"Solutia de tehnocrati este un esec in activitatea economica si administrativa"

     * Copresedintele ALDE: "Irimescu nu a reusit sa treaca de la statutul de functionar la Bruxelles la cel de autoritate intr-un minister greu"
     * Oficialii MADR nu ne-au transmis, pana la inchiderea editiei, punctul de vedere fata de afirmatiile din motiune
       Deputatii PSD si ALDE vor sa-l sanctioneze, printr-o motiune simpla, pe ministrul agriculturii pentru activitatea pe care a avut-o la ministerul de resort in cele circa sase luni de cand se afla in fruntea institutiei

.
     Motiunea a fost depusa luni la Camera Deputatilor si urmeaza sa fie votata martea viitoare.
     Deputatul Daniel Constantin, copresedinte ALDE si fost ministru al agriculturii, s-a aratat extrem de nemultumit de activitatea de la ministerul pe care l-a condus pana acum sase luni.
     Domnia sa a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte pe subiect: "In anii trecuti, agricultura a fost unul din principalele motoare ale econoimiei, iar astazi este in pericol".
     In opinia domnului Constantin, nu doar Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) ar trebui sanctionat, ci si alte ministere din Cabinetul Ciolos.
     Fostul sef al Agriculturii a spus: "Avem patru ministri demisi in sase luni, sase sanctiuni pentru lipsa de activitate, iar vineri am vrut sa inaintam doua motiuni - impotriva MADR si impotriva Ministerului Sanatatii. (...) Am vazut ca premierul Dacian Ciolos vrea sa faca o evaluare a ministrilor. La MADR, trebuie sa existe sanctiuni, pentru ca niciuna din prioritatile la care s-a angajat nu a fost atinsa".
     Daniel Constantin considera ca prim-ministrul trebuie sa "ia taurul de coarne si sa faca schimbari".
     Primele doua prioritati asumate de MADR sunt aplicarea eficienta a Politicii Agricole Comune (PAC) si a Politicii Comune de Pescuit si dezvoltarea unui sistem performant de irigatii, in niciunul din aceste domenii nefiind realizat nimic in plus de la plecarea lui Daniel Constantin de la conducerea ministerului, potrivit acestuia.
     Domnia sa apreciaza ca declaratiile din ultima vreme ale lui Achim Irimescu, ministrul agriculturii, sunt "halucinante", subliniind: "Primul lucru pe care trebuia sa-l atingem se refera la declaratiile halucinante pe care le-a facut domnul ministru Irimescu. Nu le-am prins in aceasta motiune pentru ca o parte aduc atingere sectorului, o parte sunt doar declaratii care probabil vor ramane pe site-urile de comedie. (...) Uitandu-va la prioritatile strategice de la Ministerului Agriculturii, puteti observa ca niciuna nu a fost atinsa si nici nu este in derulare, respectiv politica comuna, plati directe si fonduri europene, politica comuna de pescuit. Nu a fost deschisa nicio masura".
     Subventiile catre fermieri au demarat cu o intarziere nejustificata, in conditiile in care platile directe ar fi trebuit sa inceapa cel tarziu la 1 februarie, iar comanda pentru modulul informatic nu s-a facut decat foarte tarziu, a mai spus domnul Constantin, apreciind ca, urmare a inactivitatii MADR, aproximativ 1,6 miliarde euro nu au intrat in economie, multi fermieri fiind in impas si neputand sa-si inceapa activitatea si sa-si achite darile catre stat.
     Daniel Constantin a mentionat: "Avem Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) aprobat, avem experienta din 2015; este inexplicabil de ce nu au fost puse la dispozitie aceste fonduri. Cand am predat mandatul, am inaintat noului ministru si calendarul pentru deschiderea sesiunilor. Comitetul de monitorizare trebuia sa se reuneasca pe 10 decembrie. Nu s-a reunit nici pana astazi. Este pentru prima data cand Comitetul de monitorizare nu s-a intalnit, ci au fost transmise pozitii scrise, in aprilie. Calendarul prevedea ca la 15 ianuarie sa fie deschise 12 masuri de finantare. Abia in aprilie au fost deschise trei masuri".
     Lucrurile sunt destul de grave pe aceasta zona, pentru cei care lucreaza in sectorul vegetal, apreciaza fostul ministru, subliniind ca sunt zeci de mii de fermieri care lucreaza in sectorul zootehnic si care nu au primit nici macar un euro, lucru pentru care domnul Achim Irimescu trebuie sa dea explicatii, pentru ca "lucrurile au degenerat".
     Potrivit lui Daniel Constantin, in anii trecuti, platile catre fermieri se ridicau, la data de 1 mai, la 1,07 miliarde euro in 2015, respectiv 1,05 miliarde euro in 2014 si 1,22 miliarde euro in 2013, comparativ cu 0,35 miliarde euro - valoarea platilor facute pana la 1 mai 2016.
     Fostul ministru al agriculturii a atins si subiectul irigatiilor, afirmand: "Anul trecut am aprobat primul program in domeniul irigatiilor, de 1,015 miliarde euro. Pentru investitiile din 2016 in reteaua principala de irigatii trebuia sa fie alocati 145 de milioane de euro, dar suma alocata este de 30 milioane euro. Am facut, personal, un amendament la Legea bugetului de stat, pentru suplimentarea cu 500 de milioane de lei a sumei dedicate irigatiilor, dar domnul Irimescu s-a opus. A spus ca are mandat de la Guvern sa se opuna acestui amendament. Este pentru prima data cand se intampla asa ceva".
     Este oare acesta un atentat la siguranta nationala a Romaniei? Sau doar un atentat la productivitatea agriculturii romanesti si a economiei rurale?, intreaba deputatii in motiunea simpla.
     Deputatul ALDE a adaugat ca, desi la plecarea sa din minister a lasat strategia si draftul normelor metodologice, necesare aplicarii Legii irigatiilor, pana acum nu a fost pusa in dezbatere nicio norma.
     "Am lasat strategia de aplicare si normele. Nu aveau de facut decat sa mearga cu ele in Parlament, dar nu s-a intamplat nimic. Cu siguranta este rea intentie", a conchis domnia sa, adaugand: "Daca in trei ani infrastructura secundara de irigatii nu va fi conectata la cea principala, atunci va trebui sa dam inapoi banii luati de la UE. Situatia este foarte grava".
     Daniel Constantin considera ca totul porneste de la managementul din minister, care este "dezastruos": "Domnul Irimescu nu a reusit sa treaca de la stadiul de functionar al Romaniei la Bruxelles la statutul de autoritate intr-un minister greu. L-am auzit spunand «mi se impune politic». Ar trebui sa nu cedati unor astfel de presiuni sau, daca cedati, sa demisionati!"
     Daniel Constantin a remarcat si faptul ca nu avem proiecte de investitii din bani europeni, preconizand ca, la finalul anului, "vom vedea zero finantari europene si zero investitii publice" si nimeni nu va fi tras la raspundere: "Cine va fi tras la raspundere? Nimeni! Avem un guvern tehnocrat care va pleca in decembrie si tot beneficiarii vor avea de pierdut".
     Daca tara noastra nu va atinge pragul de performanta de plata pe care si l-a asumat, atunci riscam ca, in 2018, cand Romania ar trebui sa indeplineasca acest prag, sa avem pierderi de 25% ale fondurilor europene alocate, iar cei care vor suferi vor fi beneficiarii de proiecte finantate din bani de la UE.
     In opinia domnului Constantin, solutia de tehnocrati este un esec in activitatea economica si administrativa.
     Motiunea simpla impotriva ministrului agriculturii Achim Irimescu, denumita "Cel mai mare dezastru in agricultura romaneasca din perioada post-decembrista", va fi dezbatuta lunea viitoare in plenul Camerei Deputatilor, urmand ca marti sa fie dat votul final.
     Documentul este semnat de 84 de deputati de la PSD si ALDE si se incheie cu urmatoarea fraza: "Acest ministru (n.r. Achim Irimescu) trebuie sa plece astazi, pentru a nu desfiinta din economia Romaniei intregul sector agro-alimentar si a ne transforma astfel in cersetorii Europei!".
     Referitor la motiune si la declaratiile de ieri ale lui Daniel Constantin, oficialii MADR nu ne-au transmis opinia lor, pana la inchiderea editiei. 

