Deputatii au pus banii partidelor la adapost de Fisc. Ce se va intampla cu conturile partidelor in campania electorala [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Amendamentele adoptate miercuri rapid de deputati aduc o serie de modificari in ceea ce priveste conturile bancare folosite pentru campaniile electorale, dar si in directia veniturilor pe care partidele le pot obtine prin inchirierea sediilor pe care le au in proprietate

.

Astfel, proiectul de lege initiat de senatorii PSD Nicolae Moga, Serban Nicolae si Florea Voinea si inregistrat la Senat in luna octombrie a anului trecut a ajuns in februarie la Comisia Juridica, acolo unde i-a fost adaugat un nou amendament care stipuleaza ca toate conturile bancare ale partidelor deschise pentru a fi folosite in campania electorala sunt exceptate de la executarea silita.

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.Politica.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrolbmghrfmmx', {myMaster: 'uRbm7ZE10rx4.5YfzbNGjaCSwvsfeNJ7fC..MjZbkqr.I7' });

„La articolul 28, dupa alineatul (13) se introduce un nou alineat, alin. (13'), cu urmatorul cuprins:

(13') Conturile bancare pentru campania electorala, prevazute la alin. (1) si (2) si la art. 3 alin. (9), au statut de afectatiune speciala si nu sunt supuse executarii", se arata in modificarea adusa Legii 334/2006.

Un alt amendament adoptat miercuri de Camera Deputatilor este cel referitor la modul in care partidele pot utiliza sediile pe care le detin pentru inchiriere, fapt care le aduce venituri suplimentare. Astfel, forma actuala a legii prevede ca partidele puteau sa inchirieze spatiile doar pentru conferinte, actiuni social-culturale sau pentru organizarea birourilor parlamentare, prin modificarile adoptate astazi de deputati se stabileste ca formatiunile politice pot sa se foloseasca de sediul propriu pentru orice activitate:

„La articolul 16 alineatul (1), litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins: e) inchirierea spatiilor aflate in patrimoniul propriu, fara a aduce atingere moralei publice, ordinii sau imaginii partidului politic", stipuleaza unul dintre amendamente.

In sustinerea initiativei, initiatorii au invocat dispozitiile articolului 44, alin. (1) din Constitutia Romaniei care prevede ca dreptul la proprietate si creantele asupra statului sunt garantate si ca exercitiul acestor drepturi poate fi restrans doar prin lege, in situatia in care „se impune, dupa caz, pentru apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a morale publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor, desfasurarea instructiei penale, prevenirea consecintelor unei calamitati naturale ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav".

„Avand in vedere ca, in conformitate cu dispozitiile ar. 1 din Legeea nr. 334/2006 republicata, potrivit carora principiile finantarii activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale sunt cele ale legalitatii, egalitatii de sanse, principiul transparentei veniturilor si cheltuielilor, al independentei partidelor politice si a candidatilor fata de finantatori, precum si principiul integritatii competitiei politice si electorale si, potrivit prevederilor art. 2 ale aceluiasi act normativ, partidele politice pot detine, in conditiile legii, bunuri mobile si imobile care sunt necesare realizarii activitatii specifice, consideram ca se impune eliminarea exceptiei prevazute la art. 16 alin. (1) lit. e), care prevede inchirierea spatiilor aflate in patrimoniul propriu al partidelor doar pentru conferinte sau actiuni social-culturale si pentru organizarea birourilor parlamentare", se arata in expunerea de motive atasata proiectului de act normativ.

Aceste explicatii au fost, insa, demontate de Guvern, care in punctul de vedere transmis a aratat ca motivele invocate nu stau in picioare, intrucat partidele beneficiaza de statutul de persoana juridica de drept public, iar realizarea de profit nu se regaseste in scopul functionarii lor.

„Pentru a-si putea desfasura activitatea in vederea indeplinirii misiunii publice prevazute de lege, partidele politice beneficiaza, conform Legii nr. 334/2006, de surse de finantare publica si privata. (...) In principiu, partidele politice nu pot desfasura activitati aducatoare de profit, intrucat nu acesta este scopul constituirii si functionarii lor", se arata in punctul de vedere al Guvernului.

Camera Deputatilor este for decizional, astfel incat legea va fi trimisa presedintelui Klaus Iohannis spre promulgare.

Aceasta modificare legislativa a fost sustinuta atat de liderul PSD, Liviu Dragnea, cat si de copresedintii PNL, Alina Gorghiu si Vasile Blaga.

 

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.Politica.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrooafqdulhrc', {myMaster: 'uRbm7ZE10rx4.5YfzbNGjaCSwvsfeNJ7fC..MjZbkqr.I7' }); Citeste si Olguta Vasilescu, RETINUTA de DNA pentru luare de mita in campania electorala Citeste si Deputatii l-au salvat pe Sebastian Ghita de DNA. Cererile de retinere si arestare au fost respinse Citeste si Liviu Negoita, din nou la DNA, in dosarul in care este acuzat de abuz in serviciu
Publicat de : ---
Data publicãrii: 31 Mar 2016 - 05:05
 

Link ºtire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=53792&titlu=Deputatii_au_pus_banii_partidelor_la_adapost_de_Fisc__Ce_se_va_intampla_cu_conturile_partidelor_in_campania_electorala