Tariceanu nu mai demisioneaza si nu mai este interesat de anticipate [1]

Premierul Calin Popescu Tariceanu a decis sa renunte la demisie si isi va asuma raspunderea in fata Parlamenatului pe o declaratie politica.

Intr-un discurs de cateva minute, Tariceanu a spus ca nu-l mai intereseaza acum anticipatele. El a folosit, asemenea lui Ion Iliescu si mai apoi PSD, argumentul inundatiilor ca motiv al abandonarii scrutinului anticipat si a anuntat ca solutie solicitarea de cu o zi inainte a lui Dan Voiculescu - un vot de incredere in Parlament pe o declaratie politica. Tariceanu a mai spus ca decizia ii apartine „in integralitate“ si ca liderii Aliantei DA sunt solidari cu el.

„Natura a lovit greu poporul roman si nu e momentul abandonului. Etichetati-ma cum vreti, dar hai sa punem umarul si sa reconstruim Romania“, a declarat ieri seful Executivului, anuntand astfel ca va ramane premier si de acum inainte. Declarand prioritate zero ajutorarea populatiei sinistrate, premierul a spus ca a avut de ales intre a fi consecvent si a-si prezenta demisia si a da o mana de ajutor populatiei afectata de inundatii. „Lasitate ar fi fost sa demisionez acum. Nu e momentul de politicianisme sau de lupte de partid“, a spus seful Executivului .

De altfel, el a adus in sprijinul deciziei sale si declaratiile oficialilor europeni care i-au recomadat la Bruxelles sa foloseasca fiecare zi pentru indeplinirea angajamentelor necesare integrarii europene a Romaniei. Astfel, dupa o zi intreaga de asteptare, mult trambitata demisie a sefului Executivului s-a dus pe apa sambetei.

Decizia anuntata ieri de liderul liberalilor a reprezentat urmarea unui lung sir de discutii si de intalniri. Potrivit unor surse liberale, ieri dis de dimineata, Tariceanu a avut o intalnire cu presedintele Traian Basescu, unde au fost analizate diferite variante legate de posibilitatea demiterii Guvernului. Una dintre variante a fost aceea ca premierul sa renunte la demisie in favoarea unui alt artificiu constitutional. Era vorba despre asumarea raspunderii in fata Parlamentului pe o declaratie politica privind continuarea reformei in justitie si integrarea europeana. Potrivit acelorasi surse, Tariceanu nu a iesit teribil de incantat de la intalnirea cu seful statului. Imediat dupa discutia cu Traian Basescu, Tariceanu ar fi avut o intalnire si cu propriii colegi de partid. Intr-o reuniune extraordinara a Biroului Permanent Central, liderul liberal le-a prezentat colegilor sai alternative la demisie. Deocamdata dat fiind faptul ca la aceasta sedinta au participat doar o parte a membrilor BPC, se pare ca dorinta premierului de a ramane in functie a fost acceptata iar propunerea privind asumarea raspunderii in fata Parlamentului a primit unda verde. Pe de alta parte, insa, alti membri PNL si-au declarat clar nemultumirea fata de aceasta decizie, invocand faptul ca printr-o astfel de miscare se duce de rapa toata imaginea partidului. De altfel nici partenerii de Alianta, democratii nu au fost teribil de incantati de aceasta idee si se pare ca au reactionat destul de vehement la gandul ca le sunt date peste cap toate planurile privind anticipatele mai cu seama in conditiile in care ei au fost cei mai ferventi sustinatori ai unui nou scrutin parlamentar.

De altfel, potrivit unor surse din CNC-ul Aliantei care a avut loc la Guvern dupa intalnirea lui Tariceanu cu propriii colegi de partid, democratii i-ar fi cerut totusi premierului sa-si tina promisiunea si sa-si prezinte demisia. A triumfat insa varianta renuntarii la demisie.

Cine mai depune motiune?

Potrivit Constitutiei, „Guvenul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege“. Pe de alta parte insa legea fundamentala prevede insa ca Parlamentul poate retrage increderea acordata Executivului prin adoptarea unei motiuni de cenzura cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Guvernul ar cadea numai daca se gaseste o patrime dintre parlamentari care sa depuna o astfel de motiune de cenzura. Numai in acest caz s-ar mai putea vorbi de dizolvarea Parlamentului si intrarea in procedura pentru anticipate, alegeri despre care Tariceanu a spus ca nu-l mai intereseaza.

PSD respira usurat

PSD a salutat cu bucurie renuntarea la demisie a premierului pentru ca

astfel anticipatele nu mai constituie o amenintare. Mircea Geoana a declarat aseara ca desi Guvernul Tariceanu „si-a dovedit incompetenta...intr-un moment de criza dramatica, cum sunt inundatiile, e nevoie de guvernare“. Geoana a numit decizia drept „un rau mai mic“. Presedintele PSD crede ca premierul a tinut cont in decizia sa si de observatiile oficialilor europeni. Si Nicolae Vacaroiu a declarat ieri ca premierul a luat o decizie inteleapta. „Este o decizie pe care eu o apreciez. Era mai bine daca nu se punea deloc pe tapet aceasta problema, pentru ca acum este o situatie de exceptie in toata tara din cauza inundatiilor si toata atentia trebuie indreptata catre sinistrati“, a afirmat Vacaroiu.Vacaroiu a refuzat, insa, sa spuna cum va vota PSD in Parlament daca Tariceanu isi va asuma din nou raspunderea. „Daca se iau unele masuri pana atunci, daca vor fi schimbati ministri, secretari de stat, o sa vedem cum vom reactiona. Oricum, anticipatele ar fi insemnat patru luni pierdute pentru Guvern“, a mentionat Vacaroiu.
Publicat de : Cristina Faighel, C.
Data publicării: 20 Iul 2005 - 08:55
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5974&titlu=Tariceanu_nu_mai_demisioneaza_si_nu_mai_este_interesat_de_anticipate