Ce urmeaza dupa alegeri. Etape in formarea noului parlament si a urmatorului guvern [1]

Alegerile propriu-zise sunt doar inceputul unui drum la capatul caruia Romania va avea noi senatori, noi deputati si un alt guvern

. Chiar inainte de Craciun, parlamentarii alesi vor fi validati si pregatiti sa investeasca un Executiv. O intrebare a ramas, deocamdata, fara un raspuns previzibil: cand va fi instalat un nou cabinet?

Senatul si Camera nou alese se vor intruni in sedinte separate in cel mult 20 de zile de la data alegerilor si numai dupa ce Curtea Constitutionala valideaza rezultatul votului.

Acum patru ani alegeam un parlament cu un numar record de 588 de membri, care nu mai incapeau in sala obisnuita de plen reunit si pentru care s-a amenajat o sala speciala. Acum vom avea cu mai bine de o suta mai putini, adica 466.

Senatul va fi condus initial de cel mai varstnic ales, ajutat de 4 cei mai tineri colegi. Incepe apoi validarea mandatelor, iar fiecare senator depune in plen juramantul, si abia din acel moment este parlamentar cu acte in regula.

Proceduri similare sunt si in Camera Deputatilor. Si senatorii si deputatii isi aleg apoi separat conducerile, asa numitele Birouri permanente. Prilej de noi negocieri aprinse.

Cei mai importanti sunt presedintii si vicepresedintii. Daca ne orientam dupa alegerile din 2012, putem anticipa ca in saptamana de dinaintea Craciunului parlamentul va fi gata pentru prima sa misiune importanta: investirea noului guvern.

Se pune insa intrebarea daca partidele si presedintele vor avea temele facute. Potrivit Constitutiei, presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in legislativ.

Candidatul isi construieste cabinetul si, in cel mult zece zile de la desemnare, trebuie sa ceara votul de incredere al Parlamentului. Si pentru echipa, si pentru programul de guvernare.

Asadar, fie politicienii se inteleg si vom avea de Revelion un guvern functional, fie dimpotriva, Anul Nou ne va prinde in toiul unei lupte acerbe pentru desemnarea locatarilor de la Palatul Victoria.

Daca se va intampla ca propunerea presedintelui pentru functia de prim ministru sa fie respinsa prin vot, procedura se reia, de cel mult doua ori. Iar daca nici asa guvernul nu primeste votul de incredere, presedintele poate dizolva parlamentul si se declanseaza alegeri anticipate. In istoria postdecembrista a Romaniei nu s-a ajuns niciodata intr-o asemenea situatie.


Publicat de : ---
Data publicării: 13 Dec 2016 - 05:46
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=57838&titlu=Ce_urmeaza_dupa_alegeri__Etape_in_formarea_noului_parlament_si_a_urmatorului_guvern