Bilant hazliu la Camera si jalnic la Senat [1]

Spre deosebire de omologul sau de la Senat, Nicolae Vacaroiu, presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a putut ieri sa se laude in premiera postdecembrista cu faptul ca forul pe care il conduce nu are nici o restanta-legislativa.

Ironic, Nastase a pus meritul acestui fapt si pe seama Guvernului care nu a incarcat foarte tare agenda de lucru a deputatilor. Pentru a pune in evidenta lenea actualei Puteri, Nastase a pus la dispozitia presei si o comparatie cu prima sesiune a legislaturii anterioare. Cifrele arata de exemplu ca fata de 391 de initiative legislative din perioada paralela a anului 2001, in acest an au fost doar 292 de initiative. Si comparatiile dezavantajoase continua: 91 de initiative ale Guvernului Nastase fata de 53 din aceeasi perioada ale Guvernului Tariceanu si 686 de initiative legislative votate de deputati in prima sesiune din 2001 fata de 324 din acest an. Nastase a adus amanunte hazlii in prezentarea bilantului. Astfel, el a aratat ca au fost acreditati pentru aceasta sesiune la Camera un numar de 574 de ziaristi. Referirile din presa la forul legislativ sunt si ele buclucase: din 21.293 de referiri la Camera Deputatilor, doar 54 au fost pozitive! De altfel, nici Nastase insusi nu sta mai bine, pentru ca dintre referirile in presa scrisa la presedintele Camerei, doar cinci au fost pozitive, in timp ce in audio-vizual nu este nici o referire pozitiva. Nastase e hotarat sa schimbe imaginea publica a Camerei, „altfel oamenii vor considera ca Parlamentul e un lux inutil si ca Marea Adunare Nationala era o solutie mai ieftina si mai eficienta“. Nastase a gasit doua solutii scumpe in acest sens: Canalul TV Parlamentar si un sistem integrat de vot electronic. Pentru sustinerea celui de-al doilea proiect, care ar costa peste un milion de euro, Nastase a evocat sabotarea sistemului de vot electronic invechit din sala Parlamentului de pe Dealul Mitropoliei. Deputatii intepau firele exterioare ale sistemului pentru ca tabelele electronice sa dea erori si sa se renunte la sistem. Motivul era faptul ca doreau sa scape de supravegherea prezentelor si a votului.

La Senat, Vacaroiu se poate „lauda“ cu o restanta de 15 proiecte de lege, unele din ele tinand de pachetul legislativ privind procesul de aderare, contributia pentru aceasta „performanta“ fiind impartita intre senatorii Puterii si cei ai Opozitiei, ale caror orgolii au dat uitarii asumarea sarcinii de a nu se inregistra in toamna nici o restanta in domeniul armonizarii legislatiei autohtone la cea comunitara. Ca atare la numaratoarea bobocilor, vor fi lipsa de la apel o serie de proiecte legislative de profil , majoritatea profilate pe domeniul economic precum legea pietei de capital, cea privind privatizarea CEC, legile instituirii sistemelor de garantii si certificate de import-export pentru produsele agricole sau stufoasa Lege a calului. Pentru a repara aceasta stare de lucruri dar si propria lor imagine, aliatii au de gand sa propuna organizarea unei sedinte extraordinare pentru solutionare proiectelor ramase in discutie.
Publicat de : Clement Sava, M.V.
Data publicării: 02 Iul 2005 - 10:33
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5557&titlu=Bilant_hazliu_la_Camera_si_jalnic_la_Senat