Surpriza sindicatelor pentru noul guvern: salariul minim de 2.200 lei [1]

SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO Mai multi muncitori lucreaza intr-o fabrica de mobila din comuna Tartasesti, judetul Dambovita

. Vezi galeria foto (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Majorarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2017 depinde de guvern, iar decizia ar trebui sa fie luata pana in ultima zi a anului, pentru a se putea asigura un salariu majorat anul viitor. Sindicatele i-au sugerat actualului premier, Dacian Ciolos, sa nu ia nicio decizie, pentru ca majorarea salariala ar trebui sa fie asumata de noul guvern. Discutiile pe marginea desemnarii viitorului premier s-ar putea, insa, prelungi.

 

Sindicatele spera ca problemele politice si legislative se vor rezolva in timp util, pentru a creste salariile a aproape cinci milioane de romani care lucreaza atat in sectorul bugetar, cat si in mediul privat. În acest moment sunt circa 5,5 milioane de angajati in Romania, dintre care 1,18 milioane in sectorul bugetar, iar salariul minim pe economie este 1.250 de lei brut. Sindicatele au cerut o crestere cu 200 de lei a salariului minim, astfel incat acesta sa creasca la 1.450 de lei brut de la 1 ianuarie 2017. PSD si-a asumat, in campania electorala, aceasta majorare, insa ar trebui sa fie numit noul guvern in cel mai scurt timp, astfel incat noul executiv sa poata da HG pentru stabilirea noului salariu minim pe economie in plata pentru anul viitor.

 

Lefuri mai mari si diferentiate

Controverse si semne de intrebare sunt si in legatura cu posibilitatea reala de crestere a salariului minim brut pe economie. Pe de o parte, sindicatele sustin ca bugetul poate asigura aceasta majorare si chiar vor fi mai multi bani stransi din taxe si impozite si se va elimina in mare masura economia la gri, mai ales in sectorul privat. Pe de alta parte, calculele initiale au fost facute pentru bugetul de stat si pentru sectorul bugetar, unde doar 10% dintre angajati sunt platiti cu salariul minim pe econoimie, insa o crestere salariala, asa cum o propun sindicatele, implica inclusiv acceptarea unei reveniri la departajarea pe categorii, care ar insemna o crestere mai mare decat cea declarata de sindicate. Astfel, ar urma sa se acorde un salariu minim brut de 1.450 de lei pentru necalificati, dar un minim de circa 1.700 de lei brut pentru angajatii cu studii medii si circa 2.200 de lei brut pentru cei cu studii superioare, daca locul de munca presupune necesitatea acestor studii. Chiar si asa, sindicalistii sustin ca o HG care ar face posibila noua formula de plata a salariilor este benefica economiei si se poate sustine din bugetul actual. „Se poate realiza cresterea salariala. Pentru salariatii din sectorul bugetar, aceasta majorare nu ar avea impact decat la circa 110.000 de oameni, iar cresterea salariala ar insemna bani in plus la buget, prin taxe si impozite colectate. Pe de alta parte, aceasta decizie ar duce la „albirea” economiei la gri. Foarte multi dintre angajatii din sectorul privat sunt acum platiti cu salariul minim pe economie, dar multi primesc o diferenta de bani direct, fara a se mai plati taxe si impozite. O astfel de crestere, mai ales daca se va face diferentiat, pe cale trei categorii propuse de noi, va elimina evaziunea fiscala. Un expert contabil, de exemplu, nu va putea fi platit cu un minim pe economie pentru necalificati, ci cu salariul minim pentru cei cu studii superioare, iar taxele si impozitele se vor colecta la bugetul de stat”, explica Bogdan Hosu, presedintele confederatiei sindicale Cartel Alfa.

 

Facilitati fiscale care cresc veniturile

De asemenea, sindicalistii mai asteapta de la noul parlament si de la noul guvern modificari la Codul Fiscal, astfel incat sa scada fiscalitatea muncii. Deciziile vor ajuta atat angajatii, prin majorarea venitului net lunat, cat si angajatorii, prin scutirea de anumite taxe si impozite pe care le plateau pana acum pentru angajati. „Un alt lucru pe care-l asteptam este ca noua Camera a deputatilor sa rezolve problema reducerii cu trei puncte procentuale la contributiile de asigurari sociale per lucrator, asta insemnand ca, fara sa existe o presiune asupra angajatorului, practic, salarul net este mai mare cu trei puncte procentuale, reprezentand circa 15% din venit. Exista initiativa de modificare a Codului Fiscal si ar trebui votata de noua Camera a Deputatilor”, mai spune Hosu.

