Bustul lui Alexander Dubcek, dezvelit la Bucuresti, marti [1]

Ceremonia dezvelirii bustului omului de stat si politic slovac, Alexander Dubcek, a avut loc marti, in Parcul Salii Palatului, in prezenta primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, si a ministrilor de Externe roman si slovac, Lazar Comanescu si Miroslav Lajcak

.

La eveniment au mai fost prezenti ambasadorul Republicii Slovace la Bucuresti, Gabor Jan, presedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, fostul presedinte Emil Constantinescu, fostii ministri de Externe Titus Corlatean si Bogdan Aurescu, academicienii Constantin Balaceanu Stolnici si Razvan Theodorescu, precum si senatorul PSD Ecaterina Andronescu.

Primarul general, Gabriela Firea, a subliniat ca romanii pot fi mandri de faptul ca atunci cand Alexander Dubcek a avut curajul sa lanseze Primavara de la Praga, tara noastra a fost singura din fostul bloc sovietic care i-a fost alaturi.

"In semn de multumire si pretuire a acestei prietenii, domnul ambasador ne-a propus sa amplasam in Capitala Romaniei bustul lui Alexander Dubcek, bust donat de Ambasada Republicii Slovace. Am acceptat propunerea — va recunosc, nu fara emotii determinate de termenul foarte scurt pe care il aveam la dispozitie pentru a realiza acest proiect. (...) Multumesc pentru acest gest facut in numele poporului slovac pentru poporul roman. Inaugurarea de astazi reprezinta si gestul nostru, al romanilor, de respect fata de una dintre cele mai marcante personalitati din istoria recenta a Slovaciei", a spus primarul general, conform Agerpres. 

Ministrul slovac, Miroslav Lajcak, a declarat ca Alexander Dubcek a fost una dintre cele mai importante personalitati ale secolului XX, dar si ca Slovacia apreciaza faptul ca bustul acestuia si-a gasit "un loc reprezentativ intr-unul din principalele orase ale Europei si, mai ales, chiar in centrul acestuia".

"La 21 august 1968, armatele Pactului de la Varsovia au intrat in Cehoslovacia si au oprit viziunile indragitului politician. Natiunile Europei Centrale si de Est au fost nevoit sa astepte inca doua decenii lungi ca sa poate sa respire aerul libertatii. Romania a fost singura care a refuzat atunci sa ia parte la acele acte dezonorante. De la Bucuresti a plecat la nivel mondial mesajul clar ca este vorba de o amenintare la adresa pacii si o incalcare a dreptului international. Acesta e unul dintre motivele pentru care Dubcek si Bucurestiul vor ramane legati pentru totdeauna", a spus el.

La randul sau, ministrul Lazar Comanescu a declarat ca Alexander Dubcek a avut curajul de a incerca sa liberalizeze regimul comunist, sa demareze o serie de reforme "extrem de indraznete pentru vremea aceea", oferind presei libertate de exprimare, reabilitand victimele epurarilor politice din anii '50, initiind schimbari in domeniul economic si demarand un amplu proces de democratizare interna in Cehoslovacia.

"Pe parcursul celor peste 23 de ani, de cand Romania a stabilit relatii diplomatice cu noul stat independent slovac, acestea au fost constant confirmate de o viziune comuna asupra evolutiilor la nivel european si regional. (...) Dialogul dintre tarile noastre este excelent, iar prezenta minoritatii slovace in Romania, alaturi de cea romana in Slovacia, reprezinta factori pozitivi, punti solide de legatura intre popoarele noastre. (...) Felicit Guvernul slovac pentru performanta deja demonstrata in a exercita cu succes prima presedintie slovaca a Consiliului Uniunii Europene", a adaugat el.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat pe 25 august, in unanimitate, hotararea privind acceptarea ofertei de donatie a bustului lui Alexander Dubcek, lider si om politic slovac.

Hotararea prevede acceptarea donatiei, constand intr-un bust de bronz de 57 cm inaltime si o greutate de aproximativ 30 de kilograme. Oferta de donatie a fost depusa de ambasadorul Republicii Slovace la Bucuresti, Gabor Jan.


Publicat de : ---
Data publicãrii: 31 Aug 2016 - 05:43
 

Link ºtire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=56147&titlu=Bustul_lui_Alexander_Dubcek__dezvelit_la_Bucuresti__marti