"Salvati Copiii" a descoperit noi argumente impotriva legii darii in plata

     Saptamana trecuta, mai multe publicatii titrau "Si Asociatia Salvati Copii se opune legii darii in plata", particula "si" lansand din start ipoteza existentei unei lungi liste a oponentilor, initiatorii si sustinatorii legii aparand in acest context doar ca o minoritate galagioasa

. Marti, organizatia ce are printre parteneri BCR, a revenit cu un nou comunicat, in care isi nuanta pozitia initiala. Pe scurt, organizatia precizeaza intr-un comunicat de presa: "Salvati Copiii Romania doreste sa semnaleze interpretarea gresita a pozitiei sale cu privire la proiectul de lege al darii in plata. Organizatia Salvati Copiii sustine legea darii in plata, dar solicita decidentilor anumite garantii care sa protejeze drepturile copiilor si tinerilor si pe cel al familiei, pentru a preintampina anumite situatii nefericite in care familiile pot fi puse".
     Sa facem o mica recapitulare.
     In acceptiunea "Salvati Copiii" din primul comunicat de presa, era vorba de ingreunarea accesului familiilor cu copii la creditul ipotecar prin cresterea avansului, marirea varstei la care se poate accesa respectivul imprumut si, evident, disparitia programului Prima Casa (fara de care amenintarile 1 si 2 nu ar mai avea oricum obiect, n.n). Organizatia atragea atentia asupra faptului ca proiectul de lege pentru darea in plata vulnerabilizeaza inca o data categoriile sociale aflate in dificultate, "in special familiile care locuiesc deja in conditii improprii, 40% dintre copiii sub 15 ani traind in locuinte fara acces la apa curenta, baie sau dus". Marturisesc ca nu prea mi-am imaginat atunci cum ar reusi familiile ai caror copii n-au acces la apa curenta, baie sau dus sa acceseze un credit ipotecar, avand in vedere ca locuiesc probabil in mediul rural (o fi vorba de viitorii clienti ai noilor ansambluri rezidentiale de la sate?) sau reprezinta un segment ce se zbate la limita saraciei in zona urbana din cauza precaritatii veniturilor. Mai ales ca din atentia "Salvati Copiii" scapau alti copii din zonele urbane, cu familii supraindatorate si care trebuie sa se descurce cu o fractiune redusa din veniturile parintilor, pentru ca restul merge la plata ratelor creditului ipotecar luat in valuta pe varf de bula imobiliara.
     Intre primul si al doilea comunicat a avut loc o intalnire intre reprezentanti ai clientilor indatorati in franci si oficiali ai organizatiei din care a rezultat, potrivit sitului contrabanci.com, ca presa a preluat senzationalist mesajele "Salvati Copiii" iar unele dintre ideile avansate in primul comunicat erau tributare unei intelegeri eronate a efectelor implementarii legii darii in plata. In al doilea comunicat de presa, dupa ce isi face autocritica "Salvati Copiii" se focalizeaza insa pe alte motive de ingrijorare. "Este evident faptul ca darea in plata ar putea fi solutia pentru unele familii aflate in imposibilitatea de a-si onora obligatiile bancare. Insa nu este mai putin adevarat ca acest act normativ, in forma actuala, lipsit de orice referire la familie si copil, are potentialul de a afecta siguranta sociala a mii de familii care ar putea sa-si piarda unica locuinta. Din acest motiv, "Salvati Copiii" a cerut Parlamentului Romaniei sa dubleze masura darii in plata cu garantii suplimentare si sprijin real pentru familiile care vor ramane fara locuinta si, respectiv, cu o strategie clara de intarire si diversificare a programului national Prima Casa". Cu alte cuvinte, parintii iresponsabili vor beneficia de efectele legii lasandu-si copii pe drumuri! Organizatia face o flotare logica de toata frumusetea, frangandu-si mainile de grija copiilor dupa ce bancile si-ar primi casele inapoi, fara sa explice prin ce ar fi diferita situatia acestora de cazul anterior, cand familia in cauza cu dificultati la plata ratelor risca si executarea silita si poprirea ulterioara a veniturilor pana la concurenta sumei rezultate din diferenta dintre soldul creditului si valoarea proprietatii vandute pe piata. N-ar fi totusi mai bine, pe viitor, ca Organizatia Salvati Copiii sa se pronunte doar in legatura cu subiectele care intra direct sau macar se apropie de sfera sa de competenta?
     In concluzie, sper ca in zilele urmatoare, pana intra legea in dezbaterea Camerei Deputatilor, sa nu apara si alte ONG-uri fara legatura aparenta cu problematica fianantarilor bancare care sa ia pozitii. De pilda, asociatia Cutu-Cutu ar putea protesta impotriva adoptarii legii darii in plata explicand ca blocarea sectorului constructiilor odata cu ingreunarea accesului la creditul ipotecar se va rasfrange negativ asupra patrupedelor care, isi vad spulberat visul de a obtine un camin . Asta pentru ca orice vila construita prin credit ipotecar va fi ocupata la un moment dat de ceva locatari patrupezi, orice curte cat de mica avand spatiu pentru un cotet pentru prietenii nostri necuvantatori. Asa ca, cine vrea legea darii in plata nu iubeste animalele! Ma intreb daca nu cumva si organizatii ale cultelor religioase vor iesi sa protesteze impotriva legii darii in plata, mai putine locuinte noi achizitionate in perioada urmatoare echivaland cu un numar mai mic de sfintiri, vizite ale preotilor cu Boboteaza etc. Ca sa nu mai vorbim de asociatii ale producatorilor de termopane, gresie si faianta ori mobila. Nu in ultimul rand, antreprenorii de pompe funebre se pot declara afectati amenintand cu trimiterea angajatilor in somaj, de vreme ce posibilitatea de a preda bancii cheile locuinte fara executare silita sub ochii vecinilor si cu venituri poprite pana la sfarsitul vietii ar putea contribui la reducerea businessului din domeniu si la diminuarea clientelei (oricum, inteleg ca BNR va verifica atent cazurile de sinucideri din cauza imprumuturilor cu probleme, domnul consilier Vasilescu declarand ca respectivele istorii au fost inventate de media doar pentru a trece legea darii in plata).   
Publicat de : ---
Data publicării: 30 Mar 2016 - 05:07
 

Link știre