Suciu: Raportul de control de la Colectiv nu cauta vinovatii personale, ci modificari de procedura [1]

Purtatorul de cuvant al Guvernului a fost intrebat de jurnalisti daca se pune problema schimbarii secretarului de stat din MAI, Raed Arafat, in urma concluziilor raportului efectuat de corpul de control al prim-ministrului dupa incendiul de la Colectiv

.

''Aceste rapoarte nu duc la vinovatii personale. Daca schimbarile procedurale vor indica schimbari si de competente se va lua in calcul si acest lucru'', a spus Suciu.

El a precizat ca premierul si Raed Arafat au avut discutii inainte de raport, dar vor urma si altele.

/* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrormipfomkid', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });

''Se vor aseza factorii decidenti la o masa cu toate aceste propuneri de modificare de proceduri luate in calcul si pasii necesari", a precizat Suciu.

Reprezentantii mass-media au insistat asupra acestui subiect si au intrebat daca o persoana a carei activitate a fost defectuoasa va fi pastrata la conducerea unei institutii in asteptarea schimbarii procedurii, iar Dan Suciu a amintit ca la ISU au fost deja schimbate conducerile.

El a reiterat ideea ca raportul de control nu evidentiaza vinovatii individuale, ci chestiuni care tin mai mult de procedura.

''Identificam procedurile, cate dintre ele trebuie schimbate si in ce fel, identificam modificari legislative care trebuie trecute prin Parlament sau care pot fi luate la nivel de Guvern, astia sunt pasii care urmeaza. Daca de aici rezulta si schimbari de competente, atunci se va lua in calcul si schimbari de persoane care vor avea alte competente, dar e o decizie care urmeaza raportului'', a conchis Suciu.

Corpul de control al premierului a prezentat marti raportul privind tragedia din Colectiv, precizand ca se impune reformarea radicala si imbunatatirea sistemului de asistenta de urgenta in caz de accidente colective, in conditiile in care au fost deficiente in functionarea institutiilor.

Potrivit documentului, planul rosu de interventie nu a fost declansat imediat, ci cu o intariziere de 18 minute.

"Cu toate ca cel putin unul dintre apelurile primite continea elemente care aratau existenta unei situatii foarte grave, Planul Rosu de Interventie nu a fost declansat imediat ci doar dupa parcurgerea unor etape, prevazute in legislatia in vigoare, care pot fi descrise ca fiind birocratice, in conditiile in care aceeasi legislatie permite si mecanisme mai rapide de interventie pentru alte situatii de urgenta (dezastre aviatice sau feroviare etc). Astfel, Planul Rosu de Interventie a fost declansat, la ora 22:50, la 18 (optsprezece) minute de la primele apeluri la numarul unic de urgenta si la 7 (sapte) minute de la momentul informatiilor primite de la echipajele aflate la locul interventiei", se arata in raportul Guvernului.

Guvernul mai spune ca interventia de urgenta in urma incendiului de la clubul Colectiv din Bucuresti din seara de 30 octombrie 2015 a fost in mare parte o actiune necoordonata, cu elemente de improvizatie a autoritatilor, aspect cauzat in principal de: lipsa de exercitii in caz de urgente majore, neconcordante in legislatie si baza materiala deficitara.

Palatul Victoria mai spune ca, in aceste conditii, se impune reformarea radicala si imbunatatirea sistemului de asistenta de urgenta in caz de accidente colective, calamitati si dezastre in faza prespitaliceasca, precum si a asistentei de urgenta in cadrul spitalelor.

"Controlul nu a putut concluziona cu privire la cauzele deceselor victimelor dezastrului din Colectiv, ulterior datei de 30.10.2015, avand in vedere datele medicale insuficiente aflate la dispozitie", se mai precizeaza in raport.

Citeste si: DNA cere aviz pentru retinerea si arestarea preventiva a deputatului Sebastian Ghita Citeste si: Guvernul a decis ca joi sa fie zi de doliu national Citeste si: George Orbean nu a fost validat de plen ca presedinte-director general al TVR, nu a existat cvorum Citeste si: Votul pentru alegerea sefului TVR a inceput. Cvorumul, asigurat la limita

 

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.624x30_text_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrotlppdvnoaf', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrowkijqxdkqk', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });
Publicat de : ---
Data publicării: 24 Mar 2016 - 04:43
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=53611&titlu=Suciu__Raportul_de_control_de_la_Colectiv_nu_cauta_vinovatii_personale__ci_modificari_de_procedura