Parlamentul, institutie fundamentala. Parlamentarii adopta legi, voteaza Guvernul si sefii serviciilor secrete [1]

In ultimii ani, increderea romanilor in Parlament a scazut constant, din cauza scandalurilor legate de coruptie si imunitate, a absentelor sau a legilor adoptate doar ca sa fie modificate a doua zi

. Este, insa o institutie fundamentala in democratie, iar Constitutia noastra ii da un rol foarte important. Senatorii si deputatii sunt cei care trebuie sa reprezinte interesele oricarui cetatean, ei elaboreaza si voteaza legi, numesc si cenzureaza guvernul si controleaza institutii publice importante.

Prima atributie importanta pe care si-o va exercita noul parlament este votul pentru componenta si programul viitorului guvern. Nici un cabinet nu poate functiona fara sprijinul unei majoritati in parlament, iar masurile pe care le va promova depind in mare masura de interesele si prioritatile partidelor care il sustin. Doar parlamentul poate demite guvernul: prin adoptarea unei motiuni de cenzura.

Activitatea ministrilor poate fi si ea sanctionata simbolic prin motiuni simple. Principala activitate a parlamentarilor consta insa in dezbaterea si adoptarea legilor. Indiferent ca sunt initiate de senatori si deputati, de guvern sau de cetateni, toate proiectele ajung pana la urma sa fie supuse unui vot in Parlament. Propunerile legislative se dezbat si se voteaza mai intai in comisii, apoi in plen.

In functie de domeniul legii, rolul decizional apartine Camerei Deputatilor sau Senatului.

Parlamentarii numesc conducerile si controleaza activitatea unor institutii publice importante. Sefii de la SRI si SIE, Avocatul Poporului, consiliile de administratie de la Banca Nationala, Autoritatea de Supraveghere Financiara, dar si TVR si Radioul public trebuie sa primeasca votul majoritatii senatorilor si deputatilor.

O parte dintre judecatorii Curtii Constitutionale sunt, de asemenea, propusi si numiti de Parlament. O zi pe saptamana, vinerea, alesii ar trebui sa paraseasca Palatul Parlamentului si sa se intoarca in mijlocul celor care i-au trimis acolo.

La cabinetele parlamentare din tara, senatorii si deputatii trebuie sa acorde audiente si sa discute direct cu oamenii problemele din circumscriptiile lor.


Publicat de : ---
Data publicării: 12 Dec 2016 - 05:43
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=57780&titlu=Parlamentul__institutie_fundamentala__Parlamentarii_adopta_legi__voteaza_Guvernul_si_sefii_serviciilor_secrete