     Guvernul a aprobat o Ordonanta de Urgenta privind platile directe
     In sedinta de Guvern de ieri a fost adoptata o Ordonanta de Urgenta care va permite facilitatea accesului fermierilor la platile directe si ajutoarele nationale tranzitorii, precum si infiintarea functiei de atasat agricol, a anuntat un comunicat al MADR.
     Acesta precizeaza: "In cadrul reuniunii Comitetului de Plati Directe si Dezvoltare Rurala al Comisiei Europene din data de 4 mai 2016 s-a stabilit si votat prin procedura scrisa, in unanimitate, o derogare de la Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 809/2014 in ceea ce priveste data limita pentru depunerea cererii unice de plata pentru anul 2016, agreandu-se faptul ca textul va fi inaintat spre adoptare in data de 13 mai 2016. Data limita pentru depunerea cererilor unice de plata prevazuta de Regulamentul mentionat anterior este 15 iunie 2016, statele membre urmand sa fixeze la nivel national data limita".
     Pana in prezent au depus cererea unica de plata aproximativ 598.000 de fermieri din cei circa un milion de fermieri potentiali beneficiari ai platilor, iar perioada de timp ramasa pana la data de 15 mai, in care nu se percep penalitati de intarziere, este insuficienta, ca urmare a numarului mare de fermieri ramasi - circa 400.000 - si a complexitatii cererii unice de plata, subliniaza MADR.
     Comunicatul MADR mai subliniaza: "Avand in vedere ca o serie de unitati de cercetare nu beneficiaza de prevederile OUG nr. 3/2015, desi desfasoara activitate agricola, s-au modificat unele dispozitii din cadrul ordonantei, astfel incat sa se extinda gama potentialilor beneficiari ai platilor, cu universitatile, institutele, statiunile didactice, fermele de cercetare si productie agricola, statiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol si alte organisme si organizatii de cercetare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finantare".
     De asemenea, la solicitarea principalelor asociatii de crescatori de animale, pentru a beneficia de platile pe suprafata, pentru circa 1 milion ha de pajisti concesionate de la autoritatile locale, se reincadreaza in categoria potentialilor beneficiari ai platilor asociatiile crescatorilor de animale, deoarece acestea nu mai pot depune cererea unica de plata si, implicit, nu mai beneficiaza de platile pe suprafata.

   
Publicat de : ---
Data publicării: 12 Mai 2016 - 04:43
 

Link știre