Anticipatele tulbura comunitatea maghiara [1]

UDMR va merge alaturi de actualii parteneri de coalitie la alegerile anticipate, desi Consiliul Consultativ al presedintilor de organizatii ale Uniunii le-a considerat, in unanimitate, inoportune.

"Cu toate acestea, organizatiile noastre teritoriale incep pregatirile pentru campania electorala", a declarat sambata, la Targu Mures, presedintele UDMR, Marko Bela. in ceea ce priveste mesajul sau programul de campanie, presedintele UDMR a sustinut ca dezideratele si prioritatile stabilite in 2004, dupa consultari cu societatea civila si bisericile din sanul maghiarimii, raman valabile, "pentru ca sunt stabilite pentru patru ani, nu o jumatate de an". Stabilirea listelor electorale cade in sarcina Consiliului Reprezentantilor Unionali, insa majoritatea liderilor judeteni au cerut ca acestea sa fie aceleasi cu cele din urma cu un an, intrucat s-au stabilit in urma unor prealegeri. Marko Bela a asigurat ca retorica de campanie a UDMR se va baza pe autonomia culturala si o descentralizare mai accentuata si a precizat ca vor mai exista consultari cu grupari din sanul comunitatii maghiare. "Am vazut ca unii au fost cam ametiti dupa alegerile din toamna anului trecut. Acum brusc s-au trezit, in perspectiva alegerilor anticipate, si, spre deosebire de noi, le saluta, crezand ca, eventual, au ce cauta acolo", a mai spus Marko Bela.
Radicalii considera ca se vor urca in caruta UDMR
"Noi am dori ca schimbarea de regim sa continue sa se desavarseasca. Concret, PSD, ca forta postcomunista, ar fi bine sa fie inlaturat pentru totdeauna din viata politica a Romaniei, cu prilejul acestor alegeri anticipate. Vedeti cum se reactiveaza domnul Iliescu. Ne-a fost de ajuns ca 15 ani acesti oameni sa fie factorii determinanti ai vietii politice din Romania", a declarat sambata, la Targu Mures, episcopul Laszlo Tokes, presedinte al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania. Din punctul sau de vedere, aceasta criza politica ar putea duce la "democratizarea vietii maghiarilor din Romania, la pluralism democratic si politic, egalitate de sanse, lucruri ce "lipsesc totalmente in viata microsocietatii maghiare". Tokes a tinut sa precizeze ca cele spuse nu se indreapta impotriva UDMR in sine, dorind, dimpotriva, un dialog intre toti factorii importanti ai societatii maghiare. "E momentul cel mai bun, cand UDMR-ul lui Marko Bela poate fi constrans la un astfel de dialog fiindca a crezut ca nu vor fi alegeri anticipate, ca poate "betona" puterea sa politica in Romania. Este clar ca nu a anticipat realitatea politica, fiindca aceste alegeri nu ii avantajeaza pe liderii UDMR", a spus episcopul de Piatra Craiului. Fostul deputat, Szilagy Zsolt, reprezentant al Uniunii Civice Maghiare, a declarat ca, din perioada 2000-2004, PSD a imprimat UDMR o mentalitate de tip comunist, transformand formatiunea condusa de Marko Bela intr-o structura totalitara, ce nu ingaduie o convietuire, pe picior de egalitate, cu alte segmente ale maghiarimii din Romania. Szilagy a sustinut ca UDMR are nevoie de toate fortele din sanul maghiarilor, pentru ca altfel nu va realiza pragul de 5%. "Daca Marko Bela nu accepta aceasta mana intinsa, e foarte posibil sa nu sustinem listele cu care va intra in alegeri UDMR. Noi propunem ca toate fortele maghiare din Transilvania sa traga aceeasi caruta. Anul trecut n-am avut ocazia unor alegeri cumsecade, ca toti ungurii sa traga. Cei din UDMR nu vor sa traga caruta, ci sa se suie in ea!", a concluzionat Szilagy Zsolt.
Marko Bela nu crede ca legea minoritatilor ar trece pana la anticipate
Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, sambata, la Targu Mures, ca "ar fi bine" ca Legea statutului minoritatilor nationale sa fie adoptata inainte de alegerile anticipate. Marko a precizat ca proiectul de lege se afla in comisiile de specialitate din Senat si a apreciat ca ar trebui ca legea sa fie aprobata in toamna, avand in vedere ca Parlamentul isi reincepe lucrarile din luna septembrie, iar inainte de a doua parte a lunii octombrie nu se vor putea organiza alegeri anticipate. El a apreciat insa ca aceasta conjunctura politica nu este prea favorabila, sanse mai mari existand doar in anul urmator. intrebat daca va incerca sa urgenteze adoptarea acestei legi pana la anticipate, Marko Bela a apreciat ca "intr-o astfel de perioada va fi mult mai greu. Tot ce va pot spune, cu certitudine, este ca nu ne-au crescut sansele in acest sens".
Publicat de : Valeriu RUSSU
Data publicării: 18 Iul 2005 - 08:23
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5889&titlu=Anticipatele_tulbura_comunitatea_maghiara