REZULTATE EXIT POLL CURS-AVANGARDE ALEGERI PARLAMENTARE 2016: Primele procente obtinute de partide, furnizate de casele de sondare a opiniei publice [1]

Biroul Electoral Central a acreditat 3 institute de sondare a opiniei publice pentru realizarea sondajele la iesirea de la urne la alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor din data de 11 decembrie 2016

.

Exit-poll-urile la alegerile Parlamentare din 11 decembrie 2016 vor fi realizate de IRES (Institututul Roman pentru Evaluare si Strategie) si de Consortiul format din Centrul de Sociologie Urbana si Regionala - CURS si Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE. Sondajele de opinie la iesirea de la urne vor fi facute la nivel national iar datele vor fi prezentate public imediat dupa inchiderea urnelor, adica duminica 11 decembrie, la ora 21:00.

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 524002, "containerid": "crt-524002"}); /* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrormipfomkid', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });

BEC a stabilit ca datele de intrare - procese verbale - la alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor din 11 decembrie sa fie disponibile intr-o interfata publica. Competitorii electorali vor avea posibilitatea, in baza unei cereri scrise adresate Biroului Electoral Central, sa primeasca date de autentificare (nume de utilizator si parola) pentru o interfata securizata pe un sistem paralel cu cel public, continand aceleasi date, se arata intr-un comunicat al BEC.

Alegerile parlamentare 2016 au inceput duminica 11 decembrie, la ora 7.00, la urne fiind asteptati peste 18,2 milioane de romani cu domiciliul sau resedinta in tara si se incheie la ora 21.00, cu primele date exit-poll.

In circumscriptiile electorale din tara vor fi alesi 308 deputati si 134 de senatori, iar in circumscriptia electorala nr. 43 pentru cetatenii romani cu domiciliul in afara tarii vor fi alesi 2 senatori si 4 deputati.

Camera Deputatilor si Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeste de drept in stare de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta, pana la incetarea acestora.

Pot vota in tara cetatenii romani care indeplinesc urmatoarele conditii: au domiciliul sau resedinta in Romania si au varsta de cel putin 18 ani, daca aceasta varsta a fost implinita pana in ziua alegerilor inclusiv. Nu pot alege debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie si persoanele carora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilita prin hotarare judecatoreasca definitiva.

Alegatorii voteaza numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea unde isi au domiciliul ori resedinta. In cazul in care, in ziua votarii, alegatorii se afla in alta unitate administrativ-teritoriala din cadrul aceleiasi circumscriptii electorale, acestia pot vota la orice sectie de votare din cadrul circumscriptiei electorale unde isi au domiciliul sau resedinta.

Cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in Romania care in ziua votarii se afla in tara isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in Romania in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii: a) cartea de identitate; b) cartea electronica de identitate; c) cartea de identitate provizorie; d) buletinul de identitate; e) pasaportul diplomatic; f) pasaportul diplomatic electronic; g) pasaportul de serviciu; h) pasaportul de serviciu electronic; i) carnetul de serviciu militar, in cazul elevilor din scolile militare.

Membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare si operatorii de calculator pot vota in sectia de votare in care activeaza, daca au domiciliul sau resedinta pe raza circumscriptiei electorale in care se afla sectia de votare respectiva.

Candidatii pot vota in orice sectie de votare de pe raza circumscriptiei electorale in care candideaza.

Votarea se desfasoara duminica, 11 decembrie 2016, intre orele 7.00 si 21.00. La ora 21.00, presedintele biroului electoral al sectiei de votare declara votarea incheiata si dispune inchiderea localului sectiei de vot. Alegatorilor care la ora 21.00 se afla in sala unde se voteaza li se permite sa isi exercite dreptul de vot.

Accesul alegatorilor in sala de votare are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor. Fiecare alegator prezinta actul de identitate si, dupa caz, documentul care dovedeste resedinta operatorului de calculator al biroului electoral al sectiei de votare, care inscrie codul numeric personal al alegatorului in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal.

In cazul in care alegatorul nu figureaza in lista electorala permanenta existenta in sectia de votare respectiva, Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal semnaleaza daca: a) persoana care s-a prezentat la vot a implinit varsta de 18 ani pana in ziua votarii inclusiv; b) persoana care s-a prezentat la vot si-a pierdut drepturile electorale; c) persoana care s-a prezentat la vot este arondata la alta sectie de votare; d) persoana care s-a prezentat la vot este omisa din lista electorala permanenta, are domiciliul sau resedinta in raza teritoriala a sectiei de votare respective si daca a formulat o solicitare de a fi inscrisa in Registrul electoral cu adresa de resedinta; e) persoana care s-a prezentat la vot si-a mai exercitat dreptul de vot la acelasi scrutin.

