Cum a fentat Ghita politia [1]

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, marti, ca inadmisibila solicitarea procurorilor DNA Ploiesti de inlocuire a masurii preventive a controlului judiciar pe cautiune cu masura arestului preventiv pe numele fostului deputat Sebastian Ghita

.

Decizia completului de cinci judecatori a surprins si a fost catalogata drept un favor facut fugarului Ghita, dat disparut de sapte zile. Asta in contextul in care se vorbeste tot mai mult despre faptul ca afaceristul prahovean a fugit din tara cu permisiunea sau cu ajutorul autoritatilor. In paralel, la nivelul Politiei s-a declansat o ancheta interna pentru a se stabili daca vreunul dintre serviciile care ar fi trebuit sa-l supravegheze pe Ghita a respectat sau nu obligatiile de serviciu.

De ce nu au aprobat judecatorii mandatul de arestare

La termenul de marti, la Inalta Curte s-a judecat doar contestatia DNA la solutia data pe fond in data de 5 octombire, atunci cand Sebastian Ghita a obtinut inlaturarea interdictiei de parasire a teritoriului Romaniei. Reprezentantul Ministerului Public a incercat sa forteze nota si sa obtina un mandat de arestare in lipsa, doar ca instanta a considerat ca nu acesta era obiectul procesului de marti si a respins ca inadmisibila solicitarea procurorului.

Politia sesizaeaza ICCJ

Este cunoscut faptul ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost sesizata de Inspectoratul Judetean de Politie Prahova inca din data de 22 decembrie, cu privire la faptul ca Sebastian Ghita se sustrage urmaririi penale, in sensul ca inculpatul nu s-a prezentat in fata organului de ancheta (DNA Ploiesti) in data de 21 decembrie atunci cand a fost citat pentru noi audieri in dosarul cunoscut sub numele de Ponta- Blair.

Aceasta sesiszare a fost inregistrata la ICCJ, dar pana in prezent nu a primit un termen de judecata, spun surse judiciare. Exista doua variante: fie sesizarea IJP Prahova se va lua in discutie intr-un dosar separat, cand DNA are posibilitatea sa intervina si sa ceara din nou arestarea preventiva in lipsa, fie va fi atasata la dosarul de fond in care Sebastian Ghita a fost trimis in judecata impreuna cu Liviu Tudose, fostul procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti si Viorel Dosaru, fostul comandant al IJP Prahova, cauza care are termen in data de 13 ianuarie.

Ghita este asteptat joi la sediul IJP Prahova

Pana ce Inalta Curte va acorda un termen de judecata sesizarii Politiei ca fostul deputat se sustrage urmaririi penale, procurorii DNA mai au un as in maneca.

Sebastian Ghita, aflat inca sub puterea masurii preventive a controlului judiciar, trebuie sa se prezinte la sediul IJP Prahova in data de 29 decembrie ora 10.30, conform programului stabilit cu ofiterul de supraveghere.

 In mod normal, acesta ar fi trebuit sa  semneze condica la Politie luni, 26 decembrie, dar pentru ca aceasta zi este considerata nelucratoare, programul a fost modificat.

In cazul in care fostul deputat nu va veni joi la sediul IJP Prahova, procurorii DNA pot cere de indata arestarea preventiva a lui Sebastian Ghita, nemaiexistand niciun dubiu ca acesta a incalcat obligatiile impuse de masura preventiva.

Ghita si-a calculat foarte bine aceasta “evadare”. El are control judiciar doar in dosarul “Papici”, care se afla in faza de judecata la ICCJ, nu si in cauza in care este urmarit penal alaturi de fostul premier Victor Ponta, cea in care a fost citat la DNA Ploiesti in data de 21 decemrbie, ziua disparitiei.

Prin urmare, el nu poate fi acuzat in momentul de fata ca a incalcat obligatiile controlului judiciar. S-a prezentat la Politie la ultimul termen stabilit, adica luni 19 decembire, urmatorul termen fiind programat, asa cum am precizat anterior, joi 29 decembrie. Asa stand lucrurile, procurorii au mainile legate si nu pot cere instantei arestarea preventiva pentru nerespectarea obligatiilor masurii preventive. Cel putin nu acum.

Din acelasi motiv, politistilor din Prahova nu li se poate imputa acum faptul ca l-au scapat pe Ghita. Serviciul de Investigatii Criminale (SIC) din cadrul IJP Prahova avea obligatia sa “organizeze, coordoneze si sa desfasoare, la nivel judetean, activitati specifice de supraveghere a persoanelor impotriva carora organele judiciare au dispus masuri de supraveghere sub control judiciar, control judiciar pe cautiune sau arest la domiciliu”, conform site-ului Politiei Romane. SIC a respectat procedura. Ghita a raspuns prezent in data de 19 decembrie, conform programului si este asteptat pe data de 29 decembrie.

 Biroul Control Intern din cadrul IGPR, care face in prezent o ancheta cu privire la felul in care au fost resepectate procedurile de catre politistii din Prahova, urmeaza sa stabileasca daca si cine se face vinovat de disparitia lui Sebastian Ghita, asta in cazul in care fostul deputat nu va aparea, joi, pe Vasile Lupu, strada unde se afla sediul IJP Prahova.

Cum a fentat Ghita filajul

Ultima data Sebastian Ghita a fost vazut in public in noaptea de 19 spre 20 decembrie. A fost prezent la petrecerea de Craciun organizata de SRI. A plecat de la acel eveniment aproape de miezul noptii si a fost urmarit o perioada de un echipaj de Politie, probabil din cadrul Directiei de Operatiuni Speciale.

Surse judiciare au precizat ca politistii i-au pierdut urma pe DN1, undeva la iesirea din Bucuresti spre Ploiesti. Acelasi surse spun ca Sebastian Ghita a avut mai multe opriri in drumul sau, iar la un moment dat a virat la stanga, a taiat linia continua, a trecut pe rosu si a disparut din atentia echipajului care il urmarea, pret de cateva minute.

Cel mai probabil in acest timp Ghita s-a urcat in alta masina si si-a continuat drumul fara ca cei care il urmareau sa observe acest lucru, spun surse judiciare.

Politistii aflati pe urmele lui Ghita au continuat sa urmareasca prima masina – in care Ghita nu se mai afla-  care a ajuns in Ploiesti, in cartierul Albert, acolo unde locuieste familia fostului deputat, in jurul orei unu noaptea.

 Grav este ca procurorii DNA au fost informati despre faptul ca Sebastian Ghita nu a mai ajuns acasa dupa petrecerea SRI, abia marti la orele 15.00.

Totusi, chiar si daca procurorul de caz ar fi fost informat in timp real, acesta nu putea face mare lucru. Ghita avea in continuare imunitate parlamentara, favor de care s-a bucurat pana in dimineata zilei de 21 decembrie, motiv pentru care nu putea fi retinut decat cu aprobarea colegilor parlamentari.


Publicat de : ---
Data publicrii: 28 Dec 2016 - 05:52
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=58160&titlu=Cum_a_fentat_Ghita_politia