Comisia juridica a dat raport favorabil proiectului privind imunitatea judecatorilor Curtii Constitutionale [1]

Comisia juridica a adoptat, marti, proiectul de lege care ofera imunitate sporita judecatorilor CCR

. Potrivit initiativei, acestia nu pot fi urmariti penal, retinuti, arestati, perchezitionati sau trimisi in judecata penala decat cu incuviintarea a doua treimi din numarul judecatorilor Curtii.

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" }); Documente atasate: Proiect imunitate Curtea Constitutionala

"Judecatorii CCR nu pot fi urmariti penal, retinuti, arestati sau perchezitionati sau trimisi in judecata penala decat cu incuviintarea plenului Curtii Constitutionale, la cererea ministrului Justitiei, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ. Incuviintarea se da cu votul a doua treimi din numarul judecatorilor CCR, dupa ascultarea judecatorului in cauza", potrivit initiativei de modificare a Legii nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, depusa de deputatul Adnagi Slavoliub (Uniunea Sarbilor din Romania), scrie Mediafax.

Proiectul prevede ca pentru infractiuni savarsite de judecatorii CCR, urmarirea penala si trimiterea in judecata se face numai de catre Parchetul de pe langa ICCJ, iar competenta de judecata apartine ICCJ.

"In caz de infractiune flagranta, judecatorii CCR pot fi retinuti si supusi perchezitiei, ministrul justitiei informandu-l de indata pe presedintele CCR si solicitand, daca este cazul, incuviintarea Curtii pentru urmarirea penala si arestare”, se arata in proiectul de lege.

Judecatorul trimis in judecata penala poate fi suspendat prin decizia plenului CCR adoptata cu votul al doua treimi din membrii CCR. In cazul unei decizii de achitare, suspendarea inceteaza, iar in cazul unei decizii definitive de condamnare, mandatul de judecator al Curtii inceteaza de drept, potrivit sursei citate.

Deputatul UDMR Marton Arpad a sustinut ca „este nevoie de protectie ca sa nu devina prada unor proceduri obscure prin care anumite intentii niciodata prea mult ascunse, politice sau de alta natura, sunt imixtiuni in justitie, politica si deciziile CCR".

Deputatul PSD Alexandru Balanescu a declarat ca „nu face nici un rau ca alaturi de inaltii demnitari” si judecatorii CCR sa se bucure de o astfel de imunitate.

Deputatul ALDE Steluta Cataniciu i-a acuzat pe deputatii USR care s-au impotrivit proiectului de lege, afirmand ca „nu este oportun”, ca „vin cu declaratii spumoase pentru presa”, nu cu argumente legate de aspectul reglementat de lege.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale a fost votata cu larga majoritatea, impotriva proiectului de lege fiind exprimat doar trei voturi.

Proiectula primit avizul favorabil din partea Consiliului Legislativ. Senatul este for decizional.


Publicat de : ---
Data publicrii: 29 Mar 2017 - 05:31
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=60321&titlu=Comisia_juridica_a_dat_raport_favorabil_proiectului_privind_imunitatea_judecatorilor_Curtii_Constitutionale