Basescu: Se poate gasi o solutie daca exista vointa politica [1]

Coalitia guvernamentala si-a pus ieri problema renuntarii la alegerile anticipate, dupa ce PC (PUR) a decis ca nu este de acord cu ele, iar Ion Iliescu a atacat Guvernul ca ii arde de anticipate in timp ce tara e sub ape. Traian Basescu i-a adunat la Cotroceni pe liderii tuturor grupurilor parlamentare, pe cei doi presedinti ai Camerelor si pe judecatorii Curtii Constitutionale.

„Din punctul meu de vedere, pe care am vrut sa-l exprim deschis, se pot gasi solutii daca exista vointa politica“, a conchis presedintele Basescu la inceputul intalnirii. „Nu intru in argumente pro si contra, analiza si justificarile Curtii Constitutionale, modul in care au abordat judecatorii problema sunt de necontestat“, a mai spus seful statului. El a mai precizat ca decizia Curtii „a infrant vointa Guvernului si Parlamentului, dar cu argumente constitutionale“.

Varianta care ar fi urmat sa fie discutata aseara la Cotroceni, ar fi fost convocarea unui referendum prin care sa poata fi schimbata componenta Curtii Constitutionale si permisiunea de a schimba statutul deciziilor acestei instante prin posibilitatea contrazicerii acesteia prin votul a doua treimi din Parlament. In acest caz, alegerile anticipate ar ramane valabile in cazul in care ar exista parlamentari care s-ar opune ideii referendumului. Surse liberale ne-au indicat acordul premierului in aceasta chestiune care nu ar eluda posibilitatea ca Guvernul sa demisioneze.

„V-am chemat in calitatea constitutionala de mediator“, s-a auzit la un moment dat vocea presedintelui din sala de discutii, invocand faptul ca legile declarate neconstitutionale vizau reforme cerute de Uniunea Europeana. Potrivit lui Basescu, „decizia Curtii Constitutionale a produs efecte pe doua paliere: lucrurile convenite cu Comisia Europeana care trebuie respectate, si in plan politic, un efect politic major“. De fata cu interlocutorii sai, Basescu a tinut sa precizeze ca discutia pe care o are in vedere nu se va baza pe contestarea deciziei Curtii Constitutionale, ci deopotriva in gasirea, identificarea unei solutii parlamentare prin care sa fie adoptate legile pe Justitie, astfel incat sa satisfaca si cerintele europene. „In mod normal, aceasta hotarare (a Curtii Constitutionale, n.r.) trebuie sa fie executorie pentru Parlament, dar maine, trebuie ca prin eliminare sau modificare sa fie adoptate de catre Parlament si sa fie trimise spre promulgare“. Unul din judecatorii Curtii Constitutionale, Viorel Stanoiu a declarat ca „Nu este posibil sa fie schimbate deciziile Curtii Constitutionale. Este imposibila revenirea asupra deciziei luate de plenul acestei curti“.

Liberalii pareau sa nu accepte cu usurinta decizia renuntarii la anticipate, pentru ca le-ar slabi imaginea, dar si pentru ca ar fi periclitat statutul premierului Tariceanu in fruntea Guvernului. Ultima formatiune din Coalitia de guvernamant, care trebuia sa se pronunte in privinta alegerilor anticipate, Partidul Conservator, si-a spus ieri punctul de vedere, declarandu-se ferm impotriva unor nou scrutin parlamentar. „Nu dorim alegeri anticipate. Cei ce le doresc, sa le sustina“, a anuntat purtatorul de cuvant al PC , deputatul Bogdan Ciuca, decizia Biroului Permanent al partidului. Dan Voiculescu, liderul PC (PUR) a precizat ca anticipatele ar insemna pierderea a trei miliarde de euro din fondurile comunitare.

Ciuca a infirmat si zvonurile potrivit carora conservatorii s-ar putea topi intr-unul dintre cele doua partide ale Aliantei PNL-PD de teama ca nu ar putea trece pragul electoral de 5%. „PC merge pe propriile picioare daca se va pune problema unor noi alegeri“, a spus purtatorul de cuvant al partidului. Voiculescu a recunoscut faptul ca a avut ieri o discutie cu premierul Calin Popescu Tariceanu, dar a sustinut ca eventualitatea unei fuziuni nu a fost discutata. „Nu ne-a fost facuta o astfel de propunere si chiar daca ne-ar fi fost facuta nu am fi acceptat“, a spus liderul PC.

Cu acesta ocazie, Voiculescu a anuntat ca ministrii formatiunii vor ramane in Guvern „pana la capat“. Inainte de aceasta declaratie, viceprim-ministrul din partea fostului PUR, George Copos, a anuntat, in nume personal, ca ramane in cabinetul Tariceanu si nu demisioneaza.

In privinta votului de incredere ce ar trebui acordat unui nou Executiv, liderul umanist a spus: „Daca premierul va veni in Parlament cu oameni capabili, vom vota pentru. Daca va fi insa doar un guvern de forma, atunci vom vota impotriva“, a spus Voiculescu. El vede insa o varianta potrivita numirea unui guvern de tehnocrati, cu premier Theodor Stolojan.

De frica anticipatelor, PUR face din nou ca PSD

PSD a mers la intalnirea de la Cotroceni cu un mesaj clar de negociere pentru a se renunta la anticipate. In acest scop, PSD era dispus sa accepte rediscutarea textelor de lege respinse de Curtea Constitutionala in sensul dorit de Alianta prin rediscutarea textelor problema in comisiile juridice. La fel a anuntat si Dan Voiculescu disponibilitatea formatiunii sale de a accepta la vot o eventuala decizie a Aliantei de a respinge amendamentele Curtii Constitutionale la votul de astazi din Parlament



Publicat de : Marius Vulpe, Cristi
Data publicării: 13 Iul 2005 - 05:59
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5817&titlu=Basescu__Se_poate_gasi_o_solutie_daca_exista_vointa_politica