"Suntem pregatiti sa reactionam in cazul Legii conversiei, daca va fi nevoie"

     *  Oficialul european: "Comisia este in contact strans cu autoritatile romane care evalueaza Legea conversiei"
     *  Dombrovskis: "Masurile luate trebuie sa fie proportionale si tintite; in cazul Croatiei, CE a lansat o procedura de infringement"
     *  Piperea: "Este esential ca Valdis Dombrovskis pare sa fie de acord cu ideea de conversie, dar numai pentru anumite cazuri"
     *  Specialisti bancari: "Trimiterea la Croatia este semnificativa"
       Oficialii Comisiei Europene (CE) sunt in contact strans cu autoritatile noastre care evalueaza Legea conversiei creditelor in franci elvetieni (CHF) si procedurile juridice legate de aceasta, inclusiv cele ale Curtii Constitutionale, a afirmat, recent, Valdis Dombrovskis, vicepresedinte al Comisiei Europene (CE) si comisar european pentru moneda euro si dialog social

.
     Domnia sa sustine ca executivul european intelege ca exista motive pentru care statele membre ale Uniunii Europene (UE) sunt nevoite sa reactioneze in beneficiul bunului public, dar, in cazul adoptarii Legii conversiei creditelor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii, masurile luate de autoritati trebuie sa fie proportionale si tintite.
     Intrebat care vor fi consecintele adoptarii Legii conversiei asupra bancilor europene din Romania si daca executivul comunitar va reactiona la adresa acestei legi, oficialul european a precizat: "In ceea ce priveste problema conversiei creditelor din franci elvetieni in valute locale, trebuie spus ca discutiile sunt in derulare cu anumite state membre.
     Spre exemplu, in cazul Croatiei, Comisia a lansat o procedura de infringement pe baza impiedicarii liberei circulatii a capitalului, iar noi suntem in contact strans cu autoritatile din Romania care evalueaza legea conversiei si procedurile juridice, inclusiv cele ale Curtii Constitutionale".
     In acest context, domnul Dombrovskis a precizat ca autoritatile europene de la Bruxelles monitorizeaza indeaproape situatia din tara noastra si ca acestea sunt pregatite sa reactioneze, daca va fi nevoie.
     Declaratia oficialului CE este interpretata diferit de partile interesate de subiect.
     Avocatul Gheorghe Piperea, care ii reprezinta pe debitorii cu credite in CHF si care este sustinator al Legii conversiei, considera ca, prin utilizarea sintagmei "masuri tintite", vicepresedintele Comisiei s-a referit la faptul ca aceasta lege nu ar trebui sa fie pentru toata lumea, ci doar pentru anumite cazuri. "Ceea ce este esential este ca Valdis Dombrovskis pare sa fie de acord cu ideea de conversie, dar numai pentru anumite cazuri. Declaratia sa are o parte pozitiva consistenta, pentru ca nu respinge total legea, ca in cazul Croatiei. Este un raspuns diplomatic, dar pana cand nu se intampla o astfel de decizie, nu avem de ce sa ne temem. El nu poate vorbi acum, oficial, in numele Comisiei, pe cazul Legii conversiei de la noi".
     Specialistii din sistemul bancar sunt de parere ca, dimpotriva, trimiterea pe care oficialul european o face la Croatia este semnificativa si atarna greu in declaratia sa. Acestia subliniaza, insa, ca legea este la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) si ca acolo "este decizia".
     Deputatul PNL Daniel Catalin Zamfir, care a promovat Legea conversiei, considera ca reprezentantul CE "pare sa ne ameninte", subliniind: "Trebuie sa tinem cont ca, in Croatia, s-a dorit conversia creditului initial, pe cand noi am cerut doar conversia soldului ramas de plata".
     In luna octombrie a acestui an, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Mugur Isarescu a reactionat la votul din Parlament privind Legea conversiei in lei a creditelor luate in moneda elvetiana, afirmand ca acest act legislativ este un exemplu de curent populist care poate genera euforie pe termen scurt in randul beneficiarilor, dar costuri economice "deloc neglijabile" pentru societate, pe termen lung.
     "Asistam la curente populiste ale caror solutii magice, intre ghilimele, bineinteles, pot genera euforie in randul beneficiarilor pe termen scurt, uneori si la initiator, dar cu costuri economice deloc neglijabile pentru societate pe termen mediu si lung", a spus, la acea vreme, Mugur Isarescu. Guvernatorul a averizat ca principalul risc al acestei legi este nesiguranta contractelor intre parti.
     Printre altele, textul de lege contine un articol ce prevede posibilitatea ca cei care si-au convertit deja creditele din franci elvetieni in lei in baza ofertelor negociate cu bancile, sa solicite o noua conversie, la cursul din momentul contractarii imprumutului.
     Dupa ce a fost adoptata de Parlament, Legea conversiei creditelor in franci elvetieni la cursul istoric a fost atacata de Guvern la Curtea Constitutionala.
     Ulterior, Guvernatorul Mugur Isarescu a spus ca, dupa ce Legea conversiei a fost trimisa la Curtea Constitutionala si judecatorii CCR au decis ca instanta va hotari pe marginea notificarilor de dare in plata, riscurile aferente acestor doua reglementari din sectorul bancar s-au diminuat.
     CCR urmeaza sa decida in cazul Legii conversiei in data de 18 ianuarie 2017, dupa ce a amanat, deja, o data pronuntarea pe sesizarea Guvernului legata de constitutionalitatea acestui act legislativ.   
Publicat de : ---
Data publicării: 12 Dec 2016 - 05:43
 

Link știre