In baza rezultatelor generate de Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, a comunicarilor efectuate prin intermediul acestuia si a verificarii actului de identitate, presedintele biroului electoral al sectiei de votare: a) opreste de la votare persoana care nu a implinit varsta de 18 ani pana in ziua votarii, persoana care si-a pierdut drepturile electorale si persoana care a optat sa voteze prin corespondenta; b) indruma alegatorul sa voteze la sectia de votare la care este arondat, in cazul in care este arondat la alta sectie de votare; c) indruma alegatorul sa voteze la sectia de votare unde a fost arondat conform resedintei, in cazul in care acesta a fost inscris in Registrul electoral cu adresa de resedinta; d) inscrie in lista electorala suplimentara persoana care s-a prezentat la vot, este omisa din lista electorala permanenta, are domiciliul sau resedinta in raza teritoriala a sectiei de votare respective; in cazul in care persoana omisa este inscrisa in lista electorala permanenta existenta la alta sectie de votare, presedintele biroului electoral al acelei sectii de votare va fi notificat de catre sistemul informatic in acest sens si va radia persoana respectiva din lista electorala permanenta; dupa ce alegatorul semneaza in lista electorala suplimentara ii incredinteaza buletinele de vot si stampila cu mentiunea „VOTAT”; e) inscrie in lista electorala suplimentara persoana care s-a prezentat la vot, are domiciliul sau resedinta in alta unitate administrativ-teritoriala din cadrul aceleiasi circumscriptii electorale; f) permite alegatorului care indeplineste conditiile prevazute de lege si este inscris in lista electorala permanenta sa voteze; in acest sens, dupa ce alegatorul semneaza in lista electorala permanenta ii incredinteaza buletinele de vot si stampila cu mentiunea „VOTAT”.

Alegatorii voteaza separat, in cabine inchise, aplicand stampila cu mentiunea „VOTAT” in patrulaterul care cuprinde lista de candidati sau numele candidatului pe care il voteaza. Stampila cu mentiunea „VOTAT” trebuie sa fie rotunda si astfel dimensionata incat sa fie mai mica decat patrulaterul in care se aplica.

Dupa ce au votat, alegatorii indoaie buletinele de vot astfel ca pagina alba care poarta stampila de control sa ramana in afara si le introduc in urna, avand grija sa nu se deschida. Indoirea gresita a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, daca secretul votului este asigurat. In cazul in care buletinul de vot se deschide in asa fel incat secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anuleaza si se da alegatorului, numai o singura data, un nou buletin de vot, facandu-se mentiune despre aceasta in procesul verbal al operatiunilor de votare.

Stampila cu mentiunea „VOTAT”, incredintata pentru votare, se restituie presedintelui, care o aplica pe actul de identitate, mentionand si data scrutinului. In cazul alegatorilor care voteaza pe baza cartii de identitate, pe versoul acesteia se aplica un timbru autocolant cu mentiunea „VOTAT” si data scrutinului.

In situatia in care alegatorul, din motive bine intemeiate, constatate de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate semna in lista electorala permanenta, presedintele face o mentiune in lista electorala, confirmata prin semnatura sa si a unui alt membru al biroului electoral.

Sunt nule si nu intra in calculul voturilor valabil exprimate: buletinele de vot la care stampila este aplicata pe mai multe patrulatere (indiferent de mentiunile inscrise de alegator); buletinele de vot la care stampila este aplicata in afara patrulaterelor; buletinele de vot la care stampila este aplicata pe mai multe patrulatere, chiar daca una dintre stampile a fost taiata. Se consider[ vot valabil exprimat: buletinele de vot pe care stampila a fost aplicata in interiorul unui singur patrulater; buletinele de vot pe care stampila aplicata depaseste limitele patrulaterului, dar optiunea alegatorului este evidenta; buletinele de vot pe care stampila a fost aplicata de mai multe ori in interiorul aceluiasi patrulater; buletinele de vot pe care stampila a fost aplicata in interiorul unui singur patrulater si in afara patrulaterelor; buletinele de vot pe care stampila a fost aplicata in interiorul unui singur patrulater, dar pe buletin sunt inscrise diferite mentiuni ale alegatorului.

