Unde e reforma din administratie, cand salariile bugetarilor cresc, iar numarul de angajati nu scade. ?E regretabil ca in ultimii trei ani nu s-a realizat un echilibru intre alocarile pentru cresteri [1]

Autor: Adelina Mihai 28

.04.2016

Cheltuielile cu salariile celor circa 1,2 milioane de angajati din sectorul bugetar au crescut in primele trei luni ale acestui an cu 8% fata de perioada similara a anului anterior, ajungand la 12,7 mld. lei.



?Cresterea cheltuielilor salariale in primul trimestru al acestui an este una normala avand in vedere preluarea angajamentelor fostului guvern in noul buget, fapt pentru care guvernul tehnocrat nu putea sa nu respecte legea. E regretabil ca in ultimii trei ani, cand si climatul economic international a fost mai favorabil, nu s-a realizat un echilibru intre alocarile pentru cresterile salariale si alocarile pentru investitii, pentru ca pe termen mediu si lung consumul nu poate fi singurul motor functional de crestere economica daca vrem sa reducem decalajale fata de Uniunea Europeana. Pe de alta parte, sunt inca multe dezechilibre in zona salarizarii bugetarilor si acest proiect ar trebui sa fie o prioritate pentru orice guvern?, a spus Claudia Boghicevici, deputat in Comisia pentru munca si protectie sociala si vicelider al grupului parlamentar PNL din Camera Deputatilor.

Costurile cu personalul bugetar incep astfel sa creasca din nou ca pondere in PIB, desi tocmai cresterea nesustenabila a acestor cheltuieli a dus la decizia drastica de taiere, cu 25%, a tuturor salariilor bugetare in 2010 (in timpul guvernului condus de Emil Boc). Astfel, pentru anul acesta, statul are in plan sa cheltuiasca peste 57 de miliarde de lei cu salariile bugetarilor (adica 7,67% din PIB), in crestere cu 10% fata de anul 2015. Ponderea in PIB cheltuielilor cu bugetarii va fi astfel la cel mai ridicat nivel din 2011 incoace, arata datele centralizate de ZF din executiile bugetare. In 2009, cel mai bun an pentru bugetari, salariile acestora consumau 9,5% din PIB, iar in sistem erau cu circa 200.000 de bugetari mai multi decat in prezent.

In perioada crizei insa, dupa taierea salariilor bugetarilor, timp de cativa ani s-a dus o politica de inghetare a posturilor (se facea o angajare la sapte plecari), ceea ce a condus la o restructurare ?naturala? de 200.000 de posturi din sistemul bugetar, dar la aceasta politica s-a renuntat in ultimii ani, ceea ce a facut ca in 2016 numarul de bugetari sa fie in usoara crestere fata de anul 2014.

In primele trei luni ale anului, cheltuielile cu personalul bugetar au crescut cu 8,1% fata de perioada similara din 2015, cresterea fiind generata in special de majorarile salariale din a doua parte a anului 2015, acordate astfel: 12% pentru personalul din institutiile publice locale, 25% pentru personalul din sistemul public sanitar si personalul din sistemul public de asistenta sociala, 15% pentru personalul din invatamant, 10% pentru personalul din sistemul bugetar (exclusiv sanatate, invatamant si asistenta sociala).

De asemenea, cresterea costruilor cu salariile bugetarilor a mai fost influentata si de majorarea salariului minim brut pe tara cu 75 de lei incepand cu1 iulie 2015.

?Mentionam ca in analiza cheltuielilor de personal trebuie tinut cont de faptul ca in trimestrul I 2015 s-a platit prima transa aferente platilor drepturilor stabilite prin hotarari judecatoresti in suma de aproximativ 1,5 miliarde lei?, se mai arata in explicatia data de reprezentantii Ministerului de Finante pentru rezultatele executiei bugetare din luna martie.

Cu 1,2 milioane de angajati, sectorul bugetar are o pondere de 26% in efectivul total de salariati din economie. Spre comparatie, in Polonia, bugetarii reprezinta 25% din totalul salariatilor, in Franta procentul este de 20%, in Germania este de 15%, iar in Cehia este de 34%.


Publicat de : ---
Data publicării: 29 Apr 2016 - 05:10
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=54519&titlu=Unde_e_reforma_din_administratie__cand_salariile_bugetarilor_cresc__iar_numarul_de_angajati_nu_scade___?E_regretabil_ca_in_ultimii_trei_ani_nu_s_a_realizat_un_echilibru_intre_alocarile_pentru_cresteri