Data publicării: 03 Apr 2017 - 05:24
 

Link știre