UE nu-i mai rabda pe britanici [1]

Autor: Tudor Borcea

Parlamentul European a cerut, ieri, in cadrul primului summit in formula formula 27+1 pentru a trage concluzii asupra Brexitului, activarea ?imediata? a clauzei de retragere a Regatului Unit din UE, clauza prevazuta in Tratatul de la Lisabona, ?pentru a evita o incertitudine care ar aduce prejudicii si pentru a proteja Uniunea?

. Europa este pregatita sa inceapa divortul chiar astazi, a declarat si presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

 

Nigel Farage i-a dat sarutul de adio presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker

Unda de soc a referendumului britanic s-a propagat, ieri, si in Parlamentul European, unde  sefii de stat si de guveern ai  UE s-au intalnit pentru a presa Regatul Unit sa declanseze divortul de spatiul comunitar. Potrivit articolului 50 din tratatul de la Lisabona, orice stat membru UE poate decide sa se retraga din spatiul comunitar. Pentru a antama procedura, tara respectiva trebuie sa informeze oficial Bruxellesul, urmand apoi negocieri si un acord ce fixeaza modalitatile de retragere. Ieri, intr-o rezolutie adoptata cu 395 de voturi contra 200, eurodeputatii au reclamat ?activarea de urgenta? a clauzei de retragere a Marii Britanii din UE, subliniind ca ?vointa exprimata de poporul britanic trebuie sa fie pe deplin respectata?. Anterior, in fata Bundestagului, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat ca ?oricine paraseste familia sa nu se astepte ca privilegiile sa fie mentinute?. Pe de alta parte, ministrul britanic al afacerilor europene, David Lidington, a exclus organizarea unui al doilea referendum pentru Brexit.

Ce mai cauti aici?

La deschiderea sedintei, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a cerut ?cat mai repede posibil? ca Londra sa-si prezinte pozitia in cadrul procesului de iesire al Regatului Unit din UE, precizand ca a interzis comisarilor europeni orice negociere cu guvernul britanic pana cand acesta nu-si anunta oficial decizia de a parasi blocul comunitar. ?Este ultima data cand mai aplauzi aici?. ?De ce mai esti aici??, l-a intrebat Juncker pe euroscepticul Nigel Farage (UKIP), deputat european care a fost unul din liderii campaniei pro-Brexit. ?Nu sunt nici bolnav, nici obosit?, a continuat Juncker, a carei stare de sanatate a fost pusa in discutie de presa europeana, dupa Brexit. ?Sunt foarte surprins sa te vad aici?, i s-a adresat el  lui Farage. ?Te bati pentru plecare, ce mai cauti aici??. ?Este o placere?, i-a replicat Farage, care de altfel a fost huiduit de colegii din PE, dupa ce a lansat: ?Nu-i asa ca e haios? Cand am venit aici acum 17 ani si am spus ca vreau sa conduc o campanie pentru iesirea Regatului Unit din UE, ati ras de mine cu totii. Dar acum nu mai radeti, nu-i asa??.?Practic, niciunul dintre voi nu a avut vreodata un loc de munca serios, nu a lucrat in domeniul afacerilor sau in comert sau macar sa fi creat un loc de munca. Dar macar ascultati?, a continuat Nigel Farage, presedintele Parlamentului, Martin Schulz, intervenind si avertizandu-l pe Farage ca ?nu poate aduce discursul UKIP in PE. Inainte de a parasi hemiciclul, Farage a avertizat ca ?Marea Britanie nu va fi ultima tara care paraseste UE?. Totodata, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a cerut organizarea unui summit al celor 27 de state europene, in septembrie, pe tema viitorului Uniunii.

Regina Elisabeta: Sunt inca in viata

Remarca suveranului Marii Britanii a fost facuta in cadrul unei vizite in Irlanda de Nord, prima aparitie publica a monarhului dupa referendumul din Marea Britanie. Regina s-a intalnit cu vicepremierul Irlandei de Nord, Martin McGuinness. In timp ce intindea mana catre regina, vicepremierul a intrebat-o ?Buna ziua. Ce mai faceti??. ?Sunt inca in viata!?, a raspuns in gluma regina, cea care a implinit 90 de ani in aprilie.

Hop, si Iohannis

Presedintele Romaniei participa si el la summit-ul de la Bruxelles, dar numai la reuniunea Consiliului European. ?In acest context, Presedintele Romaniei va transmite un mesaj clar privind necesitatea unitatii si solidaritatii Uniunii Europene, precum si convingerea ca numai printr-o actiune comuna si in spiritul valorilor europene, Uniunea va putea depasi si raspunde cel mai bine provocarilor actuale.Seful statului va sublinia ca Romania va ramane atasata proiectului european si deplin angajata in ceea ce priveste consolidarea si adancirea acestuia pe mai departe?, se arata intr-un comunicat al Presedintiei.

Un fenomen similar cu prabusirea URSS

Purtatorul de cuvand al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat, ieri, Brexit, ca un ?timp ciudat si turbulent? pentru Europa, comparabil cu colapsul Uniunii Sovietice pentru poporul rus, informeaza Sputnik. Totusi, Peskov a declarat ca cele doua evenimente istorice nu trebuie puse, totusi, ?pe acelasi plan?, chiar daca exista ?similitudini?. ?Rusia este o tara care a cunoscut caderea URSS. Mai multe generatii isi amintesc in mod clar acea perioada tulbure. Bineinteles, sunt fenomene diferite, dar, pentru Europa, putem spune ca Brexit a deschis intr-adevar o perioada tulbure si imprevizibila?, a estimat purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin. El a adaugat ca Moscova are nevoie ca Uniunea Europeana sa ramana ?stabila? si de ?relansarea cooperarii cu Marea Britanie?, precizand ca UE este partenerul economic numarul unu al Rusiei.

. var venus30601 = { 'blockId': 30601, 'async': true }; (function (w, d, o, t) { o.send = function () { (o.queue = o.queue || []).push(arguments); }; var s = d.createElement(t); if (o.async) s.async = 1; s.src = 'http://block.s2block.com/rotator/30601.js'; var i = d.getElementsByTagName(t)[0]; i.parentNode.insertBefore(s, i); o.send('pageview'); })(window, document, venus30601, 'script');
Publicat de : ---
Data publicării: 29 Iun 2016 - 05:14
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=55545&titlu=UE_nu_i_mai_rabda_pe_britanici