Care e cea mai buna strategie pentru darea in plata?

     Apar scenarii tot mai sumbre cu bancherii ce s-ar pregati sa vanda alte portofolii de credite ipotecare cu discounturi mari, doar pentru a nu risca sa se trezeasca cu munti de case inapoiate de clientii supraindatorati si noi provizioane la usa

. Evident, odata vandute portofoliile in cauza, bancile vor incepe sa-si refaca pierderile pe seama clientilor ramasi si deponentilor, argument ultra-folosit, de altfel, in perioada dezbaterilor legii darii in plata in Parlament. Lasand la o parte faptul ca scenariul de mai sus vine din aceeasi zona de unde se lansa "dezvalurirea" creditelor avocatului Gheorghe Piperea si fratelui deputatului Daniel Zamfir (initiatorii legii darii in plata), sa vedem de ce nu sta in picioare si care ar fi strategia optima pentru debitori.
     Bancile au vandut deja masiv portofolii de credite cu probleme, iar imprumuturile ramase nu se confrunta cu vicii de acelasi calibru. Cu alte cuvinte, marii restantieri au fost instrainati, iar pentru actualii debitori, cu intarzieri mici sau cu potential de a renunta la case din cauza diferentei mari intre valoarea actuala de piata si soldul imprumutului, exista in prima instanta varianta negocierii.
     Pe site-ul riscograma.ro ("Cum sa dai in plata") se recomanda celor interesati de aplicarea legii nici sa nu pronunte acest lucru in fata bancii. Ci doar sa intarzie sistematic la plata ratelor, cu scuza ca nu mai fac fata raportului rata/venituri, batand saua ca sa priceapa banca ce va urma daca nu se face repede o oferta de reducere a poverii lunare, fie prin micsorarea dobanzii, fie prin reducerea soldului. Asta in ideea ca cei care nu vor neaparat sa paraseasca locuinta, dar ar dori sa obtina conditii mai bune de creditare, nu trebuie sa provoace banca sa reactioneze demonstrativ, eventual evacuandu-i in fata camerelor de luat vederi, doar pentru a arata "beneficiile" unei legi la care sistemul bancar s-a opus.
     E o strategie buna, dar numai pentru cei care simt ca exista locul unor imbunatatiri ale conditiilor de creditare, nu si pentru cei care nu au perspective sa-si achite obligatiile pe termen lung. Daca supravietuiesti cu greu de la luna la luna, si asta cu ajutorul parintilor pensionari, ce rost are sa prelungesti agonia doar pentru a pastra o locuinta al carei pret a scazut cu mai mult de jumatate? Cei care se afla in aceasta situatie nu au de ce sa mearga pe varianta concilianta sau aluziva, ci ar trebui sa se prezinte repede cu cheile dupa ce au notificat finantatorul, de pe pozitii de forta, din moment ce nu au mare lucru de castigat daca ar obtine, de pilda, dobanzi ceva mai mici la credit. Si doar daca oferta bancii este cu mult mai buna decat ce aveau in momentul anterior sa accepte sa-si mai lege viata de obligatiile unui credit ipotecar. In definintiv, se poate trai si in chirie, cand n-ai venituri stabile si perspective de avansare rapida in cariera.
     Oricum, indiferent de situatia financiara a celor interesati de o renegociere cu banca, mare atentie la oferta acesteia, sa nu luati drept mari concesii banale refinantari, lungiri ale scadentei sau conversii la un curs usor cosmetizat...   
Publicat de : ---
Data publicării: 04 Mai 2016 - 05:00
 

Link știre