Camera Deputatilor a decis ca ANPC sa devina autoritate autonoma

     * Autoritatea va fi condusa de un consiliu desemnat de Parlament
       Camera Deputatilor a adoptat tacit, marti, propunerea legislativa potrivit careia Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) va deveni o autoritate administrativa autonoma, cu personalitate juridica, independenta, condusa de un consiliu desemnat de Parlament

.
     Termenul de dezbatere si vot final era 21 iunie si a fost depasit. Ca urmare, proiectul este considerat adoptat, potrivit Agerpres.
     Propunerea legislativa a fost initiata de 35 de deputati si senatori liberali.
     "Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor este o autoritate administrativa autonoma, de specialitate, cu personalitate juridica, independenta. In exercitarea atributiilor sale stabilite de prezenta lege, activitatea ANPC nu va fi ingradita de nicio alta autoritate", prevede proiectul.
     Potrivit acestuia, autoritatea este condusa de "un organ colegial", denumit Consiliul ANPC, format din sapte membri - un presedinte, doi vicepresedinti si patru consilieri specializati in domeniul protectiei consumatorilor. Membrii Consiliului sunt desemnati de Parlament, la propunerea comisiilor de specialitate reunite. Functia de presedinte al ANPC este asimilata celei de ministru, iar cele de vicepresedinte si consilier sunt asimilate celei de secretar de stat.
     "ANPC are printre atributiile principale desfasurarea activitatilor de supraveghere in urmatoarele domenii: servicii financiar-bancare, inclusiv asigurari si servicii prestate de institutii financiare nebancare, servicii de utilitati si sisteme de comunicatii, produse alimentare, non-alimentare si lanturi de magazine, proceduri de insolventa a consumatorilor. Are atributii si in ce priveste protejarea consumatorilor impotriva practicilor comerciale incoerente, inclusiv cele practicate de institutiile de credit, supravegherii activitatii de analiza si marcare a metalelor pretioase si de expertizare a acestora si a pietrelor pretioase", mai prevede proiectul.
     In exercitarea atributiilor ce-i revin, ANPC aplica masuri preventive, sanctiuni contraventionale si sanctiuni complementare.
     "In raport cu gravitatea si durata faptei, ANPC poate sanctiona contravenientul cu amenda de la 0,5% la 10% din cifra de afaceri totala realizata in anul financiar anterior sanctionarii faptei savarsite cu intentie sau din neglijenta de intreprinderi sau asociatii de intreprinderi", se arata in initiativa legislativa.
     Camera Deputatilor este prima sesizata, Senatul este for decizional.   
Publicat de : ---
Data publicării: 29 Iun 2016 - 05:14
 

Link știre