Au dreptul la urna mobila cetatenii cu drept de vot din circumscriptia electorala respectiva care nu se pot deplasa la sediul sectiei de votare din cauza de boala sau invaliditate. Presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora, insotita de copii ale actelor din care rezulta starea de sanatate ori de invaliditate, inregistrata la cea mai apropiata sectie de votare de locul in care se afla in ziua votarii, ca o echipa formata din cel putin 2 membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii – stampila cu mentiunea „VOTAT” si buletine de vot – la locul unde se afla alegatorul, pentru a se efectua votarea. In cazul cetatenilor care nu se pot deplasa la sediul sectiei de votare, cererile scrise se pot transmite prin intermediul altor persoane sau prin intermediul personalului de specialitate din unitatile medicale unde se afla internati, dupa caz.

De urna mobila beneficiaza si persoanele retinute, detinute in baza unui mandat de arestare preventiva ori asupra carora s-a dispus masura preventiva a arestului la domiciliu sau persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale. Procedura de exercitare a dreptului de vot de catre aceasta categorie de alegatori este stabilita prin decizie a Biroului Electoral Central. In aceste conditii pot vota numai persoanele care sunt inscrise in listele electorale permanente ale circumscriptiei electorale in care au loc alegeri.

Ce aduc nou. Masuri in premiera la urne

Votul prin corespondenta in diaspora, numaratoarea voturilor in sectii inregistrata audio-video, un numar mai mic de parlamentari si alegerea pe lista – acestea sunt doar cateva dintre premierele si noutatile scrutinului de duminica din Romania, organizat dupa o lege electorala din 2015.

Alegerile de duminica au fost organizate si se desfasoara dupa o noua lege electorala, adoptata in 2015, fata de scrutinul din 2012, parlamentarii fiind alesi acum pe lista si nu uninominal, metoda folosita ultima data in 2004.

Noua legislatie electorala prevede un numar mai mic de senatori si deputati, fata de vechea legislatura. Scaderea a rezultat dupa ce norma de reprezentare pentru deputati a fost stabilita la 73.000 de locuitori si de 168.000 de locuitori pentru senatori. Astfel, romanii aleg, duminica, 326 deputati, dintre care 18 ai minoritatilor, si 134 de senatori. Viitorul Parlament va numara dupa alegeri 466 de deputati si senatori, fata de 588, cati au fost alesi in 2012.

La alegerile parlamentare din 11 decembrie sunt organizate in strainatate 417 sectii de votare, cel mai mare numar de sectii organizat vreodata in diaspora, cu 111 mai multe, decat la alegerile parlamentare din anul 2012 si cu 123 mai multe decat la scrutinul pentru alegerile prezidentiale din anul 2014, potrivit declaratiei purtatorului de cuvant al MAE Ionut Valcu.

"Din cele 417 sectii de votare propuse, 193 de sectii de votare vor fi organizate pe langa ambasadele, consulatele si institutele culturale ale Romaniei din strainatate. 217 sectii de votare reprezinta propunerile motivate de MAE pentru a fi create in strainatate, iar 7 sectii de votare vor fi organizate la solicitarea a cel putin 100 de cetateni romani care s-au inscris in Registrul Electoral Roman pana la data de 14 septembrie 2016", a adaugat purtatorul de cuvant al MAE.

Diaspora va fi reprezentata in continuare de 4 deputati si 2 senatori, o premiera constand insa in introducerea votului prin corespondenta pentru acest tip de alegeri. Doar 8.889 de cetateni romani vor vota prin corespondenta la scrutinul parlamentar din acest an, acestia inscriindu-se in Registrul Electoral Roman pana la data de 14 septembrie 2016, cu optiunea votului prin corespondenta.

Avand in vedere numarul redus al alegatorilor din strainatate care s-au inscris in Registrul Electoral, guvernul Ciolos a adoptat OUG 47/2016 care a permis infiintarii unor noi sectii de votare in afara celor sapte sectii solicitate, potrivit legii de cel putin 100 de cetateni romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate.Cele sapte sectii de votare solicitate de romanii din diaspora au fost deschise in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord (1 sectie de votare solicitata), Republica Moldova (patru sectii) si in Spania (doua sectii).

Cele mai multe sectii de votare sunt organizate in Italia, 73, in Spania, 53, in Republica Moldova, 35, SUA, 31, in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, 21, in Franta 16, in Germania 15, in Belgia, 9 si in Canada 8.

In localitatile in care la scrutinul din 2014 a fost un flux mare de votanti, au fost infiintate mai multe sectii de votare, a precizat MAE, facand trimitere la Chisinau, unde au fost deschise 12 sectii de votare, Londra, 8 sectii, la Bruxelles, 7 sectii, la Paris 6 sectii, la Roma si Madrid cate 5 sectii.

Alegatorii din dinaspora au la dispozitie si o harta interactiva pe site-ul MAE pentru a identifica cea mai apropiata sectie de votare de resedinta sau domicilul din strainatate.