 

Probleme in sectorul privat

Pe de alta parte, cei din sectorul privat spun ca o astfel de crestere impusa prin lege i-ar falimenta, pentru ca nu-si mai permit sa plateasca salarii astfel majorate, in conditiile in care multi dintre ei oricum au probleme financiare grave. Patronatele spun ca astfel s-ar crea haos pe piata fortei de munca, pentru ca multe firme se vor inchide sau vor concedia o mare parte dintre angajati, fiind imposibila majorarea salariilor. O astfel de problema ar afecta grav economia Romaniei, pentru ca peste patru milioane de angajati sunt in sectorul privat si doar putin peste un milion in sectorul bugetar. Patronii sunt contrazisi, insa, de sindicate, care acuza sectorul privat de incurajarea economiei „la gri”, desi facilitatile fiscale care le-au fost acordate le-au adus beneficii foarte mari si ar avea bani pentru cresterea salariilor.

 

Dumitru Costin: ”Sa nu auzim plansete din sectorul privat”

Calculele facute de sindicalisti pentru problemele din sectorul privat arata ca patronii si-ar putea permite sa mareasca salariile angajatilor. Nu tin cont, insa, de faptul ca incasarile firmelor nu se strang intr-un buget comun.

„Daca o sa auzim plansete de pe partea sectorului privat, trebuie sa le aduc aminte ca de 1 ianuarie 2016 au operat deja modificari la Codul Fiscal, care le-au lasat firmelor circa 10 miliarde de lei, adica circa 2,5 miliarde de euro. Prognoza guvernului fusese doar de 7 miliarde de lei, dar impactul e mult mai mare, din reducerea fiscalitatii. În plus, toate estimarile facute de prognoza arata ca masurile fiscale noi le mai lasa inca 12 miliarde de lei pentru anul viitor. Ele se cumuleaza de la an la an, ceea ce inseamna circa 5 miliarde de euro la dispozitia firmelor. Sa nu planga, pentru ca oricum in investitii si in dezvoltare nu prea au bagat bani. Baga in dividende, iar multinationalele isi duc banii acasa”, spune Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS).

 

Problema pe care o avem este ca nu se genereaza locuri de munca benefice cu adevarat economiei, cu valoarea adaugata mare, nu platite cu minimum pe economie. Dumitru Costin, presedinte BNS

 

Majorarile salariale si crearea locurilor de munca sunt promisiunile PSD pe care sindicatele le asteapta acum. Marile confederatii sindicale au deja proiecte pe care vor sa le discute cu noul guvern. Sindicalistii spera ca viitorul executiv sa respecte promisiunile PSD din campania electorala.

 

1,2 milioane de romani au salariul minim pe economie, 90% fiind din sectorul privat

Sindicatele arata ca este foarte simplu sa fie create sute de mii de locuri de munca platite cu salariul minim, dar nu ar fi o rezolvare a problemelor economice reale.

 

Romania are foarte multi someri, dintre care doar 10% primesc indemnizatii, iar cei mai multi n-au mai lucrat in ultimii opt ani. Pe de alta parte, investitorii pun problema importului de angajati, in unele regiuni depopulate. „O mare problema este dezechilibrul structural la nivel regoinal. Sunt trei regiuni critice: Vestul si Nord-Vestul au foarte multe investiti si nu mai au forta de munca. Investitiile pot sa moara, pentru ca nu mai sunt oameni. O a treia, care e in moarte clinica din cauza exodului masiv de cetateni cu varsta de munca este Nord-Est – Moldova. Trebuie alocate resurse dar mult mai mult becat a gandit Dragos Paslaru. E nevoie de locuinte de serviciu, de integrarea in munca si educatie a familiei, nu sunt doar sumele acelea de bani. Am putea importa forta de munca din state terte, care ar accepta sa vina in Romania si sa munceasca pe 300 de euro”, explica Dumitru Costin, presedintele BNS.


Publicat de : ---
Data publicării: 15 Dec 2016 - 05:33
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=57980&titlu=Surpriza_sindicatelor_pentru_noul_guvern__salariul_minim_de_2_200_lei