Tot ca o premiera, activitatea in sectiile de votare va fi inregistrata audio-video, neintrerupt, dupa ora 21.00 cand se inchid sectiile si pana ce toti membrii acestei parasesc sectia. Inregistrarea va fi facuta cu o tableta securizata de Serviciul pentru Telecomunicatii Speciale(STS), de catre un operator de calculator, dintr-un punct fix.

"Nefilmarea acestor operatiuni este infractiune. (...)In momentul in care undeva, la sectie de vot, o tableta i se intrerupe functionarea aplicatiei de inregistrare video in centrul de monitorizare se semnaleaza automat. Este atentionata persoana care raspunde de buna desfasurare in sectia de vot si se va vedea daca e un incident tehnic sau daca a fost o intrerupere voluntara. (...)Aceste inregistrari video, tot conform Hotararii de Guvern, in cursul noptii si a doua zi si pana cand vom termina, vor fi. Odata cu tableta, in fiecare unitate din STS se va incheia un document in care se va mentiona explicit daca operatorul a folosit sau nu aceasta facilitate, care este obligatorie potrivit legii. Aceste filmulete vor fi toate descarcate, vor fi stocate intr-un mediu sigur si, asa cum prevede legea, vor fi pastrate trei luni de zile. Dupa trei luni de zile le vom distruge impreuna cu dispozitivele fizice pe care ele sunt stocate, daca intre timp nu cumva BEC sau organele legii au cerut vreuna dintre inregistrari", a declarat directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale(STS), Marcel Opris.

A fost schimbat si tipul de plic folosit pentru strangerea si transportul stampilelor. Plicurile folosite duminica sunt unele transparente, ce se stampileaza la inceput iar la final se sigileaza.

Ca o noutate in istoria alegerilor electorale din Romania, actualul scrutin este informatizat complet.

"Am dat dispozitie, orice fel de operatiune informatica se jurnalizeaza, se pastreaza atat cat spune legea. Adica daca este o infractiune, noi vom pastra aceste jurnalizari pana cand se stinge efectul infractiunii, adica nu trei luni, asa e in lege. Din acest punct de vedere, chiar daca un operator STS, cineva din BEC, ar face vreo operatiune in sistemul informatic, prin care sa altereze corectitudinea votului, urmele raman acolo si sunt la dispoztia justitiei. Sunt atat de grav ca sa intelegeti ca este exclusa orice fel de posibilitate ca in sistemele electronice sa fie alterata vointa cetateanului", a mai spus directorul STS.

Fata de alegerile din iunie, toate procesele verbale, completate electronic, vor fi publicate automat de sistem, incepand cu ora 12.00 noaptea, fara interventie umana. Totul intr-un format pe care partidele si mass-media sa il poata prelua.

De asemenea, la cerere, partidele politice beneficiaza de conexiuni speciale de la STS, prin care sa-si introduca datele in sistemele proprii de evaluare.

Pentru organizarea in siguranta a scrutinului de duminica au fost mobilizate 45.000 de forte ale Ministerului Afacerilor Interne(MAI),cele mai multe pentru masuri de ordine in sectiile de votare.

Citeste si: ALEGERI PARLAMENTARE 2016: Prevederile legale privind pragul electoral si distribuirea mandatelor Citeste si: ALEGERI PARLAMENTARE 2016: Campania electorala s-a incheiat. Ghidul alegatorilor la scrutinul din 11 decembrie Citeste si: ALEGERI PARLAMENTARE 2016: Sectiile de votare, verificate de pompieri. Peste 5.000 de nereguli, remediate Citeste si: Campania s-a incheiat. Cum au jucat Ciolos si Iohannis ultima carte ca sa fie prezenti in media, intr-o zi in partidele au avut interzis la televizor Citeste si: ALEGERI PARLAMENTARE 2016: Sectiile de votare, verificate de pompieri. Peste 5.000 de nereguli, remediate Citeste si: Alegeri parlamentare 2016. Posta Romana a primit 4.561 de plicuri cu voturile romanilor din diaspora Citeste si: ALEGERI PARLAMENTARE 2016: Contributiile din campania pentru alegerile din 11 decembrie, aproape jumatate fata de cele pentru locale

 

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.624x30_text_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrotlppdvnoaf', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrowkijqxdkqk', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });
Publicat de : ---
Data publicrii: 12 Dec 2016 - 05:43
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=57787&titlu=REZULTATE_EXIT_POLL_CURS_AVANGARDE_ALEGERI_PARLAMENTARE_2016__Primele_procente_obtinute_de_partide__furnizate_de_casele_de_sondare_a_opiniei_publice